Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Παράκτια Εξόρυξη Πετρελαίου και Φυσικό Αέριο από Σχιστόλιθο, Θέλει ο Oettinger


Η Ευρώπη βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, εξαιτίας της απροθυμίας να αναλάβει ρίσκα που αφορούν στην ασφαλτική άμμο, στην παράκτια εξόρυξη πετρελαίου, και την αποτυχία διερεύνησης των επιλογών φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, επισήμανε ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ Günther Oettinger.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο για την ενέργεια στις 17 Ιουλίουστις Βρυξέλλες, ο Oettinger επεκτάθηκε στην πρόσφατη πρότασή του, που είχε ως στόχο να προσθέσει η Ευρώπη έναν τέταρτο στόχο – μια βιομηχανική συμβολή της τάξεως του 20% στο ΑΕΠ στους τρεις στόχους της ΕΕ που συνδέονται με το κλίμα (20-20-20).
Σε ερώτηση της EurActiv για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο βιομηχανικός στόχος, ο Oettinger απάντησε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει «τρία μειονεκτήματα» στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και άλλες βιομηχανοποιημένες χώρες: μια μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και συνακολούθως μεγαλύτερα ενεργειακά κόστη.
«Στις ΗΠΑ υπάρχει μια διαδικασία εκ νέου εκβιομηχανοποίησης της χώρας, (ξεκινώντας) πρώτα από το πετρέλαιο. Όποιος και να κυβερνά στην Ουάσινγκτον, ένα γαλόνι δε μπορεί να κοστίζει παραπάνω από 4 δολάρια», είπε.
Η Ουάσινγκτον προσφέρει χαμηλότερη αρχική φορολογία.
«Αποδέχονται κάποιο ρίσκο με τις παράκτιες εξορύξεις για «δικές τους πηγές» στον Κόλπο του Μεξικού, και δέχονται πετρέλαιο [ασφαλτικής] άμμου και άλλα», είπε ο επίτροπος. Σε αντίθεση, «εμείς εισάγουμε πετρέλαιο και έχουμε υψηλή φορολογία».
Το αποτέλεσμα είναι οι τομείς μεταφορών και βιομηχανίας της ΕΕ να μειονεκτούν, είπε ο Oettinger.
Ο Gerben-Jan Gerbrandy, φιλελεύθερος αντιπρόεδρος της περιβαλλοντικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιέγραψε τα λόγια του Oettinger ως ένα «πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από έναν επίτροπο ενέργειας που έχει επίσης μακροπρόθεσμους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Η ΕΕ δεσμεύτηκε να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, στο εθνικό ενεργειακό μείγμα έως 20% μέχρι το 2020, όπως επίσης και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% από τα επίπεδα του 1990, καθώς και να κάνει προαιρετική εξοικονόμηση ενέργειας του ίδιου ύψους.
Όμως οι βιομηχανικές ενώσεις της Ευρώπης και η Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ είναι όλο και πιο ανήσυχοι για τα κόστη της κλιματικής δράσης σε περίοδο ύφεσης.
Παράκτια εξόρυξη πετρελαίου
Στο ράφι βρίσκεται προς το παρόν η νομοθεσία των Βρυξελλών για ταξινόμηση του πετρελαίου από ασφαλτική άμμο ως εξαιρετικά ρυπογόνα. Τον Οκτώβριο του 2011, το Διεύθυνση Ενέργειας του Oettinger δημοσίευσε μια περιορισμένη πρόταση για τη βελτίωση της ασφάλειας στην παράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σήμερα οι ευρωβουλευτές αγωνίζονται για την ενίσχυση αυτής της άποψης, συμπεριλαμβάνοντας προβληματισμούς όπως:
· Ευαίσθητα οικοσυστήματα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Αφρική
· Επέκταση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» με σκοπό να συμπεριληφθούν οικονομικές εγγυήσεις από φορείς που καλύπτουν πάσα ευθύνη, σε περίπτωση ατυχήματος
· Επέκταση της εποπτείας της ΕΕ για την εφαρμογή της νομοθεσίας μέσω μιας ενισχυμένης εντολής τουΕυρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Ναυσιπλοΐας (EMSO).
«Νομίζω ότι η καταστροφή, εξαιτίας του πετρελαίου, στον Κόλπο του Μεξικού, έδειξε ότι παίρνουμε πολλά ρίσκα την παρούσα χρονική περίοδο», είπε ο Gerbrandy στη EurActiv. «Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι η πετρελαϊκή εταιρεία Shell σχεδιάζει να ξεκινήσει εξορύξεις στο εξαιρετικά ευάλωτο οικοσύστημα της Αρκτικής».
Στις 15 Ιουλίου, ένα από τα αρκτικά πλοία της Shell - το Noble Discoverer – έχασε τον έλεγχο των αγκυροβολίων του, σε συνθήκες ανέμου, και παρασύρθηκε στα 91 μέτρα από την ακτή της Αλάσκας, πυροδοτώντας οικολογικές διαμαρτυρίες στη Βρετανία.
«Θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τα χρήματά μας σε περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντί να ψάχνουμε για τις τελευταίες κηλίδες πετρελαίου πάνω στη γη, στα πιο απομακρυσμένα μέρη», είπε ο Gerbrandy.
Φυσικό αέριο από σχιστόλιθο
Το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο είναι επίσης ένα θέμα που έχει προκαλέσει διχασμό στην Ευρώπη, με χώρες όπως η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο να το εντάσσουν στις ενεργειακές στρατηγικές τους, ενώ η Βουλγαρία και η Γαλλία να έχουν απαγορεύσει τη διαδικασία υδραυλικής θραύσης, εξαιτίας φόβων για σεισμούς, μόλυνση του γλυκού νερού και άλλων κινδύνων.
Νωρίτερα φέτος, η έκθεσητης ΕΕ για το αντισυμβατικό αέριο στην Ευρώπη δεν εντόπισε καμία ανάγκη γιαπεραιτέρω περιβαλλοντική νομοθεσία σχετικά με το σχιστόλιθο.
Όμως ανησυχίες για τον αντίκτυπο του θερμοκηπίου από τις εκπομπές μεθανίου που προκαλούνται από το σχιστόλιθο, ήταν αυτό που οδήγησε τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Faith Birol, να πει στη EurActiv, νωρίτερα φέτος, ότι αυτή «δεν είναι η καλύτερη δυνατή πορεία».
Από την δική του πλευρά ο Gerbrandy είπε: «Αισθάνομαι ότι υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τα περιβαλλοντικά κόστη, για να επενδύσουμε τα χρήματά μας στο φυσικό αέριο από σχιστόλιθο».
Ωστόσο ο Oettinger υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το σχιστόλιθο για να μειώσουν την εξάρτηση τους από φτηνές εισαγωγές από το Κατάρ και τη Νιγηρία, οι Βορειοαμερικάνοι πληρώνουν τώρα χονδρικά το 30% των ευρωπαϊκών τιμών πετρελαίου.
«Δεν είμαστε και πολύ ενεργητικοί στο να εξετάσουμε τις επιλογές και τα ρίσκα που θα είχαμε με το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο», πρόσθεσε.
Εκβιομηχάνιση
Υπάρχει μια ανησυχία που επιβεβαιώνει την ανάλυση του Oettinger ότι η βιομηχανική συνεισφορά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ μειώθηκε από το 22% το 2000, στο 18% το 2010. «Χρειαζόμαστε περισσότερη βιομηχανική παραγωγή», είπε.
Επειδή οι τιμές ενέργειας στη Βόρεια Ιταλία ήταν δύο φορές πιο πάνω από ότι στις ΗΠΑ, ο Επίτροπος πρότεινε «μια σαφή στρατηγική τιμών ενέργειας, για να αποφευχθούν οι συνεχιζόμενες διαδικασίες αποβιομηχανοποίησης στην Ευρώπη».
Αυτό έγινε δεκτό θερμά από τον ενεργοβόρο τομέα της ΕΕ, ο οποίος άσκησε μεγάλη πίεση παρασκηνιακά για μεγαλύτερη υποστήριξη.
«Δε μπορούμε να αρνηθούμε ότι τα ενεργειακά κόστη στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλά και ότι η τάση είναι να τα δούμε να ανεβαίνουν», είπε ο David Valenti, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα, Eurofer, στη euractiv.
«Πρέπει να πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τιμή του άνθρακα, που οι παραγωγοί ενέργειας προωθούν στις δικές τους τιμές», συμπλήρωσε. «Όλα αυτά είναι πράγματα που μας θέτουν σε μειονεκτική θέση».
Πηγή EurActiv.gr 

Μπορούν να Μας Σώσουν τα Φωτοβολταϊκά;


Σε μια χώρα με άπλετο ήλιο όπως η Ελλάδα φαντάζει αυτονόητο ότι πρέπει να ποντάρουμε «τα ρέστα μας» στην ηλιακή ενέργεια. Τι είναι αυτό που μας κρατάει πίσω και τι υπόσχονται οι νέες τεχνολογίες;
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι - τουρίστες κυρίως - που αναρωτιούνται γιατί με τόσο ήλιο έχουμε ακόμη... περισσότερες διαφημιστικές πινακίδες στις ταράτσες μας από φωτοβολταϊκά. Αλλά υπάρχουν και πολλοί Ελληνες που επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά και... δεν θέλουν να τους μιλούν γι' αυτά. Η παραδοξότητα αυτή έχει τις «γραφικές» οικονομικές εξηγήσεις της, αλλά και σε διεθνές επίπεδο εύλογα αιωρείται το ερώτημα: εφόσον μας λένε ότι η ηλιακή ενέργεια που φθάνει στη Γη είναι 6.000 φορές μεγαλύτερη της ενέργειας που καταναλώνουν όλοι μαζί οι άνθρωποι (89 Petawatt έναντι 15 Terawatt) και ότι η ηλιακώς παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια έχει την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα (170 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο) από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί η εκμετάλλευσή της παραμένει ισχνή;
Οπως θα σας πει κάθε «ενεργειακός σύμβουλος», η συνταγή επιτυχίας μιας φωτοβολταϊκής επένδυσης είναι γινόμενο της ηλιοφάνειας, της επιφάνειας κάλυψης και της αποδοτικότητας των στοιχείων. Με την ηλιοφάνεια να είναι από σταθερή ως αύξουσα και την τιμή των φωτοβολταϊκών μονάδων να πέφτει συνεχώς - 60% μείωση από το 2008 ως το 2011 - η σημασία της έκτασης που θα καλύψουμε μειώνεται. Αρα, για να φθάσουμε στην απάντηση, θα έλεγε κανείς ότι μας μένει να βρούμε τι κρατάει χαμηλή την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Tο όριο Shockley-Queisser
Θεωρητικά, από τη μεριά της Φυσικής, η απάντηση υπάρχει και έχει όνομα: το όριο Shockley-Queisser. Τι είναι αυτό το όριο; Είναι η θεωρητικώς μέγιστη απόδοση ενός φωτοβολταϊκού κυττάρου, που μέτρησαν το 1961 οι αμερικανοί εφευρέτες των ημιαγωγών William Shockley και Hans Queisser. Προκειμένου για φωτοβολταϊκά φτιαγμένα από πυρίτιο, με μονή ένωση p-n και διάκενο ζώνης 1,1 eV (ηλεκτρονιοβόλτ), η μέγιστη αυτή απόδοση είναι κάπου 33,7%. Δηλαδή, από την όλη ηλιακή ακτινοβολία που φθάνει σε ένα φωτοκύτταρο (κάπου 1.000 W/m²) μόνο το 33,7% μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό (337 W/m²).

Και πώς... ξεπερνιέται
Στην πράξη, τα κρυσταλλικά φωτοκύτταρα μονής ένωσης του εμπορίου έχουν απόδοση της τάξης του 12%-18% και ελάχιστα - όπως της καλιφορνέζικης Sunpower - «πιάνουν» απόδοση 19,5%. Tα πανάκριβα φωτοβολταϊκά τριπλής ένωσης της Sharp και της Boing Spectrolab κατορθώνουν να έχουν απόδοση ενεργειακής μετατροπής 35,8 και 40,7%, αντίστοιχα. Με τη χρήση συγκεντρωτών - που αυξάνουν ακόμη περισσότερο το κόστος - το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας των ΗΠΑ (NREL) άγγιξε τον Απρίλιο του 2011 την απόδοση του 43,5%. Από αυτή λοιπόν τη συνδυαστική ανεπάρκεια τεχνολογίας - κόστους παραγωγής πηγάζει παγκοσμίως η ανάγκη πολιτικών επιδότησης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που στα καθ' ημάς μεταφράστηκε σε γαϊτανάκι γραφειοκρατικών άθλων και αθλιοτήτων.
Το ζητούμενο επίτευξης τεχνολογιών που θα ξεπεράσουν αυτό το φράγμα στην απόδοση των φωτοβολταϊκών απασχολεί πλήθος επιστημόνων παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστική η ημερίδα που διοργανώνεται την επόμενη Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012, στο Caltech (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας) υπό τον τίτλο «Επανακαθορίζοντας τα όρια της φωτοβολταϊκής απόδοσης». Διαβάζοντας το πρόγραμμά της βλέπουμε ότι θα συμμετέχουν ερευνητές των πανεπιστημίων και των κυβερνητικών υπηρεσιών «για να εξετάσουν νέα υλικά και διεργασίες που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το όριο Shockley-Queisser». Ωστε... υπάρχουν λύσεις; Ναι, και μάλιστα διαφόρων ειδών. Στη συνέχεια θα τις εξετάσουμε υπό το πρίσμα της επικαιρότητας, αλλά και με τη βοήθεια ενός κατ' εξοχήν ειδικού.

Με τη ματιά του ειδικού
Προκειμένου να έχουμε την άποψη κάποιου που βρίσκεται στην αιχμή της σχετικής τεχνολογίας, απευθυνθήκαμε στον Γεράσιμο Κωνσταντάτο, τον έλληνα ερευνητή που ανακοίνωσε - τον Μάιο του 2012 - ότι κατάφερε να αυξήσει τη φωτοευαισθησία του γραφενίου κατά 8 τάξεις μεγέθους (βλ. το σχετικό άρθρο μας στο www.tovima.gr/science/article/?aid=458493). Παραθέτουμε στη συνέχεια το απόσταγμα όσων μας είπε.
Ο Ηλιος είναι αναμφισβήτητα μια διαρκής και ισχυρή πηγή ενέργειας για τον πλανήτη μας. Αρκεί να πούμε ότι μέσα σε μία μόνο ώρα παρέχει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες όλης της Γης. Αυτό σημαίνει βασικά ότι το να καλύψουμε μόνο το 0,1% της επιφάνειας της Γης με ηλιακά κύτταρα θα ήταν αρκετό για να καλύψουμε τις παγκόσμιες ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια. Γιατί αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη; Η απάντηση βρίσκεται στα οικονομικά του προβλήματος: Για να είναι οικονομικά βιώσιμη η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, το κόστος της θα πρέπει να ανέρχεται σε λιγότερο από ένα δολάριο ανά Watt. Αυτό συνεπάγεται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του φωτοκυττάρου με κόστος της τάξης των 5-10 σεντ ανά κιλοβατώρα (KWh), ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με το τρέχον κόστος της παραγόμενης από υδρογονάνθρακες ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μέχρι τούδε περιβαλλοντικές πολιτικές έχουν υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να επιδοτούν την παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά και την παραγωγή φωτοβολταϊκών (κυρίως πυριτίου) που έχουν κανονικά κόστος παραγωγής ανά Watt περίπου 2-3 φορές υψηλότερο από την τιμή του δικτύου. Αυτό ήταν ένα απολύτως απαραίτητο μέτρο από περιβαλλοντική άποψη, αλλά δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Συνεπώς, προκύπτει αδήριτη η ανάγκη για τεχνολογίες πιο αποδοτικών και φθηνών φωτοβολταϊκών.

Σάντουιτς νανοϋλικών
Μεταξύ των τρεχουσών προσπαθειών για χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης φωτοβολταϊκά, ξεχωρίζουν εκείνες που βασίζονται σε νανοϋλικά. Αυτού του τύπου τα υλικά μπορούν να συντεθούν σε διάλυμα και να εναποτεθούν πάνω σε κάθε είδους υπόστρωμα, άκαμπτο ή εύκαμπτο, πλαστικό ή μεταλλικό, σε χαμηλές θερμοκρασίες (χρησιμοποιώντας παραγωγική διεργασία διέλασης με ρολά, όπως στην επεξεργασία του αλουμινίου). Μια πτυχή, ωστόσο, κεφαλαιώδους σημασίας για τα φωτοστοιχεία νανοϋλικών έχει να κάνει με την πιο αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας: Το πυρίτιο - όπως και άλλοι μονοκρυσταλλικοί ημιαγωγοί - έχουν ένα διάκενο ζώνης (bandgap) το οποίο καθορίζει την ελάχιστη ενέργεια που πρέπει να έχει ένα φωτόνιο προκειμένου να διεγείρει ηλεκτρόνια και να παράγουν ενέργεια. Καθώς το ηλιακό φως φέρνει φωτόνια ευρύτατου ενεργειακού φάσματος (από την υπεριώδη ως την υπέρυθρη ακτινοβολία), τα φωτόνια με ενέργειες κάτω από το διάκενο ζώνης του υλικού σπαταλώνται, ενώ τα φωτόνια με ενέργειες υψηλότερες από αυτό παράγουν ηλεκτρική ενέργεια σε ένα κλάσμα της ολικής τους (η πλεονάζουσα ενέργεια γίνεται θερμότητα).
Με την επίτευξη «κβαντορυθμιζόμενων νανοϋλικών» κατορθώσαμε να παρέμβουμε στο διάκενο ζώνης των υλικών: στα πολυμερή το κάνουμε με τον έλεγχο της μοριακής δομής τους, ενώ στις «κβαντικές τελείες» απλώς αλλάζοντας το μέγεθος των νανοκρυστάλλων. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα μπορούμε να δημιουργούμε αλλεπάλληλες στρώσεις νανοϋλικών με διαφορετικά διάκενα ζώνης, ώστε αυτό το σάντουιτς να μπορεί να επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας (το απόλυτο θερμοδυναμικό μέγιστο είναι περίπου 90%).

Κβαντικές κουκκίδες με «μέση-δαχτυλίδι»
Στον επιστημονικό μαραθώνιο που εκτυλίσσεται για μια τόσο πρωτόγνωρη σάρωση της ηλιακής ενέργειας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κολλοειδείς κβαντικές κουκκίδες (quantum dots). Πρόκειται για μικροσκοπικούς νανοκρυστάλλους, της τάξης των 2-10 εκατομμυριοστών του μέτρου (νανομέτρων, nm) που έχουν τη μοναδική ιδιότητα να αλλάζουν το διάκενο ζώνης του υλικού τους απλά αλλάζοντας το μέγεθος των κρυστάλλων. Εξαλείφουν δηλαδή την ανάγκη ενσωμάτωσης διαφορετικών και σύνθετων υλικών για να καλύψει κανείς το ευρύ ηλιακό φάσμα. Η ιδέα γεννήθηκε το 2001 από τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Berkeley, Παύλο Αλιβιζάτο, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο φωτοστοιχείο από κβαντική κουκκίδα καδμίου-σεληνίου (CdSe) σε πολυμερές. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ερευνητική ομάδα του Ted Sargent στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο - όπου μετείχε ο Γεράσιμος Κωνσταντάτος - έδειξε ότι χρησιμοποιώντας κβαντικές κουκκίδες θειούχου μολύβδου (PbS) μπορούμε να επεκτείνουμε τη δράση των πολυμερών φωτοστοιχείων στο υπέρυθρο φάσμα. Τώρα, στο ICFO, η ομάδα του έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της σε νέα υλικά, για την αντικατάσταση των τοξικών Pb και Cd, και έχει πρόσφατα δείξει - με άρθρο της στο Nature Photonics - ότι με την ανάπτυξη μιας ειδικής νανοδομής μπορούμε να δομήσουμε φιλικά προς το περιβάλλον νανοφωτοφωλταϊκά.
Το μέλλον της ηλιακής αγοράς
Στο ερώτημα «ποια τεχνολογία θα κυριαρχήσει τελικά την αγορά των φωτοβολταϊκών;» η απάντηση που μας έδωσε ο Γεράσιμος Κωνσταντάτος είναι: Αρχικά, αυτή που θα καταφέρει να πιάσει πρώτη το κόστος παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες. Για την ώρα, το προβάδισμα στην κούρσα δείχνουν να έχουν τα φωτοβολταϊκά από πολυκρυσταλλικό πυρίτιο και τα φωτοβολταϊκά από λεπτή μεμβράνη (thin film solar cells) που βασίζονται σε προσμείξεις CIGS (δισεληνίδιο χαλκού, ινδίου και γαλλίου) και CdTe (τελλουριδίου του καδμίου). Μακροπρόθεσμα όμως πιθανότατα κανένα από αυτά δεν θα κυριαρχήσει: Τα στοιχεία από πολυκρυσταλλικό πυρίτιο δεν θα κατορθώσουν να πέσουν στο κόστος παραγωγής (και τοποθέτησης) των στοιχείων από λεπτή μεμβράνη, αλλά και οι τεχνολογίες λεπτής μεμβράνης με βάση CIGS και CdTe αντιμετωπίζουν το πρόβλημα έλλειψης πρώτης ύλης - δεν υπάρχει αρκετό γάλλιο, τελλούριο ή ίνδιο στον φλοιό της Γης για να φθάσουν στην παραγωγή Τεραβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς, στο όχι πολύ μακροπρόθεσμο μέλλον, η ανάγκη για εξαιρετικά λεπτά, εξαιρετικά ελαφρά, ευέλικτα και χαμηλού κόστους φωτοστοιχεία, που θα βασίζονται σε αφειδώς παρεχόμενα από τον πλανήτη υλικά, θα αναδείξει νέο διεκδικητή της κούρσας.
Ενας επιπλέον σημαντικός παράγοντας που ρυθμίζει τη δυναμική της αγοράς φωτοβολταϊκών έχει να κάνει με την ποικιλία των εφαρμογών τους. Εκτός από τα γνωστά ήδη φωτοβολταϊκά πάρκα και τα πάνελ στη στέγη, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια και από τους τοίχους των σπιτιών μας, τα παράθυρά τους, το αμάξωμα των αυτοκινήτων μας, ή ακόμα και από τα ρούχα μας και κάθε συσκευή που καταναλώνει ενέργεια στο ύπαιθρο (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτής της πληθώρας εφαρμογών, το μεν άκαμπτο κρυσταλλικό πυρίτιο ή και οι ανόργανες φωτοβολταϊκές μεμβράνες θα καταλάβουν τη μεγάλη μερίδα της αγοράς ηλιακών πάρκων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, ενώ οι νέες και εξαιρετικά λεπτές και ευέλικτες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών (οργανικά, πολυμερή, κβαντικές κουκκίδες ή φωτοευαίσθητη βαφή) θα κυριαρχήσουν στις αστικές και μικρής κλίμακας αγορές - όπως, για παράδειγμα, στα ενεργειακώς αυτάρκη σπίτια, ενώ η διείσδυσή τους στα μεγάλης κλίμακας συστήματα θα εξαρτηθεί από την επιτυχία της τεχνολογίας αυτής να επιδείξει διάρκεια ζωής παρόμοια με εκείνη του πυριτίου.

Παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα
Σε αντίθεση με τη βιομηχανία ημιαγωγών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, στην οποία κυριάρχησε το πυρίτιο και τυποποιήθηκε, η φωτοβολταϊκή τεχνολογία δεν δείχνει να ακολουθεί συγκεκριμένο πρότυπο. Αυτό διότι μοιάζει απίθανο ένα και μόνο ημιαγώγιμο υλικό να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες. Μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, διότι θα επιτρέψει τον άγριο ανταγωνισμό των διαφόρων τεχνολογιών και θα κατεβάσει το κόστος, με απόρροια το σίγουρο όφελος για τον τελικό χρήστη - την κοινωνία. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια ανάπτυξης φωτοστοιχείων με νανοτεχνολογία, ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για χώρες που δεν συγκαταλέγονταν στους μεγάλους παίκτες της προηγούμενης τεχνολογικής επανάστασης. Για την Ελλάδα ειδικά υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους η χώρα μας πρέπει να αρπάξει αυτή την ευκαιρία και να την κάνει υπόθεση νίκης, όχι μόνο για έρευνα και ανάπτυξη αλλά και για βιομηχανική εκμετάλλευση.
Πρώτος λόγος: Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα από τα σημεία μέγιστης ηλιοφάνειας του πλανήτη, με αποτέλεσμα η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας να είναι πιο βιώσιμη οικονομικά από ό,τι στις βορειότερες χώρες. Οπότε, τα φωτοβολταϊκά θα έπρεπε να αναδειχθούν σε στρατηγική επένδυση για τη χώρα μας και να καταστρωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο έρευνας σε αυτά.
Δεύτερος λόγος: Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως διαθέτει ένα πολύ ισχυρό πνευματικό δυναμικό στον τομέα της Χημείας και της Φυσικής. Αυτά τα δύο πεδία παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόοδο των νανοεπιστημών. Οι μηχανικοί μπορούν στη συνέχεια να αναλάβουν τη μετατροπή των νανοεπιστημών σε νανοτεχνολογίες και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη προϊόντων και συσκευών.
Τρίτος λόγος: Ενώ οι παραδοσιακές τεχνολογίες φωτοβολταϊκών έχουν πλέον ευρύτατη και κατοχυρωμένη πνευματική ιδιοκτησία, τα φωτοστοιχεία από νανοτεχνολογία είναι ακόμη στα σπάργανα, επιτρέποντας όχι μόνο την έρευνα με μεγάλο αντίκτυπο αλλά και - το πιο σημαντικό - μια γενιά πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την προσέλκυση επενδυτών και βιομηχανικού ενδιαφέροντος.
Τέταρτος λόγος: Αντίθετα με τους παραδοσιακούς ημιαγωγούς, οι νανοκρύσταλλοι και οι μοριακοί ημιαγωγοί δεν απαιτούν δαπανηρές εγκαταστάσεις παραγωγής. Μπορούν να συντεθούν σε ένα απλό εργαστήριο χημείας και οι διατάξεις τους γίνονται με χαμηλού κόστους τεχνικές εναπόθεσης. Αυτό επιτρέπει το μικρό ύψος επένδυσης για την έναρξη έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα.
Υπάρχει, βέβαια, πληθώρα δράσεων που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να συμμετάσχει η Ελλάδα σε αυτό το παγκοσμίως νέο σκηνικό. Η έρευνα και ανάπτυξη στον εν λόγω τομέα είναι απολύτως διεπιστημονική: διασχίζει το πεδίο της Χημείας, της Φυσικής και της Μηχανικής. Επίσης, νέα γνώση και πνευματική ιδιοκτησία μπορεί να προκύψει στα όριά τους, οπότε σε ερευνητικό επίπεδο - είτε αυτό είναι ερευνητικό ίδρυμα ή πανεπιστήμιο - ένας νέος άξονας θα πρέπει να δημιουργηθεί, που θα διασχίζει κάθετα τα τμήματα και τις σχολές. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ερευνητικά κέντρα ειδικού σκοπού στον τομέα της ενέργειας. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε ερευνητές διαφορετικών επιστημονικών κλάδων να αλληλεπιδρούν και να αντιμετωπίζουν προβλήματα που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό προκειμένου να αξιοποιηθούν τα οφέλη της έρευνας, είναι να δοθεί έμφαση στη διασφάλιση και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας που θα προκύπτει. Διαφορετικά, όλα τα οφέλη και η γνώση που παράγεται θα παραμείνουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο, χωρίς πρακτική ανταπόδοση στην εθνική οικονομία και την κοινωνία.
ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ «ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ» 
Η εύκαμπτη λύση

Το υψηλό κόστος παραγωγής των πρώτων κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών στοιχείων και η ακαμψία τους (άρα υψηλό κόστος τοποθέτησης και απώλειες από θραύσεις) ώθησαν από πολύ νωρίς στην έρευνα για εύκαμπτα στοιχεία με μαζικό τρόπο παραγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανισθούν οι φωτοβολταϊκές μεμβράνες που - για ευνόητους λόγους - χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες όπως η Kodak. Ομως η αποδοχή τους υπήρξε το λιγότερο προβληματική, ως το 2006, οπότε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 42 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία Nanosolar. H εταιρεία αυτή είχε ιδρυθεί το 2002 από έναν απόφοιτο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που είχε βρει μια φθηνή μέθοδο παραγωγής φωτοβολταϊκής μεμβράνης από υλικό τύπου CIGS, τυπώνοντας τα στοιχεία πάνω σε ρολό αλουμινίου όπως περίπου εκτυπώνουν οι μηχανικοί τα σχέδιά τους! Η υπόσχεσή του ήταν πως θα επιτύγχανε τον πολυπόθητο στόχο της ηλιακής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φθηνότερα από εκείνη της «ΔΕΗ».
Στην πράξη η Nanosolar κατόρθωσε μόλις το προηγούμενο φθινόπωρο να παραδώσει στην Εθνοφρουρά των ΗΠΑ ένα ηλιακό πάρκο των 538 κιλοβάτ και άρχισε - την άνοιξη - να στήνει ένα άλλο τέτοιο πάρκο, του ενός μεγαβάτ, που υποτίθεται ότι θα αποδείξει την επίτευξη του στόχου. Στο μεταξύ, η ανταγωνίστρια ιαπωνική Solar Frontier την πρόφτασε και πήρε παραγγελία από την Καλιφόρνια για πάρκο φωτοβολταϊκών μεμβρανών των 150 μεγαβάτ (η ίδια εταιρεία έχει εγκαταστήσει και στην Ελλάδα - στα Λεχαινά Ηλείας - πάρκο των 100 κιλοβάτ, για ιδιώτη). Χαρακτηριστικό όμως για την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών μεμβρανών είναι ότι ενώ πριν από δύο χρόνια η αξία της Nanosolar αποτιμόταν στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, τώρα εκτιμάται μόλις 50 εκατομμύρια.
Μια τεχνολογική εξέλιξη που μπορεί να ανανεώσει τις προοπτικές των μεμβρανών είναι αυτή που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου 2012 στο διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικόNanoLettershttp://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nl301435r), από τους ερευνητές των Πανεπιστημίων Νότιας Καρολίνας και Καλιφόρνιας στο Berkeley, Yiling Yu, Vivian E. Ferry, Παύλο Αλιβιζάτο και Linyou Cao. Οπως δήλωσαν, δημιούργησαν φωτοβολταϊκά στοιχεία από «σάντουιτς σε νανοκλίμακα» με ένα υπέρλεπτο (70 νανομέτρων) ενεργό στρώμα άμορφης σιλικόνης. Το στρώμα αυτό είναι το τμήμα του υλικού που κατ' εξοχήν απορροφά την ηλιακή ενέργεια και, κατά αντιπαράθεση, στις τωρινές φωτοβολταϊκές μεμβράνες του εμπορίου έχει πάχος 300 ως 500 νανόμετρα. Αυτή η λέπτυνση χωρίς θυσίες στην απόδοση θα επιτρέψει την επέκταση της εφαρμογής των φωτοβολταϊκών μεμβρανών.
ΚΑΙ ΣΕ ΣΠΡΕΪ 
Η μαγική βαφή

Εχει περάσει περίπου μια πενταετία αφότου πρωτοδόθηκε η υπόσχεση μιας βαφής που θα μετέτρεπε σχεδόν τα πάντα - τοίχους, οροφές και αυτοκίνητα - σε φωτοβολταϊκούς μετατροπείς της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Την τελευταία φορά που αναφερθήκαμε σε αυτήν ήταν τον Ιανουάριο του 2010, όταν η αμερικανική εταιρεία New Energy Technologies κατέθεσε αίτηση για πατέντα αναφορικά με ένα υλικό, το SolarWindow, που ψεκαζόμενο δημιουργούσε ένα διαφανές φωτοβολταϊκό επίστρωμα σε κάθε γυάλινη επιφάνεια. Το υλικό αυτό ήταν οργανικό φωτοβολταϊκό διάλυμα και η επικάλυψη που δημιουργούσε ήταν μια διάταξη λεπτότατων κυττάρων με φωτοβολταϊκές ιδιότητες, που διασυνδέονταν μεταξύ τους σε μεμβράνη λεπτότερη του μικρομέτρου. Μάλιστα, η εταιρεία υποστήριζε ότι αντλούσε ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνον από το ηλιακό φως αλλά και από τον τεχνητό φωτισμό των κτιρίων.
Τώρα, στις 18 Ιουνίου 2012, η New Energy Technologies ανακοίνωσε ότι - συνεργαζόμενη με το εργαστήριο NREL του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ - βελτιστοποίησε τη διαδικασία παραγωγής του διαλύματος ώστε αυτή να γίνεται σε πίεση και θερμοκρασία περιβάλλοντος και ότι επίκειται η έναρξη της μαζικής παραγωγής του. Σημειωτέον ότι το SolarWindow έχει συγκεντρώσει πλέον δέκα πατέντες. Με το 75% της εξωτερικής επιφάνειας των σύγχρονων κτιρίων να καλύπτεται από υαλοπίνακες, το πεδίο εφαρμογής του σπρέι της New Energy Technologies εμφανίζεται απίστευτα ευρύ.

ΘΗΣΑΥΡΟΣ Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ 
Το ριζοσπαστικό γραφένιο

Από το 2004, που ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ ξεκόλλησε με σελοτέιπ τις πρώτες στιβάδες γραφενίου από μύτη μολυβιού και πήρε - μαζί με τον Αντρέι Γκέιμ - το Νομπέλ Φυσικής του 2010, το θαυματουργό αυτό υλικό δεν έπαψε να μας εκπλήσσει. Το ότι είναι ένα επίπεδο μονοατομικό στρώμα ατόμων άνθρακα σε εξαγωνική κυψελοειδή διάταξη επιτρέπει στα ηλεκτρόνιά του να πηγαινοέρχονται σχεδόν χωρίς αντίσταση και να απορροφά το φως όλου του φάσματος. Επίσης, για κάθε φωτόνιο που προσπίπτει επάνω του γεννά ένα ζεύγος ηλεκτρονίου-οπής, που θεωρητικά μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο στην πράξη εμφανίζονται δύο ψεγάδια που αμαυρώνουν την εικόνα του «φωτονικά ονειρικού» γραφενίου: απορροφά λιγότερο από το 3% του φωτός που προσπίπτει σε αυτό και η εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από διατάξεις γραφενίου προϋποθέτουν ηλεκτρικές επαφές συγκεκριμένης ασυμμετρίας - που είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Οπως ανακοινώθηκε στις 14 Μαΐου στο περιοδικό Nature Nanotechnology, το πρόβλημα της φωτοευαισθησίας του γραφενίου έλυσε η ομάδα του Γεράσιμου Κωνσταντάτου, στο ICFO της Βαρκελώνης, μπολιάζοντάς το με κβαντικές τελείες θειούχου μολύβδου. Σχεδόν απανωτά, στις 24 Μαΐου 2012, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας ανακοίνωσε (βλ.http://news.ufl.edu/2012/05/24/solar-efficiency/) ότι μπολιάζοντας το γραφένιο με TFSA (trifluoromethanesulfonyl-amide) ανέβασαν την απόδοση μετατροπής της ηλιακής σε ηλεκτρική ενέργεια στο 8,6 % (από 2,9% που ήταν ως τότε). «Η προσθήκη αυτή κάνει το γραφένιο πιο αγώγιμο και αυξάνει το δυναμικό του ηλεκτρικού πεδίου» δήλωσε ο κινέζος φοιτητής που το ανακάλυψε Xiaochang Miao.
Οι προοπτικές, λοιπόν, εμφανίζονται λαμπρές, αλλά η αξιοποίηση του γραφενίου στη μαζική παραγωγή νέου τύπου φωτοβολταϊκών στοιχείων προϋποθέτει και την εύρεση ακόμη πιο αποδοτικού τρόπου κατασκευής του. Ως τώρα οι μέθοδοι βιομηχανικής παραγωγής του, είτε με εναπόθεση ατόμων άνθρακα πάνω σε ένα υπόστρωμα μετάλλου ή καρβιδίου του πυριτίου, ή μέσω εναπόθεσης ατμών, απαιτούν ακριβό και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Ιδού όμως που, στις 20 Ιουνίου 2012, το Ινστιτούτο Φυσικοχημείας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε το πρόβλημα: με τη βοήθεια του Διεπιστημονικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της γαλλικής πόλης Λιλ βρήκαν μια μέθοδο παραγωγής τόσο απλή που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε εργαστήριο. Οπως περιέγραψαν, πήραν αρχικά οξείδιο του γραφενίου - που παράγεται στην Ινδία. Στη συνέχεια το ανέμειξαν με την αρωματική ουσία TTF (tertathiafulvalene) για να αφαιρέσουν το οξυγόνο και, στην τελευταία φάση, το εμβάπτισαν σε άλλο χημικό διάλυμα, για να απομακρύνουν μέσω αντίδρασης την TTF.
Τσίγκος υποκαθιστά τις σπάνιες γαίες!
Η Κίνα, η οποία ήδη παράγει το 50% των φωτοβολταϊκών στοιχείων παγκοσμίως, προέβη στις 20 Ιουνίου 2012 σε μια ανακοίνωση που συντάραξε τους Δυτικούς. Δήλωσε ότι τα αποθέματα των σπανίων γαιών στα ορυχεία της μειώνονται πλέον ταχύτατα, οπότε θα επιβάλει περιορισμούς στην εξαγωγή τους.
Τι σημαίνει αυτό; Αρκεί να πούμε ότι έως τώρα από την Κίνα εξαγόταν το 90% των σπανίων γαιών που χρησιμοποιούσε η παγκόσμια ηλεκτρική και ηλεκτρονική βιομηχανία. Μόνο το οξείδιο του ινδίου – που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα φωτοβολταϊκά, στις οθόνες υπολογιστών και στα κινητά τηλέφωνα – είχε μια προβλεπόμενη αγορά ως το 2016 που εκτιμόταν σε 26,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα, «τι θα κάνουμε χωρίς την Κίνα»; 
Μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Ιουνίου 2012, το βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδωσε την απάντηση: Το οξείδιο του ινδίου μπορεί να υποκατασταθεί άριστα από το σχεδόν πάμφθηνο οξείδιο του ψευδαργύρου, εφόσον αυτό μπολιαστεί με πυρίτιο! Το απίστευτο όσο και ανατρεπτικό αυτό επίτευγμα έφεραν εις πέρας η ομάδα των καθηγητών Χημείας Peter Edwards και Vladimir Kuznetsov. 
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Γεράσιμος Κωνσταντάτος έλαβε το πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Πατρών το 2001, για να μετακομίσει το 2002 στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και να πάρει από εκεί το Master’s και το Ph.D του το 2004 και το 2008 αντίστοιχα. Από το 2009 βρίσκεται στο Ινστιτούτο Φωτονικών Επιστημών της Βαρκελώνης (ICFO), όπου ηγείται ομάδας ερευνών στις νανοφωτονικές διατάξεις και τα νανοϋλικά.
(από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 27/07/2012)

«Ξεκλείδωσε» η Διαδικασία για τα Σεισμικά σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη


«Ξεκλείδωσε» η διαδικασία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την νότια Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, ξεκίνησαν από τις αρχές της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις με τέσσερις από τις συνολικά οκτώ εταιρίες που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον συμμετοχής τον περασμένο Μάρτιο. Οι τέσσερις είναι αυτές που προκρίθηκαν για να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων. Καθώς η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη και για λόγους που έχουν να κάνουν με αυτή καθεαυτή τη διαπραγμάτευση τα ονόματα τους δεν κοινοποιούνται σε αυτή τη φάση. Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, η επιλογή των προκριθέντων έγινε με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους και αναδείχθηκαν οι πιο έμπειροι για τις συγκεκριμένες έρευνες.
Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ με κάθε μία ξεχωριστά από τις τέσσερις εταιρίες και τώρα αναμένονται οι απαντήσεις τους για μια σειρά ζητημάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Με την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης η επιτροπή θα προχωρήσει σε κατάταξη/βαθμολόγηση των υποψηφιοτήτων και θα υποβάλει την τελική αναφορά της στην ηγεσία του υπουργείου. Εκτιμάται ότι αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στο δεύτερο 15μερο του Αυγούστου, δεδομένου ότι μεσολαβεί η περίοδος των αργιών και των διακοπών. Εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, εκτιμάται ότι η ανάθεση θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες τον Οκτώβριο.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, Ιόνιο και νότια Κρήτη αντιμετωπίζεται ως ενιαία περιοχή, την οποία επιδίωξη είναι να αναλάβει μία εταιρία, για να υπάρξει και μια ενιαία γεωλογική ερμηνεία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τελικά η ανάθεση να γίνει σε δύο εταιρίες, που θα κληθούν να μοιρασθούν την ενιαία περιοχή. Αυτό, όμως, είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση και όχι έργο της επιτροπής. Η τελευταία θα περιοριστεί στην κατάταξη των προκριθέντων και εναπόκειται στο ΥΠΕΚΑ να αποφασίσει αν το έργο θα αναλάβει μία ή δύο εταιρίες.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας θα ξεκινήσει και η αντίστοιχη για το διαγωνισμό του open door και την ανάθεση ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό Κόλπο και τα Ιωάννινα. Καθώς αρκετά μέλη της επιτροπής για τα σεισμικά συμμετέχουν και στην επιτροπή για το open door κρίνεται σκόπιμο να ολοκληρωθεί η πρώτη διαδικασία για να ξεκινήσει και η δεύτερη, με το άνοιγμα των προσφορών και την αξιολόγηση τους.
Πηγή energia.gr 

Ενέκρινε το ΣτΕ τη Συνέχιση των Έργων στα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική


Το «πράσινο φως» άναψε προσωρινά σήμερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας για την συνέχιση των έργων εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε προβεί στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία «TVX Hellas Α.Ε.» για την εκμετάλλευση των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και στη συνέχεια ακολούθησε εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Ακολούθησε νέα σύμβαση (Ν. 320/2004) μεταξύ του Δημοσίου και της καναδικών συμφερόντων εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.», στην οποία μεταβιβάστηκε, έναντι του ποσού των 11 εκατ. ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων Κασσάνδρας.
Στην προκειμένη περίπτωση προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κάτοικοι της Χαλκιδικής (περιοχής Μεγάλης Παναγιάς, Ιερισσού κ.λπ.) και ζητούν να ανασταλούν: 1) η από 29.3.2012 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης που αφορά την παραχώρηση στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» τμημάτων δημοσίου δάσους στις θέσεις Σκουριές Σταγείρων και Μαντέμ Λάκκος του Δήμου Αριστοτέλη, 2) το από 24.5.2012 συμφωνητικό εγκατάστασης της επίμαχης εταιρείας στη θέση Σκουριές για την εκτέλεση υλοτομικών εργασιών και 3) το από 16.5.2012 συμφωνητικό εγκατάστασης της ίδιας εταιρείας στη θέση Μαντέμ Λάκκο για υλοτομικές και πάλι εργασίες.
Να σημειωθεί ότι η συνολική μεταλλευτική παραχώρηση ανέρχεται στα 264.000 στρέμματα, ενώ έχει παραχωρηθεί δασική έκταση 4.099,8 στρεμμάτων. Σύμφωνα δε με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόκειται να αποψιλωθούν 3.238,28 στρέμματα από την ευρύτερη περιοχή των 740.000 στρεμμάτων δάσους.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η πραγματοποίηση των έργων που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στις Σκουριές και τον Μαντέμ Λάκκο θα έχει ως συνέπεια, «μέσω της υλοτόμησης των δέντρων, την αποψίλωση μοναδικής φυσικής περιοχής αρχέγονου δάσους, δεδομένου ότι τα δάση οξιάς και δρυός, που αποτελούν τα κύρια είδη κάλυψης των περιοχών αυτών, είναι πολύ σημαντικά αρχέγονα οικοσυστήματα».
Ειδικότερα, προβάλλεται ότι είναι βέβαιη η πρόκληση μη αναστρέψιμης βλάβης στο δασικό περιβάλλον της περιοχής, αφού δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση των δασών αυτών, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους.
Παράλληλα, προβάλλεται από τους κατοίκους ότι «η επικείμενη δασική καταστροφή προοιωνίζεται δραστική μεταβολή του φυσικού αναγλύφου και της μορφολογίας του εδάφους, αλλοίωση της φυσιογνωμίας και της αισθητικής του τοπίου και αύξηση του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων στον παρακείμενο οικισμό της Μεγάλης Παναγιάς».
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 398/2012 απόφασή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) απέρριψαν την αίτηση των κατοίκων, κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος να ανασταλούν οι τρεις προσβαλλόμενες αποφάσεις, καθώς οι λόγοι που προβάλλουν οι κάτοικοι δεν είναι βάσιμοι.
Αναλυτικότερα, οι δικαστές τονίζουν ότι «η υλοποίηση της επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εθνική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πρωτογενώς και δευτερογενώς, σε περιοχής με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος από τη φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας και κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας».
Εξ άλλου, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι οι εκτάσεις δασών που πρόκειται να αποψιλωθούν για την κατασκευή των επίμαχων έργων εντός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων Χαλκιδικής «απαρτίζονται μεν, κατά κύριο λόγο, από πυκνά δάση οξιάς και δρυός, δεν υπάγονται, εντούτοις, οι οικότοποι αυτοί σε κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας» και πάντως, όπως έχει κριθεί από το δικαστήριο κατά το παρελθόν (2007) «δεν απαγορεύεται η εξορυκτική εκμετάλλευση ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές».
Ακόμη, αναφέρουν οι δικαστές ότι «η αποψίλωση θα προχωρήσει σταδιακά, ώστε να αποφευχθεί η δυσανάλογη κατασπατάληση δασικού πλούτου σε σχέση με την πρόοδο του όλου έργου και με την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων, βάσει ειδικών διαδικασιών αδειοδότησης και υπό την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών». Οι προσβαλλόμενες πράξεις, εξ' άλλου, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφορούν «ένα μικρό ποσοστό δασικής γης σε σχέση με τη συνολική έκταση που έχει παραχωρηθεί, ήδη δε έχουν προχωρήσει αρκετά οι εργασίες υλοτόμησης».
Επίσης, επισημαίνουν ότι προβλέπεται η πλήρης αποκατάσταση της βλάστησης που θα θιγεί, ενώ κοντά στη Μ. Παναγιά και στην περιοχή των Σκουριών προβλέπεται αντιπλημμυρική προστασία.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι στη σχετική μελέτη αναφέρεται ότι η ανεργία στη Χαλκιδική ανέρχεται στο 20% και η επένδυση δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, καθώς θα απασχολήσει από 892 έως 1.300 εργαζομένους.
Η απόφαση αυτή του ΣτΕ ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστικής απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης ακύρωσης) που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι.
Πηγή energia.g

Με Eμπορικό Πόλεμο στην Ηλιακή Ενέργεια Απειλεί την ΕΕ η Κίνα


Οι κινεζικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας προειδοποίησαν σήμερα (26 Ιουλίου) για εμπορικό πόλεμο και κάλεσαν την κινεζική κυβέρνηση να απαντήσει με κάθε μέσο στην καταγγελία αντιντάμπινγκ των ευρωπαίων ανταγωνιστών.
Ευρωπαϊκές εταιρείες με πρωτοπόρα την γερμανική SolarWorldAG, ζήτησαν από την ΕΕ να ερευνήσει ισχυρισμούς ότι οι κινεζικές εταιρείες πωλούν τα προϊόντα τους κάτω από την αγοραία αξία στην Ευρώπη- την μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως.
Η SolarWorld πήρε παρόμοια πρωτοβουλία στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τον Μάιο δασμούς της τάξεως 31% στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα.
«Εάν η ΕΕ ακολουθήσει το προηγούμενο των ΗΠΑ και ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ στα κινεζικά ηλιακά προϊόντα, η κινεζική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας θα δεχθεί θανάσιμο πλήγμα», είπε ο WangYiyu, επικεφαλής της κινεζικής YingliSolar.
«Η έρευνα θα προκαλέσει επίσης μεγάλης κλίμακας εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΕΕ, που θα στοιχίσει τεράστιες απώλειες και για τις δύο πλευρές», τονίστηκε σε ανακοίνωση 4 μεγάλων κινεζικών εταιρειών- Yingli,SunTech, Trina και Canadian Solar.
Οι δυτικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας βρίσκονται σε σύγκρουση με τους κινέζους ανταγωνιστές τους εδώ και χρόνια, κατηγορώντας τους ότι λαμβάνουν πλούσια πιστωτικά όρια προσφέροντας προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, ενώ οι ευρωπαίοι δρώντες δίνουν μάχη για την αναχρηματοδότηση.
Μια πιθανή εμπορική δράση στην Ευρώπη πιθανώς θα προκαλέσει αντίποινα από την πλευρά της Κίνας, λαμβάνοντας παρόμοια μέτρα εναντίον των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλιακής ενέργειας.
«Καλούμε την κινεζική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα και αποφασιστικά μέτρα για να προστατέψει τα νόμιμα συμφέροντα της κινεζικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας», είπε ο Wang.
Περίπου 60% των κινεζικών εξαγωγών ηλιακής ενέργειας, αξίας 29.5δις €, πήγαν στην ΕΕ το 2011, τόνισαν οι 4 κινεζικές εταιρείες.
Η Κομισιόν έχει χρονικό όριο 45 ημερών να αποφασίσει εάν θα ξεκινήσει την έρευνα.
Όχι ενωμένο μέτωπο
Το αίτημα προς την Κομισιόν, του οποίου ηγήθηκε η γερμανική SolarWorld, προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλά μέρη της βιομηχανίας, που ισχυρίζονται ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα πλήξει όλα τα μέρη του τομέα της ηλιακής ενέργειας.
«Ελπίζουμε η Κομισιόν να αναγνωρίσει ότι οποιοδήποτε μέτρο προστατευτισμού θα βλάψει ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας και ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα υπονομεύσει χρόνια προόδου», είπε ο Jerry Stokes, επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιχείρησης Suntech, τη νούμερο ένα εταιρεία ηλιακών πάνελ παγκοσμίως.
Πηγή EurActiv.gr 

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Αντίθετοι οι Δήμοι στην Κατάργηση της Είσπραξης Δημοτικών Τελών Μέσω των Λογαριασμών της ΔΕΗ


Αντιτίθενται και οι Δήμοι, μετά την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), στην πρόταση της ΡΑΕ για κατάργηση της είσπραξη δημοτικών τελών μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνης ζητά άμεση συνάντηση για το θέμα με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου είχε εμφανιστεί θετικός στην εν λόγω πρόταση.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωση Δήμων Ελλάδας, Δήμαρχος Καλλιθέας Κ.Ασκούνης, μετά την πρόταση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Βασιλάκου, να καταργηθεί η είσπραξη δημοτικών τελών μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ έγινε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση με την ΚΕΔΕ.

Αφού χαρακτηρίζει το γεγονός της μη ενημέρωσης της ΚΕΔΕ «ανεπίτρεπτο», στην επιστολή εξηγεί ότι «σήμερα που οι επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 60%».

Οπότε, «η όποια μεταβολή του τρόπου είσπραξης των δημοτικών τελών θα επιφέρει ακαριαία οικονομική κατάρρευση των Δήμων».

Εξάλλου, με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας, ο κ. Ασκούνης ζητά 125 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη μείνουν εκτός του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» το 55% των συνολικά 96.000 αιτήσεων, που υποβλήθηκαν για φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΑμεΑ για τη σχολική χρονιά 2012 - 2013.

Στο Πρόγραμμα έχουν υπαχθεί 2.240 δομές, με 84.049 θέσεις φροντίδας παιδιών και ΑμεΑ, αυξημένες κατά 44% σε σχέση με το 2011.
Πηγή energia.gr 

Συνάντηση Παπαγεωργίου με Φορείς ΑΠΕ: Δέσμευση για Άμεσες Λύσεις Αλλά και Σταθερό Πλαίσιο στις Υπάρχουσες Επενδύσεις


Την ανάγκη και τη δέσμευση να βρεθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς ενέργειας επεσήμανε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, M. Παπαγεωργίου, κατά τη σημερινή συνάντησή του με φορείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κατέστησε σαφές πως προτεραιότητα παραμένει ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της αγοράς και το ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, που θα διασφαλιστεί και με τη διόρθωση των στρεβλώσεων στη λειτουργία της.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών (ΕΣΜΥΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Βιομάζας (ΕΛΛΕΒΙΟΜ).

Επίσης, έλαβαν μέρος ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Ν. Βασιλάκος και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε, Αρθούρος Ζερβός.

Οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις και τις απόψεις τους για κλαδικά ζητήματα και γενικότερα για το Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την αγορά ενέργειας.

Η συζήτηση, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική και διαπιστώθηκε η διάθεση όλων να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων και την αλλαγή του Ρυθμιστικού Πλαισίου. Δημοσιογραφικές πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως υπήρξε ρητή δέσμευση του κ. Παπαγεωργίου να μην υπάρξουν παρεμβάσεις στις υφιστάμενες και εν λειτουργία επενδύσεις ΑΠΕ και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε παρά πολύ την ήδη άσχημη επενδυτική ατμόσφαιρα στην χώρα μας.

Οι επαφές θα συνεχιστούν τη Δευτέρα και Τρίτη 30-31 Ιουλίου 2012, με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) και τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Παραγωγών Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΑΣΠΗ).
Πηγή energia.gr 

Αγροτικό Φωτοβολταϊκό στις Σέρρες από τη FOTAGON


Ολοκληρώθηκε και τέθηκε επιτυχώς σε λειτουργία, φωτοβολταϊκός Σταθμός ισχύος 99,64 kw επί αγρού στην περιοχή Αγγίστα του Νομού Σερρών.
Το σύστημα υλοποιήθηκε από 424 φωτοβολταϊκά πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου ισχύος 235Wp ανά πλαίσιο, της εταιρείας Yingli Solar, 5 αντιστροφείς Power One Trio 20.0-TL-outd-S2X και σταθερές βάσεις του γερμανικού οίκου Altec Solartechnik.
Την κατασκευή του έργου ανέλαβε η FOTAGON OE, θυγατρική της εταιρείας κουφωμάτων SYNCO AE.
Παράλληλα η FOTAGON OE μόλις ολοκλήρωσε άλλες 3 οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στο Ορφάνι Καβάλας, στη Ρητίνη Πιερίας και στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, ενώ βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη άλλες 4 στέγες, μία εγκατάσταση στο Λεβεντοχώρι Κιλκίς, μία στη Ρητίνη Πιερίας, μία στη Λιτή Θεσσαλονίκης και μία στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.


Πηγή energia.gr

4,5 MWp σε Νέες Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις από την ADVARTIA


Την υλοποίηση νέων Φ/Β μονάδων συνολικής ισχύος 4,5MWp μέσα στο 3ο τρίμηνο 2012 ανέλαβε η ADVARTIA, συνεχίζοντας δυναμικά την επιτυχημένη της πορεία στην κατασκευή Φ/Β σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την κατασκευή 1 έργου ισχύος 1,8MWp στη Λάρισα, 2 έργων ισχύος 500KWp το καθένα σε Χαλκιδική και Τρίπολη, καθώς και 2 έργων ισχύος 100KWp έκαστο σε Λαμία και Θεσσαλονίκη.
Επίσης, έχει υπογράψει για την κατασκευή Φ/Β σταθμών συνολικής ισχύος 1,5MWp σε Αχαΐα, Λακωνία, Σέρρες και Κιλκίς, η οποία πρόκειται να αρχίσει από τέλη Σεπτεμβρίου βάσει χρονοδιαγράμματος.
Παράλληλα, η ADVARTIA έχει δημιουργήσει την ACTIS, μία πλατφόρμα ολοκληρωμένης διαχείρισης Φ/Β επενδύσεων, που διασφαλίζει την άρτια λειτουργία και συντήρηση (Operation & Maintenance, Ο&Μ) πολλαπλών και γεωγραφικά κατανεμημένων Φ/Β σταθμών μέσω του ευφυούς, κεντρικού συστήματος διαχείρισης ACTIS, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να έχουν απομακρυσμένη και συνεχή πρόσβαση, μέσω διαδικτύου, στις Φ/Β μονάδες, προκειμένου να ελέγχουν και να επιτηρούν τη μέγιστη ενεργειακή παραγωγή με ελαχιστοποίηση του επενδυτικού κινδύνου. Δεν πρόκειται για ένα απλό λογισμικό παρακολούθησης και τηλεπιτήρησης, αλλά για μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα συνολικής διαχείρισης Φ/Β επενδύσεων (Asset Management).
Η ADVARTIA έχει ήδη αναπτύξει εκτεταμένο δίκτυο Ο&Μ και διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή Φ/Β πάρκα συνολικής ισχύος 47ΜW σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ειδικότερα, η εταιρεία εγγυάται την ομαλή λειτουργία, μεγιστοποίηση της παραγόμενης ενέργειας, προγραμματισμένη συντήρηση και άμεση επέμβαση σε περίπτωση σφαλμάτων σε Φ/Β μονάδες συνολικής ισχύος 7MWp στην Ελλάδα, 26MWp στην Ιταλία, 10MWp στο Βέλγιο και 4ΜWp στη Σλοβακία.
Πηγή energia.gr 

Τον Σεπτέμβριο η Τελική Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη Διαφορά της «Αλουμίνιον» με τον Όμιλο ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ


Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να αποφανθεί τελεσίδικα για τη διαφορά ανάμεσα στην «Αλουμίνιον» του Ομίλου Μυτιληναίου και του Ομίλου ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και, ειδικότερα, εάν συντρέχει παράβαση της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από τον ΔΕΣΦΑ στην αγορά της πρωτογενούς πρόσβασης στο δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς και από την ΔΕΠΑ στις αγορές δευτερογενούς πρόσβασης στο δίκτυο και προμήθειας φυσικού αερίου.
Η εισήγηση των υπηρεσιών της Επιτροπής, η οποία, πάντως, δεν είναι δεσμευτική, καταλήγει στην ύπαρξη στοιχείων που αφορούν στην παράλειψη του ΔΕΣΦΑ να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση της καταγγέλλουσας στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την αδυναμία της Αλουμίνιον να προμηθευτεί φυσικό αέριο από τρίτες πηγές (εκτός ΔΕΠΑ), στα τέλη του 2009, για την οποία η εταιρεία προσέφυγε τότε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ΡΑΕ επέβαλε τότε πρόστιμο 250.000 ευρώ στον ΔΕΣΦΑ και παρέπεμψε τον φάκελο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το ερώτημα αν η άρνηση της ΔΕΠΑ να παραχωρήσει τη χρήση δεσμευμένης μεταφορικής ικανότητας, με συνέπεια η Αλουμίνιον να μην μπορέσει να προμηθευτεί φυσικό αέριο από άλλον προμηθευτή της επιλογής της, συνιστά παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού.
Η έρευνα των υπηρεσιών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως ανακοινώθηκε, για τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), «καταλήγει στην ύπαρξη στοιχείων που αφορούν στην παράλειψη του ΔΕΣΦΑ να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση της καταγγέλλουσας στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου». Ενώ για τη ΔΕΠΑ προκύπτουν στοιχεία ότι «σε διαφορετικά χρονικά σημεία των ετών 2008 έως 2012 α) επέβαλε στην Αλουμίνιον de facto ρήτρα αποκλειστικής προμήθειας φυσικού αερίου, β) προέβη στη δέσμευση υπηρεσιών μεταφοράς και προμήθειας φυσικού αερίου, γ) αρνήθηκε να της εκχωρήσει πρόσβαση στη βασική διευκόλυνση πρόσβασης στο δίκτυο και δ) αρνήθηκε εν τοις πράγμασι να την προμηθεύσει φυσικό αέριο στο πλαίσιο της μεταξύ τους σύμβασης».
Πηγή energia.gr 

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Γ. Μαυραγάνης: Δεν Θα Κόβεται το Ρεύμα Αν Δεν Πληρωθεί το Χαράτσι

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης,ξεκαθάρισε πως δεν θα κόβεται το ρεύμα εάν δεν πληρωθεί ο φόρος μέσω της ΔΕΗ. Υποστήριξε ότι ποτέ δεν έχει δοθεί εντολή να κοπεί το ρεύμα ενώ υπενθύμισε ότι ο ειδικός φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις. 

Επίσης, ανέφερε ότι τα όποια πιθανά λάθη έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε τετραγωνικά και τιμολογήσεις θα συμψηφιστούν και θα διορθωθούν. Πρέπει να θεσπίσουμε ένα επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους, λαμβάνοντας υπόψιν κάποια κριτήρια, υποστήριξε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά το φορολογικό σύστημα υποστήριξε ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος.

Επίσης, όσον αφορά τη ΔΕΗ, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ασημάκης, δήλωσε ότι εξετάζεται η κατάργηση από τα τιμολόγιά της των δημοτικών τελών και του τέλους ΕΡΤ, που αντιστοιχούν στο 30% των λογαριασμών.


Πηγή energia.gr 

50% Αύξηση της Αιολικής Ενέργειας στην Ευρώπη


Η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 50% στο πρώτο 6μηνο του 2012, σε σχέση με πέρυσι, δείχνουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA).
Η έκθεση της EWEA «βασικές τάσεις και στατιστικά» αναφέρει ότι 132 νέες παράκτιες ανεμογεννήτριες, που παρέχουν 523 μεγαβάτ ισχύος, συνδέθηκαν πλήρως με το δίκτυο τους πρώτους 6 μήνες του 2012, συγκριτικά με τα 348.1 μεγαβάτ για την ίδια περίοδο το 2011.
Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τις κατασκευές των ανεμογεννητριών, που από τον Ιανουάριο έχουν εγερθεί 103 σε 5 αιολικά πάρκα- αύξηση 95% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2011.
Ο μέσος όρος μεγέθους των ανεμογεννητριών αυξήθηκε στα 4 μεγαβάτ, αύξηση 14% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ κατά 30% περισσότερες ανεμογεννήτριες συνδέθηκαν στο δίκτυο.
Ο Christian Kjaer, επικεφαλής της EWEA, αφού χαιρέτησε τα αισιόδοξα νέα, μίλησε για θρίαμβο μπροστά στην αρνητική οικονομική συγκυρία.
«Η παράκτια αιολική ενέργεια προσελκύει ολοένα και περισσότερους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων θεσμικών και στρατηγικών επενδυτών», τόνισε σε δήλωσή του. «Ωστόσο θα ήταν καλό να δούμε μεγαλύτερη δραστηριότητα στη νότια Ευρώπη, όπου χρειάζεται απελπισμένα απασχόληση, επενδύσεις και ανάπτυξη».
Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι στην άνθηση των ανανεώσιμων πηγών ηγείται η Βρετανία μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, εγκαθιστώντας 8 νέα αιολικά πάρκα ενώ Γερμανία και Δανία εγκατέστησαν 2 νέες ανεμογεννήτριες.
Συνολικά, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012 στην Ευρώπη λειτουργούσαν 4,336 μεγαβάτ παράκτιας αιολικής δυναμικότητας, εμφανώς αυξημένα από τα 3,294 του Ιουνίου του 2011, παρέχοντας ηλεκτρισμό σε 4 εκ νοικοκυριά.
13 αιολικά πάρκα ήταν υπό κατασκευή κατά το πρώτο 6μηνο του 2012, και όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα παράσχουν πρόσθετα 3,762 μεγαβάτ.
Πηγή EurActiv.gr 

Από Συμπληγάδες ο «Παγωμένος» Διαγωνισμός για τη Βεύη


Από συμπληγάδες φαίνεται ότι θα περάσει -για πολλοστή φορά- ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση σε ιδιώτες του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης. Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διαμήνυσε κατηγορηματικά τη βούληση να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, ενώ, αντίθετα, ο όμιλος Κοπελούζου, που έχει προσφύγει, εξαιτίας του αποκλεισμού του, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιμένει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, έως ότου δικαιωθεί.
Ο όμιλος Κοπελούζος είχε αποκλεισθεί λόγω τυπικών κωλυμάτων από τη short list των υποψήφιων επενδυτών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι, Τέρνα, Μηχανική, όμιλος Μυτιληναίος-Μέτκα, Άκτωρ και Ακμή Τεχνικά Έργα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε στο ΣτΕ προσφυγή για «ανυπόστατη και μη δημοσιευμένη υπουργική απόφαση», με την οποία καθορίσθηκαν σε άλλη φάση και όχι εξαρχής οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία ανάθεσης. Η εκδίκαση της υπόθεσης παραμένει σε εκκρεμότητα. Πηγές του ομίλου που μίλησαν χθες στο energia υποστήριξαν ότι «πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία» και δήλωσαν την απόφαση του ομίλου να προασπίσει τα έννομα συμφέροντα του, χωρίς καμία υποχώρηση.
Ωστόσο, άποψη του ΥΠΕΚΑ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, είναι ότι εφόσον δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το θέμα αυτό δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο για την προώθηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού, πράγμα που θα επιδιώξει να πράξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, οι προσφορές των συμμετεχόντων στη short list έχουν ανοιχθεί και η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό είχε παραδώσει το πόρισμα της στην τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Όμως, ο διαγωνισμός ουδέποτε ολοκληρώθηκε.
Ο διαγωνισμός για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης θυμίζει εν πολλοίς «Γεφύρι της Άρτας». Προκηρύχθηκε για πρώτη φορά το 2006 από το αρμόδιο, τότε, υπουργείο Ανάπτυξης και πλειοδότης ανακηρύχθηκε η ΓΕΚ Τέρνα, με βάση και το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής. Παρόλα αυτά ουδέποτε κατακυρώθηκε στην εταιρία, για να φθάσουμε στο 2009, αφού μεσολάβησε αλλαγή τριών υπουργών, και την αυτοκατάργηση του διαγωνισμού. Το 2010 προκηρύχθηκε εκ νέου διαγωνισμός, αυτή τη φορά από το ΥΠΕΚΑ, ο οποίος δύο χρόνια μετά εξακολουθεί και λιμνάζει. Αποτέλεσμα: τα 90 εκατ. τόνοι λιγνίτη του ορυχείου της Βεύης παραμένουν στα αζήτητα, με μεγάλο χαμένο τη μονάδα της ΔΕΗ Μελίτη Ι, την πιο σύγχρονη και αποδοτική μονάδα της Επιχείρησης, που υποχρεώνεται να μένει ανενεργή περίπου έξι μήνες το χρόνο, αφού δεν υπάρχει λιγνίτης για την ομαλή τροφοδοσία της. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ αναγκάζεται να εισάγει λιγνίτη από γειτονικές χώρες και να κρατά ανοικτές παλιές και περιβαλλοντικά επιβαρυντικές λιγνιτικές μονάδες.
Με αυτά τα δεδομένα πηγές της αγοράς που μίλησαν στο energia εξέφρασαν σοβαρούς προβληματισμούς κατά πόσο θα μπορέσει να προχωρήσει, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΥΠΕΚΑ, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση και άλλων λιγνιτικών κοιτασμάτων, όπως, για παράδειγμα, της Ελασσόνας, της Βεγόρας και της Δράμας, για τα οποία υπάρχουν κάθετες αντιρρήσεις τόσο από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όσο και την τοπική κοινωνία.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι αν άνοιγε το ορυχείο της Δράμας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη λειτουργία έως έξι μονάδων των 300 MW η κάθε μία, καθώς τα αποθέματα του, σύμφωνα με γεωλογικές έρευνες, υπολογίζονται σε περίπου 800-900 εκατ. τόνους λιγνίτη. Μικρότερο είναι αυτό της Ελασσόνας, με 150 εκατ. τόνους, που θα επαρκούσε για δύο μονάδες των 300 MW, ενώ «βενιαμίν» θεωρείται το ορυχείο της Βεγόρα, με 12-13 εκατ. τόνους λιγνίτη, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το ορυχείο της Βεύης.
Πηγή energia.gr 

Τουρκία: Σε Σαμποτάζ Οφείλεται η Φωτιά στον Αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν

Σε σαμποτάζ οφείλεται σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η φωτιά που εκδηλώθηκε αργά χθες στον αγωγό, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή του πετρελαίου, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό ενημερωτικό δίκτυο NTV.

Η φωτιά στον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν εκδηλώθηκε κοντά στην πόλη Μιντιάτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Το ΡΚΚ έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για επιθέσεις στον μήκους 960 χιλιομέτρων αγωγό, μέσω του οποίου μεταφέρεται περίπου το ένα τέταρτο των εξαγωγών του ιρακινού πετρελαίου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Το Πρώτο Φωτοβολταϊκό 100kWp στη Σαλαμίνα



Συνδέθηκε με το δίκτυο Χαμηλής Τάσης ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός της Νήσου Σαλαμίνας ιδιοκτησίας Αφών Πάλλα. Η εγκ. ισχύος του σταθμού είναι 100,00 kWp και αναμένεται να παράγει σε ετήσια βάση 160 MWh ηλεκτρικής ενέργειας, αποτρέποντας την εκπομπή περίπου 110 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου ολοκλήρωσε με επιτυχία η επιχείρηση
“Ιωάννης Κ. Ταυλίκος – solar.com.gr Α.Π.Ε. ”
Για την κατασκευή του σταθμού χρησιμοποιήθηκαν φωτοβολταϊκά πλαίσια πολυκρυσταλλικού πυριτίου της Γερμανικής Conergy και μετατροπείς της SMA (Sunny Mini Central) με σύστημα τηλεμετρίας WebBox.
Η στήριξη έγινε σε σταθερές βάσεις ρυθμιζόμενης κλίσης, οι οποίες σχεδιάστηκαν & κατασκευάστηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Οι βάσεις αναμένεται να αυξήσουν την ετήσια παραγωγή έως και 10% σε σχέση με ένα σταθερό σύστημα. Κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας, και παρά τον καύσωνα, το σύστημα παρήγαγε περίπου 700kWh.
Πηγή energia.gr 

Εξοικονόμηση Ενέργειας Κατά 68,5% στο Δήμο Χερσονήσου


Στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» για την προμήθεια φωτιστικών LED Αστικού - Οδικού Φωτισμού του Δήμου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 673.001,-- €, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υ.ΠΕ.Κ.Α., εντάχθηκε ο Δήμος Χερσονήσου.
Συγκεκριμένα πρόκειται για δράση που προβλέπει την προμήθεια και τοποθέτηση ενεργειακών λαμπτήρων με συστήματα led, σε μέρος του Αστικού -Οδικού δικτύου Φωτισμού του Δήμου, με την οποία αναμένεται μείωση της κατανάλωσης κατά 68.51% με την αντικατάσταση λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας που υπάρχουν σήμερα.
«Το όραμα του Δήμου Χερσονήσου, όπως αυτό καταγράφεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του για το 2011-2014, είναι η ανάδειξη του σε Οικονομικό, Τουριστικό & Πολιτιστικό πόλο ανάπτυξης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ζαχαρίας Δοξαστάκης.
Συμπληρώνει δε, ότι «ως εκ τούτου ο Δήμος Χερσονήσου ενεργεί με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, το οποίο αποδεικνύεται εμπράκτως μέσα από το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα, όπου προβλέπονται σημαντικές δράσεις για το περιβάλλον, οι οποίες στοχεύουν στην εξασφάλιση ενός ιδανικότερου περιβάλλοντος στην περιοχή του δήμου».
Να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη πράξη είναι σε πλήρη συμφωνία με τους στόχους που έχει θέσει ο Δήμος Χερσονήσου ως μέλος του «Συμφώνου των Δημάρχων» οι οποίοι προσβλέπουν σε ένα περιβάλλον με μειωμένους ρύπους αερίων του θερμοκηπίου και συγκεκριμένα:
  • Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 20%
  • Μείωση του εκπεμπόμενων αερίων του φαινομένου θερμοκηπίου κατά 20%.
  • Το 20% της ενεργειακής κατανάλωσης να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.»
Πηγή energia.gr