Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Μικρές - Μεγάλες Εισηγμένες στην… Ενέργεια - Οι Αποδόσεις και ο Κίνδυνος



Πέρα από τις γνωστές δυνάμεις του κλάδου (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος) και τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P Άβαξ), δεκάδες εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
«Κράχτες» για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος ήταν οι σημαντικές υποσχόμενες αποδόσεις, ο -θεωρητικά τουλάχιστον- χαμηλός επενδυτικός κίνδυνος και το γεγονός ότι πολλές εταιρείες διέθεταν ήδη τους χώρους πάνω στους οποίους θα εγκαθίστατο οι νέες δραστηριότητες.
Η οικονομική κρίση επέδρασε καταλυτικά στις αποφάσεις των εταιρειών, για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, γιατί πρόκειται για μια επενδυτική δραστηριότητα που -φαινομενικά τουλάχιστον- δεν επηρεάζεται από την πτωτική ζήτηση στην εγχώρια οικονομία.
Και δεύτερον, γιατί σε μια περίοδο πολύ χαμηλών κερδοφοριών από τις βασικές δραστηριότητες των εταιρειών, τα κέρδη από τις ΑΠΕ θα μπορούσαν να ανεβάσουν σημαντικά το ποσοστό της αποδοτικότητας των εταιρειών.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ωστόσο, ορισμένες εταιρείες κάνουν δεύτερες σκέψεις γύρω από το όλο θέμα, είτε λόγω της δυσκολίας χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν από το τραπεζικό σύστημα, είτε λόγω του φόβου περί μειώσεων των τιμολογίων, είτε τέλος λόγω του φόβου περί μιας μελλοντικής πιθανής αδυναμίας πληρωμής του «συστήματος» προς τους παραγωγούς.
Επίλεκτος: Η θυγατρική της Επίλεκτος Ενεργειακή εισήχθη στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με αρχική αποτίμηση ανώτερη από αυτή της μητρικής εταιρείας στο ΧΑ!
Η Επίλεκτος Ενεργειακή λειτουργεί ήδη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 9,99 MW, ενώ διαθέτει άδειες παραγωγής για παραγωγή ρεύματος: μέσα από α) σταθμό βιοαερίου ισχύος 5,52 MW και β) σταθμό βιομάζας ισχύος 2,5 MW.
Quest Holdings: Με… βήμα σημειωτόν προχωρεί η ανάπτυξη της θυγατρικής εταιρείας της Quest Holdings που δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνεργασία με τον Όμιλο Δαυίδ, καθώς το management της εισηγμένης επιθυμεί την προώθηση των έργων με μόχλευση (δανειακά κεφάλαια) και αξιολογώντας την τρέχουσα κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.
Πλαστικά Κρήτης: Το αιολικό πάρκο της εταιρείας απέδωσε το 2011 κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 3,53 εκατ. ευρώ!
Αφοί Καράτζη: To Νοέμβριο του 2012 ξεκίνησε η λειτουργία τεσσάρων διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 6 MW σε Βοιωτία και Λάρισα, ενώ στόχος της εισηγμένης ήταν η ολοκλήρωση της παραγωγής μέσα στο 2012 και άλλων διασυνδεδεμένων σταθμών συνολικής ισχύος 7,5 MW.
ΣΙΔΜΑ: Τον περασμένο μήνα ολοκληρώθηκε η κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 900 KW, που αναμένεται στο δεύτερο φετινό εξάμηνο να αποφέρει έσοδα γύρω στα 250 χιλιάδες ευρώ.
Ικτίνος Μάρμαρα: Η εισηγμένη έχει θέσει σε λειτουργία αιολικό πάρκο 19,8 MW στο Μεγαβούνι Δράμας, ενώ μέσα στο 2011 εξασφάλισε άλλες τρεις άδειες παραγωγής: Δύο στο νομό Γρεβενών συνολικής ισχύος 28,8 MW και μία στο νομό Δράμας ισχύος 9 MW.
Μπήτρος Συμμετοχών: Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 10 MW. Προοπτικά, σε ετήσια βάση η εισηγμένη αναμένει έσοδα 5 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εξετάζονται και κάποιες άλλες κινήσεις στο μέτωπο επέκτασης στον άμεσο και τον ευρύτερο χώρο των ΑΠΕ.
DIONIC: Η κυριότερη τοποθέτηση της εταιρείας στις ΑΠΕ είναι η συμμετοχή της σε αιολικό πάρκο ισχύος 42 MW, που φαίνεται να βρίσκεται λίγο πριν από τη λήψη άδειας εγκατάστασης. Η εκμετάλλευση αυτού του project (είτε σε βάθος χρόνου, είτε μέσω μια πώλησής του) θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την Dionic στην δραστική μείωση του τραπεζικού της δανεισμού.
Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Ξεκίνησε η λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ηλεία, ισχύος 1,3 MW.
Γενική Εμπορίου: Ξεκίνησε να λειτουργεί φωτοβολταϊκός σταθμός στον Ασπρόπυργο και μέχρι το τέλος του έτους ελπίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός ακόμη στη Θεσσαλονίκη. Η συνολική ισχύς είναι 1,1 MW και αναμένονται έσοδα σε ετήσια βάση μεταξύ 400 και 500 χιλιάδες ευρώ.
Έλαστρον: Η εισηγμένη εξαγόρασε από τους βασικούς της μετόχους έναντι 25.000 ευρώ, εταιρεία η οποία διαθέτει άδεια φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 500 KW. Με βάση τις προβλέψεις, η επένδυση αναμένεται μελλοντικά να αποφέρει σε ετήσια βάση έσοδα γύρω στα 260 με 270 χιλιάδες ευρώ.
Mevaco: Ολοκληρώθηκε με ίδια κεφάλαια η επένδυση της εταιρείας για την λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1 MW στις οροφές των εγκαταστάσεων της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, απ’ όπου αναμένονται σε ετήσια βάση έσοδα της τάξεως των 515 χιλιάδων ευρώ για τα επόμενα είκοσι χρόνια.
Αφοί Κορδέλλου: Τελικά επέλεξε να μην προχωρήσει στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου όπως αρχικά εξέταζε, λόγω των αβεβαιοτήτων που επικρατούν στη συγκεκριμένη αγορά.
Άλλες εταιρείες με παρουσία στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η FG Europe (μέσω της θυγατρικής της RF Energy σε συνεργασία με τον Όμιλο Ρέστη), η Δομική Κρήτης, η Alpha Grissin, κ.ά.
(από www.euro2day.gr, 19/07/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου