Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ηλεκτρισμένη Ατμόσφαιρα και στο Παρίσι


«Συμβαίνει και εις Παρισίους...», όσον αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το γενικότερο ρόλο της γαλλικής ΔΕΗ. Και αυτό γιατί σε κινήσεις αντιπερισπασμού κατηγορείται πως προχωρεί η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί για να κατευνάσει τα πνεύματα εντός της EDF, προς αποφυγή νέου κύματος απεργιών, την ίδια ώρα που ανακοινώνει πως το ηλεκτρικό ρεύμα θα καταλήγει ακριβότερο στον τελικό αποδέκτη, τον καταναλωτή.
Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου οι εργαζόμενοι στην EDF διεκδίκησαν με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες την ακύρωση της απόφασης του αρμόδιου υπουργού Ερίκ Μπεσόν για την κατάργηση του ειδικού τιμολογίου για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της εταιρείας.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν πως δεν θα λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα για τον εξορθολογισμό των εξόδων της εταιρείας, αφήνοντας στη διοίκηση το περιθώριο επιλογής των επόμενων κινήσεων, επισημαίνοντας όμως πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει για την τήρηση της κοινοτικής οδηγίας που αφορά την ενέργεια, όπως υπαγορεύεται από το γ' πακέτο μέτρων.
Χθες, εν τω μεταξύ, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου του 2012, τα οποία προβλέπουν αύξηση κατά 2 ευρώ, την κάθε φορά, της τιμής της «πυρηνικής» κιλοβατώρας (που παράγεται δηλαδή από μονάδες πυρηνικής ενέργειας), που η EDF θα δικαιούται να μεταπωλεί στις ανταγωνιστικές προς αυτήν γαλλικές εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε αρχικά θετική, στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία, καθώς επιτρέπει στην κρατική EDF να μπει εκ νέου δυναμικά στην αγορά.
Η γαλλική κυβέρνηση δέχτηκε τα πυρά ωστόσο της εταιρείας GDF Suez, η οποία υποστηρίζει πως υπονομεύεται ο νόμος και πλήττεται η αρχή του ανταγωνισμού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της EDF, Ανρί Πρόγκλιο, σημείωσε πως το κόστος παραγωγής μιας «πυρηνικής» κιλοβατώρας ανέρχεται στην πραγματικότητα στα 45 ευρώ, συνεπώς η εταιρεία θα εξακολουθήσει να «υποφέρει», παρά την εξέλιξη αυτή.
Οι εταιρείες Poweo, GDF Suez και Direct Energy πίεζαν ώστε η τιμή αγοράς της «πυρηνικής» κιλοβατώρας να διαμορφωθεί στα 35 ευρώ.
Στη Γαλλία σε λειτουργία βρίσκονται συνολικά 58 πυρηνικοί αντιδραστήρες, υπό τον πλήρη έλεγχο μέχρι πρόσφατα της EDF, οι οποίοι καλύπτουν περίπου το 75% των αναγκών της εγχώριας αγοράς.
Μέχρι σήμερα, οι Γάλλοι καταναλωτές επωφελούνταν με τιμές κατά το ένα τρίτο φτηνότερες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους γείτονές τους χάρη στην πυρηνική ενέργεια.
Η γαλλική κυβέρνηση με νόμο που υπερψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο υποχρεώνει την EDF να προχωρήσει στην πώληση τμήματος της εταιρείας που διαχειρίζεται την πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ανταγωνισμού.
Το βάρος πάντως, όπως επισημαίνουν καταναλωτικές οργανώσεις, παρά το όφελος για την EDF, επωμίζεται μόνον ο Γάλλος καταναλωτής.

(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία")


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου