Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Από τα Σπίτια Μαθητών, στους Λέβητες των Σχολείων


Χρησιμοποιημένο λάδι τηγανίσματος συγκεντρώνουν στα σπίτια τους μαθητές από σχολεία του Δήμου Νεάπολης - Συκεών και άλλων περιοχών της Β. Ελλάδας, με στόχο, μετά την κατάλληλη επεξεργασία, το απόβλητο να μετατραπεί σε βιοκαύσιμο. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, που εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων και τη μύησή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Τα λάδια που μαζεύονται παραδίδονται από τον δήμο στο εργαστήριο και στη συνέχεια, το 51% της ποσότητας επιστρέφεται στον δήμο σε μορφή βιοκαυσίμου, το οποίο χρησιμοποιείται στους λέβητες σχολικών κτιρίων. Ενδιαφέρον για την ένταξή τους στο πρόγραμμα έχουν εκφράσει και οι Δήμοι Βοΐου, Κοζάνης, Δράμας, Π. Μελά, Ευόσμου αλλά και ένας δήμος της Αττικής.
«Το πρόγραμμα προσείλκυσε έντονο ενδιαφέρον στη βόρεια Ελλάδα, όχι μόνο γιατί με αυτόν τον τρόπο ένα απόβλητο με υψηλό ρυπαντικό φορτίο δεν καταλήγει στην αποχέτευση, αλλά και γιατί λόγω του κρύου χειμώνα τα καύσιμα που παραλαμβάνουν οι δήμοι -έστω και σε μικρές ποσότητες- μειώνουν τους σχολικούς προϋπολογισμούς για τη θέρμανση», σχολιάζει ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ και υπεύθυνος του εργαστηρίου, Ιωάννης Κάρμαλης. Ο ίδιος λέει ότι από τις αρχές του έτους το εργαστήριο παρέλαβε 1.700 λίτρα χρησιμοποιημένου λαδιού από τον Δήμο Συκεών. Συνολικά έχουν επεξεργαστεί περισσότερους από 3 τόνους.
Η αύξηση των ποσοτήτων του λαδιού που μεταποιείται δεν είναι προτεραιότητα του προγράμματος. Στόχος είναι η διάδοση της ιδέας. «Σ’ αυτήν μυούνται νέοι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Στο πρόγραμμα εμπλέκονται από μαθητές σχολείων μέχρι τελειόφοιτοι του τμήματός μας. Μαθητές μαζεύουν τα λάδια και κάνουν επισκέψεις στο εργαστήριό μας. Τελειόφοιτοι φοιτητές μας κάνουν εργασίες ως προς την αποδοτικότητα των συστημάτων και της καύσης. Στον χρόνο λειτουργίας μας, μας έχουν επισκεφθεί πάνω από 20 σχολεία της Β. Ελλάδας και έχουν εκπονηθεί τρεις διπλωματικές εργασίες από φοιτητές του τμήματος πάνω στο αντικείμενο. Επιπλέον, οι έλεγχοι που γίνονται στα λάδια τα οποία συγκεντρώνονται από διάφορες περιοχές μαρτυρούν τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων αυτών των περιοχών. Η ιχνηλασιμότητα των λαδιών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της δημόσιας υγείας. «Ελέγχουμε την οξύτητα των λαδιών, η οποία είναι ιδιαίτερα βλαπτική για την υγεία. Βλέπουμε την ποιότητα των προϊόντων σε διαφορετικές περιοχές και κοινωνικά στρώματα», σχολίασε ο κ. Κάρμαλης.
Ξένες εταιρείες
Παράλληλα, οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο εργαστήριο, όπως υποστηρίζει ο κ. Κάρμαλης, παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από διάφορες εταιρείες. Επιχειρηματικό ενδιαφέρον φαίνεται να προσελκύουν και οι έρευνες του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης πάνω στο ίδιο αντικείμενο, όπως αναφέρει η Στέλλα Πεζεριάνη, ερευνήτρια του κέντρου. «Επειδή η επένδυση είναι μεγάλη, εντονότερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν ξένες εταιρείες, ακόμα και από χώρες όπως η Ινδία», υποστηρίζει.
(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 07/07/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου