Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Mε «Τρελά» Κέρδη η ΔΕΠΑ Προς Αποκρατικοποίηση


Αύξηση καθαρών κερδών της τάξης του 50% σε ετήσια βάση πέτυχε πέρσι η ΔΕΠΑ, αφού με βάση τον δημοσιευθέντα σήμερα ισολογισμό της παρουσίασε μετά φόρων κερδοφορία 90,8 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα της αποκρατικοποίησης βρέθηκε στην ατζέντα της άτυπης σημερινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής, όπου πιστοποιήθηκε ότι οι σύμβουλοι εξετάζουν ζητήματα σε σχέση με την απόσχιση ή μη του ΔΕΣΦΑ καθώς και σε σχέση με την option για την απόκτηση του 30% που έχει η ΔΕΗ.
Την δεύτερη καλύτερη ιστορικά οικονομική της επίδοση, έπειτα από το προ τετραετίας σπάσιμο του φράγματος των 100 εκατ. ευρώ, πέτυχε το 2010 η ΔΕΠΑ, καθώς με βάση τον ισολογισμό που δημοσιεύθηκε σήμερα στον τύπο, τα καθαρά κέρδη της έφτασαν τα 90,8 εκατ. ευρώ, έναντι 60, 7 εκατ. το 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 50% περίπου.
Σημαντικά ενισχυμένος ήταν και ο τζίρος, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 1,22 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 976 εκατ. πρόπερσι, ενώ τα EBITDA υπερέβησαν τα 204,3 εκατ. ευρώ έναντι 165 εκατ. ευρώ πέρσι.
Τα νούμερα αυτά – αν και μεταβαλλόμενα, ανάλογα με την συγκυρία στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου – αποτελούν μια καλή προίκα για τη σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση ποσοστού άνω του 30% της ΔΕΠΑ. Αποκρατικοποίηση που βρέθηκε στο “τραπέζι” της άτυπης συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής που συνεδρίασε το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε ότι προχωρά η μελέτη των συμβούλων σε σχέση με το ενδεχόμενο απόσχισης του ΔΕΣΦΑ καθώς και σε σχέση με την option που έχει για το 30% των μετοχών η ΔΕΗ.

Η μελέτη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα και η προκήρυξη για τον διαγωνισμό της πώλησης έως 31% της ΔΕΠΑ θα γίνει εντός του έτους.

Σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση, ιδιαίτερη μέριμνα αναμένεται να ληφθεί για το κομμάτι των εμπορικών σχέσεων με την ΔΕΗ, η οποία είναι ο βασικός πελάτης της ΔΕΠΑ.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου