Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Ρουμανία: Η Chevron Προχωρά με το Πρόγραμμά Άντληση Σχιστολιθικού Αερίου

Η Αμερικανική πετρελαϊκή Chevron, η οποία έχει συνάψει σύμβαση με την κυβέρνηση για την εξερεύνηση σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην περίμετρο Silistea-Pungesti της ανατολικής Ρουμανίας, θα ξεκινήσει την αξιολόγηση των δεδομένων που συλλέγονται κατά τους δύο τελευταίους μήνες σε αυτή τη θέση, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Mediafax.

Η γεώτρηση γίνεται από την εταιρεία Dafora, η οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο 4 χρόνων με την αμερικανική εταιρεία πετρελαιοειδών για τέτοιες επιχειρήσεις. Η Chevron είναι η πρώτη εταιρεία που ξεκίνησε την αναζήτηση σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Ρουμανία.


Το έργο αντιμετωπίζει έντονη κριτική στη Ρουμανία από τους οικολόγους, που προειδοποιούν ότι η υδραυλική ρωγμάτωση (fracking), η διαδικασία της παροχής με πίεση νερού, άμμου και χημικών για να σπάσει τα σχιστολιθικά πετρώματα, περιλαμβάνει υψηλό κίνδυνο ρύπανσης των υπογείων υδάτων. Το Pungesti ήταν υπό πολιορκία από τις αστυνομικές δυνάμεις νωρίτερα φέτος λόγω των διαμαρτυριών και η Chevron αναγκάστηκε να αποσύρει προσωρινά το προσωπικό της που εργαζόταν για την προετοιμασία του χώρου.

Ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ο οποίος ήταν φανατικός αντίπαλος στην άντληση φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, άλλαξε πορεία την στιγμή που έγινε Πρωθυπουργός της κυβέρνησης το 2012. Σήμερα ο κ. Πόντα υποστηρίζει ότι το σχιστολιθικό αέριο μαζί με τις υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις μπορεί να βοηθήσει τη Ρουμανία να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια και να μειώσει την εξάρτησή της στις ακριβές εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Επί του παρόντος, οι αρχές εργάζονται για τον επανασχεδιασμό του πλαισίου των δικαιωμάτων που θα εισπράττει το κράτος από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν διαφοροποιημένους συντελεστές για την συμβατική άντληση υδρογονανθράκων, το σχιστολιθικό αέριο και τις υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις.

Ο Πρωθυπουργός Ponta δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου με σαφή κανονισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, στη Ρουμανία.Εκτός από το Vaslui County, η Chevron κατέχει τρεις παραχωρήσεις στη νοτιοανατολική Ρουμανία, κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή Balkans.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου