Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΕΛΛΤΕΧΝ Άνεμος: Ξεκινά Σήμερα η Διαπραγμάτευση των Μετοχών

Ορόσημο αποτελεί η σημερινή ημέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος, της πρώτης εταιρείας που εισήγαγε τις μετοχές της στην Κύρια Αγορά έπειτα από πέντε χρόνια.
Η διοίκηση της ΕΛΤΕΧΝ Ανεμος θα κηρύξει εθιμοτυπικά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ΤΟΥ Χ.Α. Η δημόσια προσφορά προχώρησε, πάντως, εν μέσω των σοβαρών αναταράξεων που δημιούργησε στις αγορές η υπόθεση της πορτογαλικής Banco Espirito Santo. Μάλιστα, υπήρξαν και παραδείγματα άλλων δημοσίων προτάσεων που «φρέναραν» εξαιτίας της συγκεκριμένης, πρόσκαιρης, αναταραχής.

Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς, συνολικού ύψους 35,13 εκατ. ευρώ (32,56 εκατ. μετά την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης) θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής τεσσάρων αιολικών πάρκων, όπως προβλέπονταν στο ενημερωτικό δελτίο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα 14,1 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και 18,4 εκατ. ευρώ το 2015. Για να καλυφθεί το σύνολο της ίδιας συμμετοχής της ΕΛΛΤΕΧΝ Ανεμος υπολείπονται 4,98 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα διαθέσιμα της εταιρείας και από μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό.
Η εταιρεία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, την τελευταία τριετία,διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από περίπου 87 MW σε περίπου 171 MW. Στη χρηματιστηριακή αγορά υποστηρίζουν πως οι επενδυτές αξιολόγησαν, επίσης, (έστω και αν η συγκυρία δεν ευνόησε) μια εταιρεία με «χαρτοφυλάκιο σε τοποθεσίες υψηλού συντελεστή παραγωγής, που διαθέτει 171 MW σε λειτουργία και ανεμογεννήτριες μεγάλης μέσης υπολειπόμενης ωφέλιμης ζωής (μέσος όρος ηλικίας ανεμογεννητριών 3,3 έτη) καθώς και σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα αιολικών έργων με περίπου 341MW περιβαλλοντικά αδειοδοτημένα σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, αλλά και γεωγραφική διασπορά από τη Θράκη ως την Κεφαλονιά και από τη Λέσβο ως την Κρήτη.
Θετικά στην ανάπτυξη της εταιρείας αναμένεται να συμβάλλει και η αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά ΑΠΕ, έπειτα από χρόνια αναστάτωσης λόγω της «μαύρης τρύπας». Ο πρόσφατος νόμος 4254/2014 αντιμετωπίζει τις αβεβαιότητες της αγοράς, έχοντας περιορισμένη δυσμενή επίδραση στα αιολικά και το κόστος επένδυσης αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, με την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής ισορροπίας στην αγορά ενέργειας με αναστροφή της τάσης αύξησης του ελλείμματος στο λογαριασμό ΑΠΕ, περιορίζονται οι σχετικοί επενδυτικοί κίνδυνοι. Ετσι, η εγχώρια αγορά αιολικών πάρκων έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης με βάση τα βιώσιμα τιμολόγια πώλησης και μακροχρόνια συμβόλαια αγοράς ενέργειας (20-27 έτη) και το γεγονός ότι η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών πάρκων βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τους στόχους του 2020. Στο τέλος του 2013 βρίσκονταν στα 1,810 MW, με στόχο τα 7.000 MW μέχρι το 2020.
Οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν πως μεσοπρόθεσμα, οι διασυνδέσεις των νησιών θα καταστήσουν παρελθόν τη χρήση πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή και θα κάνουν δυνατή την πλήρη εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μερίδιο του εθνικού στόχου για τη συνεισφορά των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα καλυφθεί με την εγκατάσταση και λειτουργία νέων αιολικών πάρκων. Η ανάγκη για ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και της διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας, θα καταστήσει απαραίτητη την ενίσχυση των εγχώριων πηγών ενέργειας, όπως τα αιολικά.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου