Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Συνάντηση Μπιρμπίλη-Ραγκούση με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος για τα Απορρίμματα


Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον κ. Ποτότσνικ είχαν την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ν. Ραγκούσης και η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε από τους Υπουργούς, η πρόοδος του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης για την παύση λειτουργίας και το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, αποτέλεσμα του οποίου είναι το κλείσιμο ήδη 141 από τους 249 ΧΑΔΑ που ήταν εν λειτουργία το Νοέμβριο του 2010. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην πρωτοβουλία για ταχείες διαδικασίες αποκατάστασης των ανενεργών ΧΑΔΑ.
 
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Ποτότσνικ επιδοκίμασε την ελληνική κυβέρνηση τόσο για την πορεία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου για την παύση λειτουργίας και το κλείσιμο των ΧΑΔΑ όσο και για τη συστηματική παρακολούθηση και διαχείριση του έργου, με διαδικασίεςπου, όπως τόνισε, γίνονται για πρώτη φορά στα χρονικά της συνεργασίας της ΕΕ με την Ελλάδα για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και επεσήμανε την ανάγκη για συνέχιση της προσπάθειας που γίνεται .
 
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε, επίσης, ότι εφόσον συνεχίζονται τέτοιοι ρυθμοί υλοποίησης, τα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ δεν θα επιβληθούν, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι νέες θεσμικές ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΣΑΗΔ θα έχουν θετική επίδραση στην προσπάθεια της Ελλάδας να υλοποιήσει τις αναγκαίες υποδομές ανακύκλωσης, επεξεργασίας και διάθεσης στερεών αποβλήτων.
 
Τέλος, αναφορά έγινε και στην πρόοδο της προετοιμασίας για την υλοποίηση των έργων που θα δώσουν την οριστική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με παράλληλη προώθηση εκτεταμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης.
Σε συνέντευξη που δόθηκε την ίδια ημέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, Γιάνες Ποτότσνικ, χαιρέτισε «το σοβαρό έργο» που γίνεται στην Ελλάδα με στόχο την παύση λειτουργίας εκατοντάδων παράνομων χωματερών ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα πίσω σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.
 
Παράλληλα, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ρύπανση στη Μεσόγειο Θάλασσα ο κ. Ποτότσνικ εξέφρασε την άποψη ότι οι Έλληνες «κάνουν σοβαρή δουλειά, εάν συνεχίσουν με αυτό τον τρόπο, εκτιμώ ότι η παραπομπή στο δικαστήριο και οι καταδικαστικές αποφάσεις για την καταβολή προστίμων δεν θα είναι αναγκαίες. Ενώ ο φάκελος αυτός είχε φθάσει «στο τελευταίο στάδιο προτού παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη», η Ελλάδα άρχισε τον Δεκέμβριο ένα σχέδιο δράσης «που προέβλεπε την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών μέχρι τα τέλη του Ιουνίου 2011, και την αποκατάσταση εκείνων που είχαν κλείσει μέχρι τα μέσα του 2012» διευκρίνισε. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση ασχολείται σοβαρά με το ζήτημα ενώ ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος θα πάρει χρόνια.
 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου