Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

«150-200 Δις. Δολάρια Θα Στοιχίσουν οι Κυρώσεις στον Ενεργειακό Τομέα της Ρωσίας»

Οι νέες κυρώσεις της Δύσης ενάντια στη Ρωσία θα έχουν ως αποτέλεσμα ζημιές 150-200 δις. δολαρίων στον ενεργειακό της τομέας, όπως εκτιμά ο επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Creon Energy, Φάρες Κίλζι.
«Αυτές δεν είναι τυχαίες κυρώσεις. Είναι στοχευμένες προς τα πιο ευαίσθητα σημεία του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας. Είναι δι-εταιρικές κυρώσεις που χτυπούν συγκεκριμένες εταιρείες και συγκεκριμένα συμφέροντα», τόνισε σχετικά με την υπόθεση. Ένα παράδειγμα είναι η προσπάθεια της Rosneft να αναπτύξει κοιτάσματα στην Αρκτική, καθώς και η προσπάθεια της Novatek να προχωρήσει το μεγάλο σχέδιο φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ.

Παράλληλα, αναμένεται να επηρεαστεί και η Gazprombank, σύμφωνα με τον Κίλζι: «Η Gazprombank διαθέτει το 49% του Vladivostok LNG. Οι ζημιές των εταιρειών αυτών θα διευρυνθούν. Όλα τα μεγάλα σχέδια μονοπωλούνται από την παρουσία μιας εταιρείας. Αν πλήξεις τις επενδύσεις αυτής, τότε οδηγείς σε απώλειες και τις άλλες που ασχολούνται με τις μεταφορές, την τεχνολογία και την υποστήριξη των έργων. Δεν έχω αμφιβολία ότι ο επόμενος τομέας που θα πληγεί θα είναι αυτός. Ο πρώτος είναι η πηγή της ιδεολογίας και της χρηματοδότησης των ενεργειακών σχεδίων. Ο δεύτερος είναι οι εργολάβοι. Κρίνοντας από τον κατάλογο των κυρώσεων, οι ρωσικές εταιρείες θα χάσουν 150-200 δις. δολάρια. Μόνο το σχέδιο της Novatek στοιχίζει πάνω από 20 δις. δολάρια».
Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμπνευστές των κυρώσεων έχουν μια καλή κατανόηση του ρωσικού ενεργειακού τομέα: «Η λίστα με τις εταιρείες υποδεικνύει μια καλή κατανόηση του συστήματος λήψης αποφάσεων στην ενέργεια». 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου