Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΕΛΕΤΑΕΝ: Οι ΑΠΕ Ενισχύουν την Ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή το στρογγυλό τραπέζι που οργάνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ με σκοπό την επισκόπηση της πορείας εφαρμογήςτου ν.3851/2010.
Στην εκδήλωση μίλησαν:
Ο κ. Δημήτρης Ραχιώτης, Α’ Αντιπρόεδρος ΡΑΕ
Ο κ. Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, Δ/ντης ΥΑΠΕ ΥΠΕΚΑ
Ο κ. Aθανάσιος Κορωνίδης, από τον ΔΕΣΜΗΕ
Ο κ. Νίκος Δρόσος, Δ/ντης ΔΔΔ ΔΕΗ και
Ο κ. Σπύρος Παπαγρηγορίου, Περιβαλλοντολόγος, ως επικεφαλής της μελετητικής ομάδας που έχει αναλάβει από το ΥΠΕΚΑ την μελέτη για την αναθεώρηση της περιβαλλοντικής διαδικασίας.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυποτάμου Ευβοίας και πολλοί άλλοι.
Ο κ. Ραχιώτης αναφέρθηκε στην ομιλία του στο σχέδιο του νέου Κανονισμού Αδειών που έθεσε η ΡΑΕ σε διαβούλευση και στις ενέργειες και προτάσεις της Αρχής για την εφαρμογή και την βελτίωση του ν.3851/2010.
Ο κ. Χαβιαρόπουλος παρουσίασε το έργο της νεοσύστατης Υπηρεσίας Α.Π.Ε. και έκανε μια επισκόπηση των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή επίκειται να εκδοθούν το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Κορωνίδης έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που προωθεί ο ΔΕΣΜΗΕ για την απορρόφηση Α.Π.Ε. και αναφέρθηκε στις επικείμενες αλλαγές στο Διαχειριστή ενόψει της ενσωμάτωσης του 3ου ενεργειακού πακέτου.
Ο κ. Δρόσος μίλησε για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων που εισήγαγε ο ν.3851/2010 σε σχέση με τη σύνδεση των σταθμών Α.Π.Ε., στις διαδικασίες χορήγησης προσφορών από τον Διαχειριστή Δικτύου και στα ζητήματα που σχετίζονται με την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών.
Ο κ. Παπαγρηγορίου παρουσίασε όσες από τις προτάσεις της ομάδας του για την αναμόρφωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι δημοσίως ανακοινώσιμες και έκανε αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις κατά την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ θα αξιοποιήσει τις ιδέες και απόψεις που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση, αλλά και πριν από αυτή –κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης- προκειμένου να διαμορφώσει το συνολικό κείμενο θέσεων και προτάσεων που θα παρουσιάσει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου 15 Ιουνίου 2011.
Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Παπασταματίου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τις Α.Π.Ε. η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο υγιής και διαφανής ανταγωνισμός καυσίμων και η αποτελεσματική ενσωμάτωση του 3ου ενεργειακού πακέτου:
«Στηρίζουμε, και στηρίξαμε πάντα τα τελευταία 10 χρόνια, την πολιτική προσπάθεια της απελευθέρωσης. Επικροτούμε τις προσπάθειες των θεσμικών φορέων της Πολιτείας που είναι σήμερα εδώ, και ειδικά της ΡΑΕ, για να διαμορφωθεί ένα ορθολογικό, σύγχρονο και αναπτυξιακό ενεργειακό νομοσχέδιο που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς, τον αναβαθμισμένο ρόλο της ΡΑΕ που επιβάλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ισότιμη πρόσβαση τρίτων στο δίκτυο. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υπάρχουν, τις συγκρούσεις και τις αντιδράσεις. Για αυτό και κατακρίναμε και θα κατακρίνουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, όσες λανθασμένες κατά τη γνώμη μας επιλογές τελικά γίνουν στο κυοφορούμενο ενεργειακό νομοσχέδιο».
Οι ΑΠΕ και η Εξοικονόμηση Ενέργειας είναι μια από τις ελάχιστες απαντήσεις στην κρίση που διαθέτει η χώρα:
«Οι ΑΠΕ είναι φτηνές και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας διότι συμβάλουν στην μείωση της συνολικής επιβάρυνσης του καταναλωτή. Μειώνουν το συνολικό κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Μειώνουν επίσης το συνολικό κόστος ηλεκτροπαραγωγής αφού αποσοβούν, από το 2013 και μετά, τεράστιο κόστος εκπομπών. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι, ακόμα και αν δεν υπήρχε ο υποχρεωτικός στόχος 20% ΑΠΕ το 2020, οι ΑΠΕ είναι ο πιο φτηνός δρόμος για την επίτευξη των στόχων περιορισμού των εκπομπών το 2020 από την ηλεκτροπαραγωγή».

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου