Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Σλάλοµ Πάνω από τα Σκουπίδια

Σλάλοµ πάνω από τα σκουπίδια θα κάνουν στο Αµάγκερ της Δανίας, περιοχή κοντά στην Κοπεγχάγη και συγκεκριµένα σε µια πλαγιά 31.000

τετραγωνικών µέτρων που θα διαθέτει µάλιστα πίστες µε τρεις διαφορετικούς βαθµούς δυσκολίας!

Πρόκειται για το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης και αποτέφρωσης απορριµµάτων, που θα λειτουργήσει το 2015 και είναι ο πρώτος χώρος διαχείρισης σκουπιδιών που θα λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος αναψυχής. Στην επικλινή οροφή του εργοστασίου θα διαµορφωθεί πίστα χιονοδροµιών, ενώ περιµετρικά σε µία συνολική έκταση 95.000 τετραγωνικών µέτρων θα αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες.

Εκτός από την εντυπωσιακή µορφή του, το εργοστάσιο θα δέχεται τα απορρίµµατα των κατοίκων της δανικής πρωτεύουσας και µέσω της επεξεργασίας τους θα καλύπτει τις ανάγκες θέρµανσης και ηλεκτρισµού για 140.000 νοικοκυριά. Συνολικά, η Δανία διαθέτει 35 εργοστάσια θερµικής επεξεργασίας απορριµµάτων που εξυπηρετούν 5,5 εκατ. κατοίκους 98 δήµων της χώρας.

Ενα άλλο παράδειγµα, λιγότερο εντυπωσιακό από του Αµάγκερ, είναι και το εργοστάσιο αεριοποίησης - εξαέρωσης στο Αµβούργο. Η µέθοδος που ακολουθείται σε αυτό περιλαµβάνει την παραγωγή νερού από την ξήρανση των απορριµµάτων που ανέρχεται µέχρι και το 60% των αποβλήτων που φτάνουν στις εγκαταστάσεις του. Εκτός από το σύγχρονο θαύµα του εργοστασίου καύσης στο κέντρο της Βιέννης, η Αυστρία διαθέτει πλήθος άλλων παραδειγµάτων εργοστασίων διαχείρισης απορριµµάτων.

Ενα τέτοιο αποτελεί το Πφαφενάου, το οποίο θερµαίνει 50.000 νοικοκυριά και άλλα 25.000 νοικοκυριά χρησιµοποιούν τον παραγόµενο ηλεκτρισµό από την επεξεργασία των απορριµµάτων. Παραδείγµατα ορθής διαχείρισης των απορριµµάτων εντοπίζονται και σε µικρότερης δυναµικότητας µονάδες, όπως το τοπικό εργοστάσιο που έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί στην κοινότητα Χόρσχολµ στα περίχωρα της Στοκχόλµης.

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια – λιγότερο από 400 µέτρα – και προσφέρει το 80% της θερµότητας και το 20% του ηλεκτρισµού που χρειάζονται τα νοικοκυριά της κοινότητας. Ωστόσο, στο Χόρσχολµ ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στην ανακύκλωση, καθώς το 64% των απορριµµάτων των κατοίκων του ανακυκλώνεται, το 34% υπόκειται σε θερµική επεξεργασία στο τοπικό εργοστάσιο και το υπόλοιπο καταλήγει σε χώρους ταφής.

Κάθε σπίτι κάνει λιπασµατοποίηση σε ειδικούς κάδους 

Έλαχιστα ΠΑΡΑΔΈΙΓΜΑΤΑ καλών πρακτικών στη διαχείριση και επεξεργασία των απορριµµάτωνυπάρχουν αντιθέτως στην ελλάδα. ενα απόαυτά αποτελεί και η περίπτωση του ∆ήµου ελευσίνας που έχει αρχίσειεδώ και µερικά χρόνια πρόγραµµαοικιακής λιπασµατοποίησης. Μέχρι σήµερα έχουν διανεµηθεί σε οικογένειες του δήµου 510 ειδικοίκάδοι, στους οποίους τοποθετούν όλα τα οργανικά απόβλητα και χρησιµοποιούν οι ίδιοι το παραγόµενο λίπασµα.

«Με τη σωστή διαχείριση των υλικών συσκευασίας και την οικιακή λιπασµατοποίηση µπορούµε να έχουµε50% λιγότερα απορρίµµατα», αναφέρει ο δήµαρχος ελευσίνας Γιώργοςάµπατζόγλου, ενώ είναι ενδεικτικό πως το2010 µειώθηκαν οι ποσότητες ζυµώσιµων αποβλήτων που οδηγούνταν στον Χυτά από 11.500 σε 9.500 τόνους.

άπό την εµπειρία του κατά τη λιπασµατοποίηση που πραγµατοποιεί στο δικό του σπίτι, ο κ. άµπατζόγλου επισηµαίνει πως µέσα σε ένα εξάµηνο βγάζει 3 µε 4 κιλά λίπασµα. Σύντοµα, ο δήµος θα προχωρήσει στηναγορά άλλων 100 ειδικών κάδωνλιπασµατοποίησης που θα διαθέσει σε νοικοκυριά.

Στόχος είναι κάθε σπίτι να αποκτήσει σταδιακά τον δικότου κάδο καινα εφαρµοστεί η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή να καταβάλλει τέλη καθαριότητας ανάλογα µε τις ποσότητες απορριµµάτων που παράγει.

ο δήµος διαθέτει και µία µικρή φορητή συσκευή λιπασµατοποίησης, όπου τοποθετούνται τα πράσινα απορρίµµατα (για παράδειγµα αυτά που προκύπτουν από το κλάδεµα των δέντρων) µαζί µε κάποια άλλα οργανικά απόβλητα. Με τη χρήση της συσκευής αυτής παράγει 400 τόνους λίπασµα τον χρόνο, τους οποίους επίσης διανέµει στους κατοίκους της ελευσίνας.

Η εφαρµογή των συστηµάτωνανακύκλωσης και λιπασµατοποίησηςθα οδηγήσει, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του δήµου, σεεξοικονόµηση ετησίως δύο εκατοµµυρίων τόνων φυσικών πρώτων υλών, µείωση των αερίων του θερµοκηπίου κατά 28.000 τόνους ισοδύναµου διοξειδίου τουάνθρακα και µείωση του κόστους διάθεσης των απορριµµάτων σε Χυτά κατά 300.000 ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 20/04/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου