Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Μεγάλη Πτώση της Τιμής του LNG στην Αγορά της Ασίας

Οι τιμές του LNG στην ασιατική αγορά για παραδόσεις Αυγούστου πραγματοποίησαν μεγάλη πτώση 26,5% σε ετήσια βάση και ανέρχονται πλέον σε 11,36 δολάρια ανά εκατ. btu, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011. Αιτία, σύμφωνα με το Platts, αποτελεί η υπερπροσφορά φορτίων LNG που ξεπερνά τις ανάγκες στις οικονομίες της περιοχής.
Η πτώση άγγιξε το 12% σε μηνιαία βάση, παρά το γεγονός ότι διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο κατά την οποία αυξάνεται παραδοσιακά η ζήτηση στην Βορειοανατολική Ασία. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι εξαγωγές LNG προς την ασιατική αγορά, με αποτέλεσμα επιτέλους να αρχίζει να μειώνεται η τιμή του αερίου, που μέχρι πρότινος ήταν στα ύψη. Η παραπάνω εξέλιξη αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στους σχεδιασμούς μεγάλων παραγωγών και ναυτιλιακών που ασχολούνται με το LNG, καθώς δεν είναι πλέον δεδομένη η κερδοφορία του στο εξής, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που ήταν μέχρι πρότινος.
«Τα υψηλά αποθέματα που προέκυψαν από τον ήπιο χειμώνα, σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση, μείωσαν τις ανάγκες για φορτία LNG», παρατηρεί η Στέφανι Ουίλσον, διευθύντρια του τομέα LNG του Platts για την Ασία.
Επίσης, τονίζεται η επίδραση που έχει το μεγάλο έργο της ExxonMobil στην Παπούα-Νέα Γουινέα, το οποίο έχει ασκήσει καθοδικές πιέσεις στις τιμές στην φυσική αγορά του LNG. «Η προστιθέμενη παραγωγή έχει συμβάλει στην μείωση των τιμών. Επίσης, η επανεκκίνηση ορισμένων ιαπωνικών πυρηνικών αντιδραστήρων, οδηγεί σε απαισιόδοξες προβλέψεις για την συνέχεια», ανέφερε η Ουίλσον.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου