Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Εταιρεία Φωτοβολταϊκών Ζητά Προσφυγή των ΗΠΑ Κατά της Κίνας στον ΠΟΕ για Κατασκοπεία στην Υπόθεση των Δασμών

Καταδικαστική για τις ΗΠΑ ήταν η απόφαση του ΠΟΕ, την περασμένη Δευτέρα, για τους δασμούς που επέβαλαν στα εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ το 2012. Και παρά την άποψη εμπορικών διπλωματών που συμβουλεύουν το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου να συμμορφωθεί με την απόφαση, λίγες μέρες πριν την έκδοσή της, η SolarWorld, η εταιρεία που πρωτοστάτησε στην επιβολή των αμερικανικών δασμών, ζήτησε να ελέγξει ο ΠΟΕ την Κίνα για χάκινγκ σε βάρος της από μέλη των κινεζικού στρατού.
Ειδικότερα, η αμερικανική θυγατρική της γερμανικής κατασκευαστής ηλιακών SolarWorld ζητά με δελτίο τύπου, στις 26 Ιουνίου, από την αμερικανική κυβέρνηση να καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας για την «παραβίαση των διεθνών συμφωνιών προστασίας των εμπορικών μυστικών» μετά από υποτιθέμενη υπόθεση χάκινγκ από διαδικτυακή μονάδα του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Η θυγατρική της SolarWorld στις ΗΠΑ, με έδρα το Όρεγκον, η Alcoa Inc, η United States Steel Corp, η Allegheny Technologies Inc, η Westinghouse Electric Co, καθώς και ένα αμερικανικό εργατικό συνδικάτο ήταν οι έξι εταιρείες που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπέστησαν επίθεση από πέντε μέλη της μονάδας 61398 του κινεζικού στρατού στα μέσα του 2012. Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου, αμερικανικό δικαστήριο, στο Πίττσμπουργκ της Πεννσυλβάνια, άσκησε δίωξη σε βάρος των πέντε Κινέζων χάκερς για κατασκοπεία. Η υπόθεση οδήγησε σε αναστολή της συνεργασίας στην ​​Ομάδα Εργασία Κίνας-ΗΠΑ για τον Κυβερνοχώρο.
Η SolarWorld Industries America υποστηρίζει ότι με την επίθεση εκλάπησαν «εταιρικά μυστικά» που είχε την πρόθεση να υποβάλει στην αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου που διεξήγαγε την έρευνα για τις κρατικές κινεζικές επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά πάνελ και στο έργο της οποίας στηρίχθηκαν οι αμερικανικοί δασμοί, τους οποίους, τελικά, καταδίκασε ο ΠΟΕ στις 14 Ιουλίου.

Στο προαναφερθέν δελτίο τύπου η αμερικανική θυγατρική της SolarWorld, που πρωτοστάτησε στην επιβολή των δασμών και των μέτρων αντιντάμπινγκ που επέβαλαν οι ΗΠΑ το 2012 εις βάρος των κινέζων ανταγωνιστών της, ζητούσε την ανάληψη δράσης στον ΠΟΕ εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, επικαλούμενη νέα στοιχεία στην υπόθεση του κινεζικού στρατιωτικού χάκινγκ.
Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία επισήμανε προς τις αμερικανικές αρχές και την ύπαρξη ενός κενού στα μέτρα ενάντια στα κινεζικά φωτοβολταϊκά, που επέτρεπε τον χαρακτηρισμό τους ως προερχόμενα από την Ταϊβάν, με συνέπεια τον Ιούνιο να επεκταθούν και σε αυτά δασμούς, ενώ η μέτρα αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου θα αποφασίσει στις 24 Ιουλίου για πιθανά μέτρα αντιντάμπινγκ.
Αναφορικά, πάντως, με την πρόσφατη απόφαση του ΠΟΕ, η SolarWorld Industries America ήταν από τις λίγες εταιρείες στις ΗΠΑ που εξέφρασαν δυσαρέσκεια, μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ο ΠΟΕ, στην πραγματικότητα, επιδοκίμασε σχεδόν όλες τις πτυχές της νομοθεσίας και της πρακτικής επιδοτήσεων των ΗΠΑ.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των επιδοτήσεων που υπάρχουν στην αρχική καταγγελία της SolarWorld το 2012 προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν εξαγωγικές επιδοτήσεις, οι οποίες δεν επηρεάζονται από την απόφαση», δήλωσε ο εμπορικός σύμβουλος της SolarWorld και εταίρος στο Wiley Rein LLP, Tim Brightbill. «Έτσι, οι ισχύοντες αντισταθμιστικοί δασμοί επί των ηλιακών συλλεκτών από την εν λόγω εμπορική υπόθεση θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφοι. Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εφεσιβάλει την υπόθεση, αυτό θα κρατήσει τους τρέχοντες δασμούς ύψους 14-15% σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον το 2016, και στη συνέχεια θα μειωθούν κατά όχι περισσότερο από περίπου 1%», προσθέτει.

Η SolarWorld τονίζει, εξάλλου, ότι η απόφαση της ειδικού πάνελ του ΠΟΕ δεν θα έχει καμία επίδραση στην τρέχουσα υπόθεση επιδότησης που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, όπου το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου εφάρμοσε προκαταρκτικά δασμό 27% κατά μέσο όρο στα φωτοβολταϊκά κινεζικής κατασκευής. «Ο ΠΟΕ εξακολουθεί να θεωρεί την Κίνα υπόλογη για μαζικές επιδοτήσεις στον χάλυβα, στα ηλιακά και σε πολλές άλλες βιομηχανίες, οι οποίες στρεβλώνουν το παγκόσμιο εμπόριο και είναι επιβλαβείς για τις ΗΠΑ και την ΕΕ», κατέληγε η δήλωση. 
Άλλωστε, η γερμανική μητρική εταιρεία ήταν επικεφαλής των καταγγελιών, πέρυσι, στην ΕΕ κατά των επιδοτήσεων στα εισαγόμενα κινεζικά φωτοβολταϊκά, υπόθεση η οποία κατέληξε σε συμβιβασμό Κίνας και Ευρώπης, γεγονός για το οποίο η SolarWorld εξέφρασε ανοικτά τη δυσαρέσκειά της.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου