Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Αγκάθι οι Έρευνες Υδρογονανθράκων της Κινεζικής CNPC για το Βιετνάμ

Η Κίνα ολοκλήρωσε τις έρευνες υδρογονανθράκων στην αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Τρίτων, το οποίο διεκδικεί και το Βιετνάμ. Όπως ανακοινώθηκε, η πλατφόρμα της Cnoocαπομακρύνθηκε πλέον, ενώ το Πεκίνο κάνει λόγο για ενδείξεις υδρογονανθράκων στην συγκεκριμένη ζώνη.
Η απομάκρυνση της πλατφόρμας εκτιμάται ότι θα δώσει την ευκαιρία για μια διπλωματική επίλυση του θέματος, το οποίο τους προηγούμενους μήνες οδήγησε σε μεγάλη ένταση τις διμερείς σχέσεις. Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας παρότρυνε τις τρίτες χώρες να παραμείνουν ουδέτερες απέναντι στο όλο θέμα.
Σημειώνεται ότι το 2011 και το 2012 η ExxonMobil ανακάλυψε πετρέλαιο και αέριο σε γειτονικές θαλάσσιες ζώνες που βρίσκονται πιο κοντά στις ακτές του Βιετνάμ, γεγονός που άνοιξε την όρεξη των Κινέζων. Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει τότε την αμερικανική εταιρεία, καθώς θεωρεί ότι ολόκληρη η θαλάσσια αυτή περιοχή ανήκει στην δική του δικαιοδοσία.
Στο εξής, η κινεζική CNPC θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της γεώτρησης και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα, όπως ανακοίνωσε. Οι ειδικοί, πάντως, θεωρούν ότι το κοίτασμα περιέχει περισσότερο φυσικό αέριο, παρά πετρέλαιο.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου