Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Ενέκρινε η Τρόικα το Ακριβό Ρεύμα για τα Εξοχικά

Tα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου και αφορούν στη μείωση των εμπορικών τιμολογίων και την αύξηση ή μάλλον στην κατάργηση του φθηνού κλιμακίου για καταναλώσεις ρεύματος από 0-800 kwh/τετράμηνο, που θα πλήξει κυρίως τα εξοχικά σπίτια, ενέκρινε η τρόικα.
Το μέτρο λαμβάνεται σε εφαρμογή του Μνημονίου για την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, πρακτική που προσκρούει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, μειώνονται τα ακριβότερα εμπορικά τιμολόγια, που αφορούν σε καταστήματα, γραφεία και διάφορα άλλες εμπορικές δραστηριότητες στη Χαμηλή Τάση. Η μέση εξοικονόμηση υπολογίζεται από 20 ως 50 ευρώ/ τετράμηνο, ανάλογα με την κατανάλωση.

Ομως, περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, των οποίων η κατανάλωση δεν ξεπερνά τις 800 kWh/ τετράμηνο θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται από 5 ως 7 ευρώ/ τετράμηνο, καθώς καταργείται η φθηνότερη χρέωση ανά κιλοβατώρα που ίσχυε μέχρι σήμερα για το κλιμάκιο αυτό. Πλέον η χρέωσή τους εξομοιώνεται με αυτήν την κατηγορίας ως 2.000 kwh/ τετράμηνο.
Από το 1,2 εκατομμύρια των συνδέσεων με χαμηλές καταναλώσεις, γύρω στις 400.000 αφορούν κλειστά κτίρια, οικίες ή καταστήματα. Eνα μεγάλο μέρος αφορά σε εξοχικά σπίτια, τα οποία τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι κλειστά, οπότε έχουν μηδενικές ή πολύ χαμηλές καταναλώσεις, ένα άλλο μέρος έχει υπαχθεί στο Κονωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), και ένα άλλο τμήμα αφορά σε μικρά διαμερίσματα, όπου μένουν μεμονωμένα άτομα, φοιτητές κ.λπ.
Στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, το οποίο προσφέρει μειωμένες τιμές ρεύματος έχουν ενταχθεί πάνω από 550.000 συνδέσεις, δεν αφορούν όμως όλες μικρές καταναλώσεις.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έχει ήδη εγκρίνει τις αναπροσαρμογές, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.
Η τρίτη κατηγορία καταναλωτών που θα δει αύξηση στα τιμολόγια είναι οι αγρότες, όχι όμως άμεσα αλλά ως το τέλος του 2015, λόγω της παράτασης που έχει ληφθεί. Θα προηγηθεί εκκαθάριση του Μητρώου των Αγροτών και είναι πιθανόν να συνδυαστεί με την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 18/07/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου