Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Με Ρυθμούς Χελώνας οι ΑΠΕ στο Πρώτο Τρίμηνο του 2011


Σε χαμηλούς ρυθμούς κυμαίνεται η νέα εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ μέσα στο 2011, όπως προκύπτει και από τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΔΕΣΜΗΕ για το μήνα Μάρτιο. Τον πρώτο ρόλο έχουν τα αιολικά, ενώ η ισχύς από φωτοβολταϊκά ανήλθε σε 208,35 μεγαβάτ, έναντι 188,94 μεγαβάτ του Φεβρουαρίου. Στις υπόλοιπες ΑΠΕ οι προσθήκες υπήρξαν μηδενικές. Γενικότερα, μόλις 107 MW έχουν προστεθεί φέτος στην ισχύ των ΑΠΕ, γεγονός έκδηλο της καθυστέρησης που παρατηρείται.
Από τα 107 αυτά μεγαβάτ, τα 61 μεγαβάτ αντιστοιχούν σε αιολικά πάρκα και τα υπόλοιπα σε φωτοβολταϊκά, ενώ δεν προστέθηκε νέα ισχύς σε μικρά υδροηλεκτρικά και βιομάζα, όπου η κατάσταση είναι μάλλον απογοητευτική, αφού παραμένουν στάσιμα από πέρυσι.

Στη γεωγραφική κατανομή των ΑΠΕ, στα αιολικά το προβάδισμα έχει η Εύβοια και η Πελοπόννησος, στα φωτοβολταϊκά η Πελοπόννησος και η Κεντρική Μακεδονία, στα μικρά υδροηλεκτρικά η Κεντρική Μακεδονία, όπως και στις μονάδες ΣΥΘΗΑ, ενώ στη βιομάζα πρωταγωνίστρια είναι η Αττική.

Ως κύριοι λόγοι για τα προβλήματα στα νέα έργα ΑΠΕ προβάλλονται ο Καλλικράτης και οι περιπλοκές που δημιούργησε, η νομοθεσία σε ότι έχει να κάνει με τις προστατευμένες εκτάσεις και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και οι τοπικές αντιδράσεις. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου