Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΟΣΕ: Μπαίνει και στο Παιχνίδι των Φωτοβολταϊκών


Όλους τους τρόπους για την αξιοποίηση της μεγάλης, πλην εντελώς ανεκμετάλλευτης, ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ αναζητά η ΓΑΙΑΟΣΕ, η εταιρία που από την ψήφιση του νόμου για την εξυγίανση του ΟΣΕ έχει χρεωθεί το έργο της επικερδούς εκμετάλλευσης των ακινήτων του Οργανισμού.

Ο ΟΣΕ, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων της, αναζητά τρόπους προκειμένου η μεγάλη ακίνητη περιουσία του να αποτελέσει πηγή εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται λύσεις όπως είναι οι μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων κάθε είδους ακόμη και σιδηροδρομικών σταθμώνγια την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων ή και σταθμών φωτοβολταϊκών.

Επανεκτίμηση και ξεκαθάρισμα
Κατ' αρχάς, η ΓΑΙΑΟΣΕ προχωρά στο αυτονόητο, δηλαδή σε επικαιροποίηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, σημαντικό ποσοστό της οποίας έχει καταπατηθεί από τρίτους.Σύμφωνα με την αποτίμηση του 2005, η αξία της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ ανέρχεται στα 4,6 δισ. ευρώ.

Το έργο της επανεκτίμησης έχει ανατεθεί στην εταιρία Southeast Real Estate, η οποία αρχικά έχει αναλάβει την επικαιροποίηση της αξίας οκτώ επιλεγμένων ακινήτων, τα οποία, όπως πιστεύει, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται το μέγαρο του ΟΣΕ την οδό Καρόλου στο κέντρο της Αθήνας,με εμβαδόν 14.700 τ.μ. υπέργειων χώρων και 2.700 τ.μ. υπόγειων χώρων,και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΣΕ στον Ρέντη, με εμβαδό 6.726 τ.μ. υπέργειων χώρων και 2.254 τ.μ. υπογείων.
Επιπλέον, ο σύμβουλος έχει αναλάβει έως τις αρχές του καλοκαιριού τα εξής:

-Να επανεκτιμήσειτην αξία 51 σιδηροδρομικών σταθμών(από σύνολο 364), εντός των οποίων βρίσκονται 656 κτίρια. H αξία των εν λόγω κτιρίων αποτιμάται, βάσει της μελέτης του 2005, στο1,8 δισ. ευρώ.
-Να επανεκτιμήσειτην αξία 90 γεωτεμαχίων εκτός σιδηροδρομικών σταθμών, η προηγούμενη αξία των οποίων φτάνει το1,3 δισ. ευρώ.
-Να επανεκτιμήσει τα ακίνητα που αποκτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν μετά το 2005.
-Να επανεκτιμήσει τα υπόλοιπα ακίνητα χωρίς τη διενέργεια αυτοψίας,προσαρμόζοντας τις τιμές της μελέτης του 2005 στα σημερινά δεδομένα.

Σημαντικός αριθμός "γκρίζων" ακινήτων
Από την επικαιροποίηση που πραγματοποιεί ο σύμβουλος,αναμένεται να ξεκαθαριστεί και ποια ακίνητα έχουν πρόβλημα,καθώςπολλάαπό αυτά, που υπολογίζονται στην περιουσία του ΟΣΕ, είναι εδώ και πολλά χρόνια καταπατημένα από ιδιώτες ή δημόσιους φορείς και η εκμετάλλευσή τους δεν είναι εφικτή.

Μεταξύ των ακινήτων που παρουσιάζουν πρόβλημα περιλαμβάνεται σημαντικός αριθμός για τα οποία οΟΣΕ αποζημίωσε, και μάλιστα πληρώνοντας αδρά στο παρελθόν, τους ιδιοκτήτες τους,ωστόσο αυτοί συνεχίζουν να τα εκμεταλλεύονται έως σήμερα, παρότι εισέπραξαν παχυλές αποζημιώσεις.

Παράλληλα με τη διενέργεια της επανεκτίμησης, η ΓΑΙΑΟΣΕ προχωρά και τις διαδικασίες ώστε να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία σε κάθε περιοχή, ξεκινώντας από αυτές όπου η λειτουργία του δικτύου έχει ανασταλεί.

Ενοικίαση σταθμών
Ήδη, πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ στην Αρκαδία. Αντικείμενο αυτήςήταν η ενοικίαση και αξιοποίηση των 18 σταθμών του ΟΣΕ στον νομό,οι οποίοι μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί μνημεία εξαιρετικού κάλλους και έργα τέχνης.

Ο ΟΣΕ, λοιπόν, προτίθεται να παραχωρήσει αυτούς τους σταθμούς,με αντίτιμο το 3% - 5% της αντικειμενικής αξίας του ακίνητου,καθώς ειδικά για τους συγκεκριμένους σταθμούς, που χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, θα πρέπει να γίνουν σειρά έργων για την αποκατάστασή τους για να διασωθούν.

Για τον κεντρικό σταθμό της Τρίπολης ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το Επιμελητήριο Αρκαδίας,που θέλει να τον μισθώσει και να τον χρησιμοποιήσει ως εκθετήριο τοπικών προϊόντων,ενώ γιατον παρακείμενο χώρο, ο δήμος Τρίπολης εξετάζει το ενδεχόμενο να τον μετατρέψει σε αμαξοστάσιο.

Επιπλέον, ενδιαφέρον υπάρχει για τους σταθμούς της Μεγαλόπολης και του Λεύκτρου που βρίσκεται κοντά στον μεγάλο κόμβο του αυτοκινητοδρόμουκαι πλησίον του υπό κατασκευή ΒΙΟΠΑ Μεγαλόπολης και της επέκτασης ΒΙΠΕ Τρίπολης στην περιοχή Βαλτετσίου - Ασέας, για μετατροπή του σε μεγάλο αποθηκευτικό κέντρο.

Είσοδος και στο πεδίο των φωτοβολταϊκών
Παράλληλα, η ΓΑΙΑΟΣΕ επιδιώκει μέσω της ακίνητης περιουσίας να εισέλθει και στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και ήδη έχει απευθύνει πρόσκληση σε ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προτάσεις για την εκμίσθωση ακινήτων που διαχειρίζεται, με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνολική έκταση των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας του ΟΣΕ ανέρχεται σε 90.000 στρέμματα περίπου,ενώ ο αριθμός των κτιρίων ξεπερνάει τα 4.500 με εμβαδόν 540.000 τ.μ. Η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.έχει εκπονήσει μελέτη από την οποία επιλέχθηκαν ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα που αρχικά κρίθηκαν κατάλληλα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν φακέλους στη ΓΑΙΑΟΣΕ με προτάσεις για την εκμίσθωση συγκεκριμένου ακινήτουή ακινήτων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η εταιρία προτίθεται να υπογράψει με τους επενδυτές 20ετείς συμβάσεις, οι οποίες θα έχουν το δικαίωμα παράτασης.

Πηγή euro2day.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου