Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΡΑΕ: Βάζει Τάξη στα Σχέδια Υποβρύχιων Καλωδίων


Στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα προχωρήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με στόχο να υιοθετηθεί αυτό από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε η Αρχή, με δεδομένη την κατάθεση πολλών σχεδίων διασυνδέσεων, τόσο μεταξύ των Ελληνικών νησιών(Κρήτη ηπειρωτικό σύστημα, Κυκλάδες, νησιά Βορείου Αιγαίου), όσο και διασυνοριακών διασυνδέσεων,όπως σχέδιο « Ήλιος», Κύπρος - Ισραήλ, Κύπρος - Ελλάδα.

Οι δύο τελευταίες (Eurasia Interconnector) σχετίζονται με την αξιοποίηση μέρους του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στις ΑΟΖ των δύο κρατών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέσω του Ελληνικού συστήματος.

Η μελέτη, την οποία η ΡΑΕ ανέθεσε στο Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ. Ευρώπης, θα κάνει μια συνολική αποτίμηση και αξιολόγηση, σε στρατηγικό επίπεδο, όλων των προτεινόμενων μέχρι σήμερα διασυνοριακών και εγχώριων σχεδίων διασύνδεσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντικειμενικός σκοπός να αναδειχθεί ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδαςστις διασυνδέσεις του γεωπολιτικού/γεωστρατηγικού χώρου της Ν.Α. Ευρώπης.

Ας σημειωθεί ότι από τα σχέδια διασυνδέσεων,το μόνο που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης είναι αυτό της διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, προτάσεις έχουν καταθέσει εκτός του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας), ιδιωτικοί επενδυτικοί όμιλοι, όπως Περιστέρη και Κοπελούζου, που συνδέουν την πόντιση καλωδίου ισχύος 1.000 μεγαβάτ με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο νησί, ενώ πρόσφατα αντίστοιχη πρωτοβουλία ανέλαβαν και τοπικοί φορείς της Κρήτης με επικεφαλής συνεταιριστική τράπεζα. Έτσι μόνο για τη διασύνδεση της Κρήτης υπάρχουν τρία και ένα εκκολαπτόμενο σχέδιο.

Αντίστοιχα,για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίουέχει κατατεθεί πρόταση από την Iberdrola σε συνδυασμό με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, ενώ πρόσφατα η RF Energy (Φειδάκης - Ρέστης) κατέθεσαν πρόταση για ανάπτυξη θαλάσσιου αιολικού 490 μεγαβάτ στη Λήμνο, με υποβρύχια διασύνδεση στο ύψος της Καβάλας.

Eurasia Interconnector

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο Eurasia Interconnector, τις προηγούμενες μέρες η Κυπριακή Κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωριστεί το υποβρύχιο καλώδιο που θα ενώνει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα,ως διασυνοριακό έργο κοινών συμφερόντων.

Φορέας του έργου ως γνωστόν είναι το κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗ - Quantum Energy στο οποίο συμμετέχει επίσης με 10% ηΤράπεζα Κύπρου. Η παρουσίαση του έργου έγινε με επισημότητα και κυβερνητική κάλυψη από τη μεριά της Κύπρου πριν από 2 μήνες στη Λευκωσία.

Σύμφωνα δε με το πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε η ΔΕΗ- Quantum Energy, ο σχεδιασμός του έργου προχωρά με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς.Η εταιρεία εκτιμά ότι ο λεπτομερής χάρτης πόντισης του καλωδίου θα είναι έτοιμος μέχρι τέλους Ιουλίου, ενώ όλες οι ενδείξεις από τις μέχρι στιγμής αναλύσεις αγοράς, επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του έργου.

Επενδυτικές αποφάσεις

Πάντως, προκειμένου να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για το καλώδιο Eurasia Interconnector, παράγοντες της αγοράς παρατηρούν ότι προηγουμένως θα πρέπει να επιτευχθούν συμφωνίες γιατην τιμή με την οποία θα αγοράζουν το φυσικό αέριο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, αλλά και να έχουν σταθεροποιηθεί οι όροι λειτουργίας των αγορών ηλεκτρισμού σε Ελλάδα και Ιταλία, που είναι οι πλέον πιθανοί αγοραστές του ηλεκτρισμού που θα παράγεται στο νησί.

Θα πρέπει δηλαδή οι τιμές πώλησης της κιλοβατώρας να είναι ανταγωνιστικές προς τις τιμές που επικρατούν στις αγορές, με τον συνυπολογισμό και των τελών χρήσης του υποβρύχιου καλωδίου.
Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου