Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Φουκουσίμα: Μετρήσεις για Ραδιενέργεια σε 1400 Σχολικά Κτήρια ως την Πέμπτη


Σε μαζικές μετρήσεις ραδιενέργειας σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια σχολεία στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα προχωρούν από την Τρίτη οι αρχές της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, οι αρχές της περιφέρειας έχουν διατάξει ως την Πέμπτη τη διεξαγωγή επειγουσών μετρήσεων σε 1.400 σχολεία.

Η ανησυχία των γονέων ήταν έντονη για το αν θα ήταν ασφαλές τα παιδιά τους να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να παίζουν στις σχολικές αυλές από 1ης Απριλίου, οπότε και ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος στην Ιαπωνία.

Όπως μεταδίδει το BBC, Ιάπωνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αρκεί τα παιδιά να βρίσκονται έξω από τη ζώνη εκκένωσης των 30 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, Κοϊχίρο Νακαμούρα, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει, προς το παρόν, να διευρύνει την ακτίνα της ζώνης εκκένωσης της περιοχής, αλλά αυτή η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη.

«Για την ώρα δεν πρόκειται να την επεκτείνουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την απόφαση στο μέλλον» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κοϊχίρο Νακαμούρα, μιλώντας από τη Βιέννη τη Δευτέρα.
Την ίδια στιγμή, μετά και τις αποτυχημένες προσπάθειες προσπάθειες των συνεργείων να σφραγίσουν με τσιμέντο και χημικά το ρήγμα στον αγωγό του αντιδραστήρα 2 από όπου σημειωνόταν διαρροή ραδιενεργού ύδατος στο θαλασσινό νερό, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε τη μεταφορά 11.500 τόνων μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού στον ωκεανό.

Υπολογίζεται ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας σε αυτήν την ποσότητα που θα διοχετευθεί στον ωκεανό, υπερβαίνουν 100 φορές τα επιτρεπτά όρια. Η επιχείρηση της απελευθέρωσης των εμπλουτισμένων με ραδιενεργά κατάλοιπα τόνων ύδατος στον ωκεανό, ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με ευθύνη της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, TEPCO.

Η εταιρεία σχεδιάζει, επίσης, να αποζημιώσει τις τοπικές κυβερνήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τη ραδιενέργεια και τις εκκενώσεις μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα. 

 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου