Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ταφόπλακα Βάζει η Τουρκία στο Nabucco Μέσω της Αγοράς Παραπάνω Αερίου από το Αζερμπαϊτζάν


Η Τουρκία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αυξήσει τις εισαγωγές αερίου από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν, θέτοντας έτσι υπό απειλή τις προοπτικές των ευρωπαϊκών αγωγών, όπως ο Nabucco. Επίσης, παρά το μικρότερο μέγεθός του, ούτε ο αγωγός ITGI δεν θα πρέπει να θεωρείται απρόσβλητος από την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Η τουρκική Botas ανέφερε πως θα αγοράσει αέριο από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του συγκεκριμένου κοιτάσματος, όταν ολοκληρωθεί το 2017, με απώτερο στόχο την άνοδο των εισαγωγών της στα 10 δις κ.μ. ετησίως το 2020. Μέχρι πρότινος ο στόχος αυτός ήταν μόλις 6 δις κ.μ.
«Αναμένουμε να λάβουμε τις ποσότητες αυτές από το 2020», σχολίασε ο Λεβέντ Οζγκούλ, επικεφαλής στρατηγικής της Botas. Πρόσθεσε πως η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί με το Αζερμπαϊτζάν εντός του εξαμήνου που διανύουμε.
Η σχετική ανακοίνωση ουσιαστικά καθιστά ανέφικτη την υλοποίηση του αγωγού Nabucco, εφόσον δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο αέριο για την κάλυψη των αναγκών του. Σε πρώτη φάση υπολογιζόταν ότι το Σαχ Ντενίζ ΙΙ θα διοχετεύσει 10 δις κ.μ. προς την Ευρώπη και 6 δις προς την Τουρκία, αλλά πλέον η ισορροπία αυτή ανατρέπεται υπέρ της Τουρκίας.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου