Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Κόντρα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλες η Ελβετία Προκειμένου να Στηρίξει την Δική της Οικονομία και τον Αγωγό TAP


Τη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η ελβετική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το πετρελαϊκό εμπάργκο που έθεσε σε ισχύ η Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου για «λόγους εξωτερικής πολιτικής».Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελβετία επιλέγει να πάει κόντρα στην πολιτική της Ουάσιγκτον και των Βρυξελών.

Τα ελβετικά αντίμετρα τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή και αφορούν τις προμήθειες για την πετροχημική βιομηχανία, τον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, καθώς και την αγοραπωλησία πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ελβετίας.
Η χώρα όμως διαθέτει μια μακρά ιστορία εμπορικών και οικονομικών αποφάσεων που έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική της Δύσης. Μια ακόμη ελβετική πράξη μη συμμόρφωσης με το αμερικανικό ενεργειακό εμπάργκο αποτελεί η σύμβαση προμήθειας για 5.0 δις κυβ. μέτρα φυσικού αερίου που υπέγραψε η Ελβετική εταιρεία EGL με την Ιρανική εταιρεία εξαγωγών φυσικού αερίου NIGEC το 2006. Μια σύμβαση η οποία προορίζετο για τον αγωγό TAP του οποίο η EGL ήτο ο εμπνευστής και αρχικός μέτοχος πριν την είσοδο το 2008 της Νορβηγικής Statoil και αργότερα το 2009 της Γερμανικής EON.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της τελευταίας ενημέρωσης της NIGEC η σύμβαση αυτή ευρίσκεται σε πλήρη ισχύ ενώ από πλευράς TAP υπήρξε ανακοίνωση το 2011 ότι η κοινοπραξία δεν συνεργάζεται πλέον με την Τεχεράνη. Αλλά επειδή τα μόρια του φυσικού αερίου δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα και η προμήθεια ποσοτήτων φυσικού αερίου για τον TAP θα διενεργείται μέσω Τουρκίας – η οποία προμηθεύεται από το Ιράν περί τα 7 – 8 BCM κατ’ έτος – ουδείς μπορεί να γνωρίζει από πού τελικά θα προμηθεύεται φυσικό αέριο ο TAP όταν τελικά κατασκευασθεί ο αγωγός και τεθεί σε λειτουργία το 2016 όπως έχει ανακοινωθεί από την κοινοπραξία.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου