Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Πρώτο Βήμα για την Πυρηνική Αναγέννηση στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία φαίνεται πως αφήνει πίσω της το ατύχημα της Φουκουσίμα και επιστρέφει στην πυρηνική ενέργεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρατηρούνται στον κλάδο της ενέργειας. Για πρώτη φορά από το 2011, οι Ιάπωνες ρυθμιστές έδωσαν το πράσινο φως σε πυρηνική μονάδα για να συνεχίσει την λειτουργία της, εφαρμόζοντας φυσικά αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας σε σύγκριση με το παρελθόν.
Η απόφαση της αρχής πυρηνικής ενέργειας της χώρας ανακοινώθηκε την Τετάρτη και θα επιτρέψει την επαναλειτουργία σταθμού με δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Καγκοσίμα από το φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο η όλη συζήτηση για το αν θα πρέπει η χώρα να συνεχίσει να επενδύει στην πυρηνική ενέργεια ή αν θα πρέπει να στραφεί στις υπόλοιπες ενεργειακές πηγές, όπως τις ΑΠΕ. Γεγονός, πάντως, είναι ότι από τη στιγμή που έκλεισαν οι πυρηνικοί σταθμοί, η Ιαπωνία έχει αναγκαστεί να δαπανεί υψηλά ποσά για να εισάγει LNG ώστε να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτροδότηση.

Όσον αφορά τους πυρηνικούς σταθμούς, η κοινή γνώμη εμφανίζεται αντίθετη στη λειτουργία τους, αλλά η συντηρητική κυβέρνηση Άμπε τους υποστηρίζει. Ο πρωθυπουργός τόνισε πρόσφατα ότι έπονται κι άλλες επιθεωρήσεις πυρηνικών μονάδων, ώστε να λάβουν νέα άδεια λειτουργίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια πυρηνική «αναγέννηση». Συνολικά έχουν υποβληθεί αιτήσεις προς την Αρχή για επιθεώρηση σε 17 αντιδραστήρες σε 11 διαφορετικούς σταθμούς ανά την χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το 2011 λειτουργούσαν στην Ιαπωνία 54 αντιδραστήρες, οι οποίοι κάλυπταν το 30% των αναγκών σε ηλεκτρισμό. Πολλοί από αυτούς θεωρούνται παλαιάς τεχνολογίας και δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσουν, δεδομένης και της αντίδρασης της κοινής γνώμης.  
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου