Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Υπάρχει Φως στο Τούνελ για τις ΑΠΕ;


Για έναν ακόμη μήνα, η κατάσταση στις ΑΠΕ κρίνεται ως απογοητευτική. Η νέα εγκατεστημένη ισχύς για τον Μάρτιο είναι ελάχιστη, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του ΔΕΣΜΗΕ, ενώ και σε επίπεδο α’ τριμήνου δεν προστέθηκαν παρά μόνο 107 MW στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας.
Οι αιτίες για την αργοπορία αυτή είναι γνωστές: Από τη μια οι αγκυλώσεις της νομοθεσίας και το μπέρδεμα των συναρμοδίων υπηρεσιών του κράτους, τα οποία συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους επενδυτές παρά τις βελτιώσεις του περσινού νόμου που εισήγαγε το ΥΠΕΚΑ. Ως παραδείγματα παραθέτουμε την υπόθεση των αιολικών στις προστατευμένες περιοχές, καθώς και τη χωροθέτηση των μικρών υδροηλεκτρικών, για την οποία διαμαρτύρεται ο σύνδεσμος του κλάδου.
Πέρα από το ρυθμιστικό όμως, υπάρχει και μια σειρά πιο τεχνικών ζητημάτων, με κορυφαίο αυτό της χωρητικότητας των δικτύων. Το εν λόγω πρόβλημα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα φωτοβολταϊκά και χρειάζονται σταθερές επενδύσεις σε βάθος χρόνου ώστε να μπορέσει τελικά το εθνικό μας δίκτυο να υποδεχτεί την ποσότητα ενέργειας που πρέπει. Το κατά πόσο είναι ρεαλιστικός και επαρκεί ο σχεδιασμός του ΔΕΣΜΗΕ ή όχι είναι ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί αρκετά, δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως καταλογίζουμε κακές προθέσεις στα στελέχη της υπηρεσίας αυτής.
Άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα είναι αυτό της χρηματοδότησης. Είναι εμφανές πως τα τελευταία 1-2 χρόνια έχουν στερέψει οι πηγές χρημάτων για τις επιχειρήσεις του χώρου των ΑΠΕ, ιδίως για τις μικρομεσαίες. Οι τράπεζες δεν είναι το ίδιο απλόχερες όσο παλαιότερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και το αποτέλεσμα είναι ότι αρκετά έργα για τα οποία υπάρχει η βούληση να προχωρήσουν, μένουν τελικά στο ντουλάπι εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων.
Τέλος, διαπιστώνεται και μια σειρά προβλημάτων διαφορετικού χαρακτήρα, όπως είναι η αντίθεση αρκετών τοπικών κοινοτήτων στα αιολικά.
Ορισμένα από τα παραπάνω προβλήματα αναμένεται να επιλυθούν σε ένα βαθμό στα επόμενα χρόνια, όμως αυτό ίσως να μην είναι αρκετό για να φτάσουμε στον στόχο του 2020. Η ίδια η φύση των ΑΠΕ επιβάλει στην πολιτική ηγεσία να μην σταθεί μόνο στα μεγάλα έργα, αλλά να προωθήσει την ευρεία και μαζική εγκατάστασή πολλών μικρών έργων. Επιπλέον, πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν τα αιολικά, καθώς είναι αποδεδειγμένα η πιο αποδοτική τεχνολογία και αυτά θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος αν είναι να πετύχει η όλη προσπάθεια.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου