Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Τα Επίπεδα της Ε.Ε. Έφτασαν το 2011 οι Κατά Κεφαλήν Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα στην Κίνα


Τις κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ευρώπης πλησίασαν για πρώτη φορά το 2011 οι αντίστοιχες στην Κίνα τα επίπεδα, όπως αναφέρει ευρωπαϊκή έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, 19 Ιουλίου. Στην έκθεση της ολλανδικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται, επίσης, ότι οι παγκόσμιες εκπομπές έφτασαν πέρυσι σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, οι κινεζικές εκπομπές αυξήθηκαν πέρυσι κατά 9,0% φτάνοντας τους 7,2 τόνους ανά κάτοικο, συγκριτικά με 7,5 τόνους ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Η Κίνα είναι πλέον πρώτη σε εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο οι ΗΠΑ διατηρούν την πρωτιά τους στις κατά κεφαλήν εκπομπές με 17,3 τόνους ανά κάτοικο το 2011.

Όσον αφορά τα απόλυτα νούμερα, η Κίνα είναι πρώτη σε εκπομπές με 29% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 16%, η ΕΕ με 11%, η Ινδία με 6%, η Ρωσία με 5% και η Ιαπωνία με 4%.

Η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες ανησυχούν ότι οι διεθνείς προσπάθειες για μείωση των εκπομπών απειλούν την οικονομική τους ανάπτυξη, γι΄αυτό και εμμένουν σθεναρά στη θέση τους ότι οι περιορισμοί των εκπομπών πρέπει να είναι λιγότερο αυστηροί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν πέρυσι κατά 3% και έφτασαν τους 34 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρει η ευρωπαϊκή έκθεση.

Η άνοδος αυτή, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι συγκρίσιμη με τη μέση ετήσια αύξηση του 2,7% τις τελευταίες δεκαετίες.

Η διεθνής οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε σε μικρή μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, οι οποίες όμως ανέκαμψαν το 2010 με άνοδο 5%.

Παρόλα αυτά, οι εκπομπές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας μειώθηκαν πέρυσι κατά 2%, μείωση που αποδίδεται στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, τους ήπιους χειμώνες και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει ως πολιτικό στόχο να μην υπερβεί τους 2,0 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας έως το 2050.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό είναι δυνητικά εφικτό, αρκεί οι συνολικές εκπομπές το διάστημα 2000-2050 να κρατηθούν κάτω από τους 1.000 με 1.500 δισεκατομμύρια τόνους.

Στην πράξη, ο στόχος αυτός θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι οι συνολικές εκπομπές από το 2000 έως σήμερα φτάνουν ήδη τους 420 δισεκατομμύρια τόνους.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, η ανθρωπότητα θα υπερβεί το όριο που έχει θέσει ο ΟΗΕ εντός των επόμενων δύο δεκαετιών.
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου