Η παραγωγή βιοκαυσίμων και το τάισμα των αγελάδων στερούν τα τρόφιμα από τους ανθρώπους, τονίζουν σε μελέτη τους επιστήμονες στο Science, καθώς οι ποσότητες αυτές θα ήταν ικανές να θρέψουν δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Δεδομένης της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού σε επίπεδα πάνω από τα 7 δισεκατομμύρια, η όλη συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η φτώχεια και η έλλειψη τροφής εξακολουθεί να ταλανίζει μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η ερευνητική ομάδα της συγκεκριμένης μελέτης εκτιμά μια λύση μπορεί να έρθει μέσω της μεταρρύθμισης της παραγωγής τροφίμων σε λίγες μόνο περιοχές του κόσμου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την τροφοδοσία 3 δις. επιπλέον ανθρώπους.
Ο οικολόγος Πολ Γουέστ του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στο Σεντ Πολ, σε συνεργασία με ερευνητές από τη Γερμανία και άλλα ιδρύματα στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν μια πληθώρα σετ δεδομένων και μεθόδων για να υπολογίσουν τις θερμίδες που παράγονται, καταναλώνονται και σπαταλώντας σε όλο τον κόσμο.
«Κατέστη προφανές ότι λίγες μόνο χώρες και καλλιέργειες εξηγούν τη σημερινή κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο» σχολιάζει ο Γουέστ στο δικτυακό τόπο του Nature.
Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται θα μείωναν τη σπατάλη τροφίμων, η οποία σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες φτάνει ακόμα και το ένα τρίτο της παραγωγής. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η σπατάλη τροφίμων σε ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία αντιστοιχεί στα τρόφιμα που χρειάζονται 300 εκατ. άνθρωποι.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρωτογενής παραγωγή που δεν χρησιμοποιείται ως τρόφιμα θα αρκούσε για να τραφούν 4 δισ. άνθρωπο, με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Δυτική Ευρώπη και τη Βραζιλία να καλύπτουν 2,4 δισ. άτομα.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου