Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Παρέμβαση Γιάννη Μανιάτη στη Μάλτα Υπέρ του Κυπριακού LNG

Παρέμβαση Γιάννη Μανιάτη κατά την Υπουργική Διάσκεψη στη Μάλτα με θέμα την Ασφάλεια Εφοδιασμού Φυσικού Αερίου και τον ρόλο της Μεσογείου:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Φίλες και φίλοι,
Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα γύρω μας είναι ιστορικών διαστάσεων, καθώς μεταμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο της Μεσογείου. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να είναι παθητικός θεατής αυτών των γεγονότων. Γι αυτό, συγχαίρω τους φίλους Υπουργούς Ενέργειας Μάλτας και Κύπρου, κ.κ. Konrad Mizzi και Γιώργο Λακκοτρύπη, για τη διοργάνωση του σημερινού επίκαιρου συνεδρίου.
Οι εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών μπορεί να γίνουν ο καταλύτης για μεγαλύτερη σταθερότητα και συνεργασία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου πρέπει να προωθηθούν ως κέρδος για όλους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση της περιοχής, καθώς και για εξαγωγές προς την Ευρώπη.
Για την Ευρώπη, οι ανακαλύψεις της περιοχής είναι μια πραγματική ευκαιρία - μια πηγή για την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων - μια νέα σανίδα σωτηρίας, ακριβώς στην πόρτα μας.

Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν οι κατάλληλες πολιτικές και υποδομές για τη σύνδεση των πόρων στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο. Στρατηγικός μας στόχος είναι να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια μετατρέποντας της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο, προωθώντας την περιφερειακή συνεργασία και διευκολύνοντας τη ροή του φυσικού αερίου της Μεσογείου προς την Ευρώπη.
Όσον αφορά τις επιλογές για τη μεταφορά του αερίου, θέλω να συγχαρώ την Επιτροπή για την απόφασή της να προωθήσει εκτός από τον Τ AP και τον Ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB, δύο ακόμη έργα, που θα συνδέουν την ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη, ως έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.
Και οι δύο προοπτικές, μεταφορά είτε μέσω LNG είτε μέσω αγωγών, είναι πολλά υποσχόμενες. Και οι δύο πρέπει να μείνουν ανοιχτές και να αξιολογηθούν, τόσο από οικονομική όσο και από άποψη ενεργειακής ασφάλειας. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός η ευελιξία το τερματικού σταθμούLNG του Βασιλικού της Κύπρου, που επιτρέπει το αέριο να φτάνει σε όλες τις αγορές παγκοσμίως. Η Ελλάδα, με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο, θα έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του LNG σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την προοπτική του αγωγού EastMed που προωθεί η ΔΕΠΑ και του Κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας. Οι μελέτες δείχνουν ότι το έργο είναι τεχνικά βιώσιμο. Επιπλέον, δείχνουν ότι ο αγωγός θα προσέφερε τις πλέον εμπορικά ανταγωνιστικές χρεώσεις μεταφοράς – περίπου κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από εκείνες που αφορούν το LNG.
Κυρίως, ο αγωγός συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η όδευσή του από τα παράκτια κοιτάσματα της Κύπρου στην Ελλάδα, προσφέρει μια καινούρια διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου – επιπλέον της υφιστάμενης όδευσης από την Κασπία. Με συνέργειες, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός “Ποσειδών” IGI, συνδέσει την Ανατολική Μεσόγειο με την Ιταλία και ευρύτερα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη. Επιπλέον, η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρίες που δραστηριοποιούνται με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή, με προοπτική ανάπτυξης του έργου από κοινού.
Και φυσικά, η Ελλάδα συνδέεται με την ενεργειακή επανάσταση της έρευνας υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Πρόσφατα, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε το χάρτη με τα 20 blocks στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης, τα οποία προκηρύσσουμε σύντομα. Τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησε η PGS και η ερμηνεία των στοιχείων από τοBEICIP, είναι εξαιρετικά υποσχόμενα.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν σημαντικές αναλογίες με περιοχές στην Ιταλία και την Αλβανία, που επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές. Κι έχουμε πολλά ακόμα: τρεις συμβάσεις έχουν ήδη υπογραφεί με τη διαδικασία του Open Door για τρία τεμάχια στην ηπειρωτική και θαλάσσια Δυτική Ελλάδα. Επίσης, έχουμε λάβει τέσσερις προτάσεις ενδιαφέροντος για περιοχές στην Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης μετά από απευθείας εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρίες.
Τέλος, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της περιοχής, απαιτείται η δημιουργία μιας πιο εντατικής Ευρω-Μεσογειακής συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και την Κοινή Διακήρυξη της Πάφου που υπέγραψαν οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ και των Νοτιοανατολικών χωρών της Μεσογείου, για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας των υπεράκτιων δραστηριοτήτων.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.»

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου