Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΓΕΝΟΠ: Ενσωματωμένα στην Περιουσία της ΔΕΗ τα Στοιχεία του Ασφαλιστικού Φορέα





Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ επαναλαμβάνει με χθεσινή ανακοίνωση η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη νομολογία του Αρείου Πάγου, η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα, που δημιουργήθηκε από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.
«Όσοι νομίζουν ότι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια να βλέπουν να ξεπουλάνε την επιχείρηση του Ελληνικού λαού, που μέσα εκεί (όπως και η ίδια η πολιτεία έχει αναγνωρίσει) είναι ενσωματωμένη η ασφαλιστική μας περιουσία και λειτουργεί ως ασφαλιστικό κεφάλαιο κάνουν μεγάλο λάθος», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.
Η περιουσία αυτή σχηματίσθηκε από το 1966 ως το 1999, διάστημα στο οποίο οι εργαζόμενοι ασφαλίζονταν στον εργοδότη. Δηλαδή η ΔΕΗ παρακρατούσε τις εισφορές τους (για να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της κλπ.) και αναλάμβανε την καταβολή συντάξεων και τη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το σύστημα αυτό καταργήθηκε το 1999, ενόψει της εισαγωγής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, οπότε δημιουργήθηκε νέος ασφαλιστικός φορέας (ΟΑΠ-ΔΕΗ) και το κράτος ανέλαβε έκτοτε να καλύπτει μέσω του προϋπολογισμού τη διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών του ταμείου.
«Η ασφαλιστική μας περιουσία, δεν είναι «ένα κατασκεύασμα της συνδικαλιστικής συντεχνίας ΔΕΗ», αλλά το αποτέλεσμα της διαχείρισης των ασφαλιστικών πόρων του συστήματος ασφάλισης ΔΕΗ και η ύπαρξη, το μέγεθος και η λειτουργία της περιουσίας αυτής, έχουν ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 1999 (Νόμος 2773), τον Απρίλιο του 2008 (Νόμος 3655) και τον Ιούλιο του 2010 (Νόμος 3863)» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ. Προσθέτει δε ότι η ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμ. 13/2010 Απόφασή της επιβεβαιώνει και υιοθετεί όλα τα παραπάνω.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου