Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Πυρηνική Ενέργεια: Πανευρωπαϊκό Δημοψήφισμα Ζητούν Αυστριακοί και Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες







Οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν, σε συνάντησή των ηγεσιών τους στην Βιέννη, να προτείνουν την διεξαγωγή πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος σχετικά με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και ο νέος ηγέτης του γερμανικού SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμφώνησαν να κινήσουν τη διαδικασία της «ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας των πολιτών» την οποία προβλέπει η συνθήκη της Λισσαβόνας. Η «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών» απαιτεί ένα εκατομμύριο υπογραφών από εννέα χώρες μέλη της ΕΕ ώστε να δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει το σχετικό σχέδιο νόμου.

Ο Αυστριακός καγκελάριος κ.Φάιμαν τόνισε πως σε αυτή την πρωτοβουλία «είναι απαραίτητη η συνεργασία με συμμάχους. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα κληθούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο πολύ σημαντικό».

Όπως ανέφερε διευκρινιστικά, λίγο αργότερα, συνεργάτης του Αυστριακού καγκελάριου, σε αυτό το σχήμα θα ήταν πιο κατάλληλη η συμμετοχή των οργανώσεων Greenpeace και Global-2000, ενώ ως χρόνο έναρξης της πρωτοβουλίας θεώρησε πρακτικά δυνατό τις αρχές του 2012.

Η πρωτοβουλία έρχεται μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που ακολούθησε τον μεγάλο σεισμό και το φονικό τσουνάμι στην Ιαπωνία, που είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της στάσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης. 



Πηγή energia.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου