Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

H Ελλάδα Στηρίζει την Πρόταση της Ε.Ε. για Μείωση 40% των Εκπομπών

Αισιοδοξος για την επίτευξη μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας κατά της κλιματικής αλλαγής δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συμμετέχοντας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε., το οποίο διεξήχθη στο Μιλάνο.
«Στόχος μας είναι να επιτευχθεί το 2015 στο Παρίσι, μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής» όπως υποστηρίζει ο υπουργός στο πλαίσιο της συνάντησης, τονίζοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει φιλόδοξους στόχους, πρέπει να διατηρήσει την πρωτοπορία της στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στην άτυπη συνάντηση είναι η προετοιμασία της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, όπως επίσης και η προετοιμασία των χωρών-μελών της Ένωσης ενόψει του 2030, για να μπορέσει να συνδυαστεί η παραγωγή ενέργειας με τις συνθήκες που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.
«Παρότι τα τελευταία είκοσι χρόνια το ευρωπαϊκό ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%, οι εκπομπές των ρύπων μειώθηκαν κατά 18%», όπως τονίζει ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος, εξηγώντας πως για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης «η θέση της Ελλάδας στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 40% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030. Θέλουμε, όμως, να πάμε πιο πέρα: σε σχέση με το 27% που τίθεται ως στόχος για τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εμείς ζητάμε να γίνει 30%».
Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με άλλους έξι υπουργούς Ενέργειας, ο Γ. Μανιάτης έχει υπογράψει επιστολή η οποία απευθύνεται προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προκειμένου η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια να γίνει υποχρεωτικός στόχος στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα
Όσον αφορά την Ελλάδα, η προγραμματισμένη εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι της τάξης τουλάχιστον του 30%, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 70.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε ειδικές πολιτικές για τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τη βιομηχανία και για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στη στήριξη της βαριάς βιομηχανίας επισημαίνοντας ότι: «Η βαριά βιομηχανία μας, που συμπεριλαμβάνει τη χαλυβουργία και την τσιμεντοβιομηχανία, υπόκειται στο ευρωπαϊκό σύστημα περιορισμού της εκπομπής ρύπων. Θα στηριχθεί, όμως, στο εξής, μέσω της πολιτικής διαρροής του άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή, δέχθηκε πρόταση η οποία προωθήθηκε με έμφαση από την Ελλάδα, βάσει της οποίας θα δοθεί οικονομική βοήθεια στις βαριές βιομηχανίες των κρατών-μελών της Ένωσης που συνορεύουν με τρίτες χώρες. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί σημαντικά το σχετικό πλεονέκτημα χωρών όπως η Αίγυπτος ή η Τουρκία, οι οποίες δεν υπόκεινται στα όρια που θέτει το σύστημα για περιορισμό της εκπομπής ρύπων».
Προειδοποιήσεις...
Η κλιματική αλλαγή θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, θα κλιμακώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και θα προκαλέσει δυνητικά μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον, ορισμένες εκ των οποίων ήδη γίνονται αισθητές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων ανάσχεσης.
«Η επιστημονική αιτιολόγηση της ανάγκης μείωσης των εκπομπών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή γίνεται πολύ πιο πειστική», όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της IPCC Ραχέντρα Πασόρι. Η έκθεση προειδοποιεί μεταξύ άλλων για ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό, καθώς και για τον κίνδυνο αφανισμού ειδών, ενώ οι επιστήμονες κάνουν επίσης λόγο για κίνδυνο μείωσης της απόδοσης των καλλιεργειών έως και κατά 2% ανά δεκαετία. Η έκθεση της IPCC, που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς στη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, το 2015, προειδοποιεί πως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι στόχοι ανάσχεσης της υπερθέρμανσης είναι μέσω πανάκριβων τεχνολογιών.
Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 2,2% το χρόνο την περίοδο 2000-2010, αύξηση σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την τριακονταετία 1970-2000, η οποία οφείλεται κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι συντάκτες της υποστηρίζουν ότι προκειμένου να υπάρχει πιθανότητα περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από τα 530 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), όταν σήμερα ξεπερνούν ήδη τα 400 ppm. Για να γίνει αυτό, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν κατά 40%-70% μεταξύ 2010 και 2050. Τα μέλη της IPCC εκτιμούν ότι, με αυτά τα δεδομένα, ο μόνος τρόπος δραστικού και έγκαιρου περιορισμού των εκπομπών είναι η χρήση τεχνολογιών αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα (CDR) από την ατμόσφαιρα, με τη δέσμευση και την ταφή εκπομπών από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, την εξάπλωση των υπαρχόντων δασών που θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν CO2 και άλλους τρόπους. Το 2009, στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, στην Κοπεγχάγη, πολιτικοί από ολόκληρο τον κόσμο συμφώνησαν να επιδιώξουν περιορισμό της μακροπρόθεσμης ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, υιοθετώντας την άποψη πολλών επιστημόνων ότι εάν ξεπεραστεί αυτό το όριο, ο πλανήτης θα βιώσει επικίνδυνες αλλαγές. Η παγκόσμια θερμοκρασία έχει σημειώσει άνοδο 0,8 βαθμών Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
O μόνος τρόπος δραστικού και έγκαιρου περιορισμού των εκπομπών είναι η χρήση τεχνολογιών αφαίρεσης διοξειδίου του άνθρακα (CDR) από την ατμόσφαιρα.
Τα 10 βασικά σημεία της ατζέντας του Ελληνα υπουργού
1.Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να συμβάλει για την επίτευξη μιας φιλόδοξης παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στο τέλος του 2015 στο Παρίσι.
2.Με τα σημερινά μέτρα έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε επίπεδο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 22% κάτω από αυτό του 1990.
3.Στην Ε.Ε. είμαστε εντός στόχου για να επιτύχουμε μείωση κατά 24,5% έως το 2020.
4.Ενώ έγινε αύξηση κατά 48% του ΑΕΠ την περίοδο 1990-2011, υπήρξε μείωση των εκπομπών κατά 18%.
5.Ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Ε.Ε. δεν σταμάτησε, ακόμα κι όταν έγινε σαφές ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας κατά 20%.
6.Η Ε.Ε. έχει σήμερα ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών CO2 ανά ΑΕΠ στον κόσμο. Οι εκπομπές της Ε.Ε. κατά κεφαλήν μειώθηκαν 24% μεταξύ 1990 και 2011.
7.Ο στόχος της Ε.Ε. για το 2030, για την κοινοτική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα είναι απολύτως σύμφωνος με τον συμφωνηθέντα φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για το 2050.
8.Ένα σημαντικό σημείο αποτελεί η στάση των αναπτυσσόμενων χωρών, διότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι υπεύθυνες για τα 2/3 των παγκόσμιων εκπομπών έως το 2020.
9.Από τις 20 κορυφαίες κατά κεφαλήν χώρες με πηγές εκπομπής, μόνο πέντε είναι χώρες αναπτυγμένες.
10.Αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν αναλάβουν δράση πριν από το 2030, δεν θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε το στόχο των 2°C, ακόμη και αν οι αναπτυγμένες χώρες μειώσουν τις εκπομπές τους στο μηδέν.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 19-20/07/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου