Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ν. Συλικιώτης: Το 2019 Ξεκινά η Εξαγωγή του Κυπριακού Αερίου


Από το 2019 θα αρχίσει η Κύπρος να λαμβάνει έσοδα από τις εξαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της χώρας, Νεοκλή Συλικιώτη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα κοιτάσματα της ΑΟΖ θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν την εγχώρια αγορά ήδη από το 2017.
«Η εμπορική εκμετάλλευση θα ξεκινήσει το 2019», είπε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας πως θα χρειαστούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας για την κατασκευή υπεράκτιων τερματικών σταθμών υγραερίου (LNG). «Αναμένουμε σημαντική εισροή εσόδων από το 2019-2020», πρόσθεσε.
Η Κύπρος, η οποία ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου τον περασμένο Δεκέμβριο, προχώρησε ακόμα ένα βήμα προς την εκμετάλλευσή τους τον Μάιο, όταν έλαβε 15 προσφορές από διεθνείς εταιρείες για την παραχώρηση αδειών εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με την εταιρεία Noble Energy που εκμεταλλεύεται το Οικόπεδο 12, όσον αφορά το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμού LNG. Κοινός τόπος είναι πάντως ότι για να είναι εμπορικά βιώσιμη μια τόσο μεγάλη επένδυση (εκτιμάται κοντά στα 10 δις δολάρια) θα πρέπει να υποδεχτεί και αέριο από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα τα ισραηλινά κοιτάσματα.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου