Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Παράκτια Εξόρυξη Πετρελαίου και Φυσικό Αέριο από Σχιστόλιθο, Θέλει ο Oettinger


Η Ευρώπη βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, εξαιτίας της απροθυμίας να αναλάβει ρίσκα που αφορούν στην ασφαλτική άμμο, στην παράκτια εξόρυξη πετρελαίου, και την αποτυχία διερεύνησης των επιλογών φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, επισήμανε ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ Günther Oettinger.
Μιλώντας σε ένα συνέδριο για την ενέργεια στις 17 Ιουλίουστις Βρυξέλλες, ο Oettinger επεκτάθηκε στην πρόσφατη πρότασή του, που είχε ως στόχο να προσθέσει η Ευρώπη έναν τέταρτο στόχο – μια βιομηχανική συμβολή της τάξεως του 20% στο ΑΕΠ στους τρεις στόχους της ΕΕ που συνδέονται με το κλίμα (20-20-20).
Σε ερώτηση της EurActiv για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο βιομηχανικός στόχος, ο Oettinger απάντησε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει «τρία μειονεκτήματα» στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και άλλες βιομηχανοποιημένες χώρες: μια μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και συνακολούθως μεγαλύτερα ενεργειακά κόστη.
«Στις ΗΠΑ υπάρχει μια διαδικασία εκ νέου εκβιομηχανοποίησης της χώρας, (ξεκινώντας) πρώτα από το πετρέλαιο. Όποιος και να κυβερνά στην Ουάσινγκτον, ένα γαλόνι δε μπορεί να κοστίζει παραπάνω από 4 δολάρια», είπε.
Η Ουάσινγκτον προσφέρει χαμηλότερη αρχική φορολογία.
«Αποδέχονται κάποιο ρίσκο με τις παράκτιες εξορύξεις για «δικές τους πηγές» στον Κόλπο του Μεξικού, και δέχονται πετρέλαιο [ασφαλτικής] άμμου και άλλα», είπε ο επίτροπος. Σε αντίθεση, «εμείς εισάγουμε πετρέλαιο και έχουμε υψηλή φορολογία».
Το αποτέλεσμα είναι οι τομείς μεταφορών και βιομηχανίας της ΕΕ να μειονεκτούν, είπε ο Oettinger.
Ο Gerben-Jan Gerbrandy, φιλελεύθερος αντιπρόεδρος της περιβαλλοντικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιέγραψε τα λόγια του Oettinger ως ένα «πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από έναν επίτροπο ενέργειας που έχει επίσης μακροπρόθεσμους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Η ΕΕ δεσμεύτηκε να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, στο εθνικό ενεργειακό μείγμα έως 20% μέχρι το 2020, όπως επίσης και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% από τα επίπεδα του 1990, καθώς και να κάνει προαιρετική εξοικονόμηση ενέργειας του ίδιου ύψους.
Όμως οι βιομηχανικές ενώσεις της Ευρώπης και η Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ είναι όλο και πιο ανήσυχοι για τα κόστη της κλιματικής δράσης σε περίοδο ύφεσης.
Παράκτια εξόρυξη πετρελαίου
Στο ράφι βρίσκεται προς το παρόν η νομοθεσία των Βρυξελλών για ταξινόμηση του πετρελαίου από ασφαλτική άμμο ως εξαιρετικά ρυπογόνα. Τον Οκτώβριο του 2011, το Διεύθυνση Ενέργειας του Oettinger δημοσίευσε μια περιορισμένη πρόταση για τη βελτίωση της ασφάλειας στην παράκτια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σήμερα οι ευρωβουλευτές αγωνίζονται για την ενίσχυση αυτής της άποψης, συμπεριλαμβάνοντας προβληματισμούς όπως:
· Ευαίσθητα οικοσυστήματα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Αφρική
· Επέκταση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» με σκοπό να συμπεριληφθούν οικονομικές εγγυήσεις από φορείς που καλύπτουν πάσα ευθύνη, σε περίπτωση ατυχήματος
· Επέκταση της εποπτείας της ΕΕ για την εφαρμογή της νομοθεσίας μέσω μιας ενισχυμένης εντολής τουΕυρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Ναυσιπλοΐας (EMSO).
«Νομίζω ότι η καταστροφή, εξαιτίας του πετρελαίου, στον Κόλπο του Μεξικού, έδειξε ότι παίρνουμε πολλά ρίσκα την παρούσα χρονική περίοδο», είπε ο Gerbrandy στη EurActiv. «Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι η πετρελαϊκή εταιρεία Shell σχεδιάζει να ξεκινήσει εξορύξεις στο εξαιρετικά ευάλωτο οικοσύστημα της Αρκτικής».
Στις 15 Ιουλίου, ένα από τα αρκτικά πλοία της Shell - το Noble Discoverer – έχασε τον έλεγχο των αγκυροβολίων του, σε συνθήκες ανέμου, και παρασύρθηκε στα 91 μέτρα από την ακτή της Αλάσκας, πυροδοτώντας οικολογικές διαμαρτυρίες στη Βρετανία.
«Θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τα χρήματά μας σε περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντί να ψάχνουμε για τις τελευταίες κηλίδες πετρελαίου πάνω στη γη, στα πιο απομακρυσμένα μέρη», είπε ο Gerbrandy.
Φυσικό αέριο από σχιστόλιθο
Το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο είναι επίσης ένα θέμα που έχει προκαλέσει διχασμό στην Ευρώπη, με χώρες όπως η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο να το εντάσσουν στις ενεργειακές στρατηγικές τους, ενώ η Βουλγαρία και η Γαλλία να έχουν απαγορεύσει τη διαδικασία υδραυλικής θραύσης, εξαιτίας φόβων για σεισμούς, μόλυνση του γλυκού νερού και άλλων κινδύνων.
Νωρίτερα φέτος, η έκθεσητης ΕΕ για το αντισυμβατικό αέριο στην Ευρώπη δεν εντόπισε καμία ανάγκη γιαπεραιτέρω περιβαλλοντική νομοθεσία σχετικά με το σχιστόλιθο.
Όμως ανησυχίες για τον αντίκτυπο του θερμοκηπίου από τις εκπομπές μεθανίου που προκαλούνται από το σχιστόλιθο, ήταν αυτό που οδήγησε τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Faith Birol, να πει στη EurActiv, νωρίτερα φέτος, ότι αυτή «δεν είναι η καλύτερη δυνατή πορεία».
Από την δική του πλευρά ο Gerbrandy είπε: «Αισθάνομαι ότι υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τα περιβαλλοντικά κόστη, για να επενδύσουμε τα χρήματά μας στο φυσικό αέριο από σχιστόλιθο».
Ωστόσο ο Oettinger υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το σχιστόλιθο για να μειώσουν την εξάρτηση τους από φτηνές εισαγωγές από το Κατάρ και τη Νιγηρία, οι Βορειοαμερικάνοι πληρώνουν τώρα χονδρικά το 30% των ευρωπαϊκών τιμών πετρελαίου.
«Δεν είμαστε και πολύ ενεργητικοί στο να εξετάσουμε τις επιλογές και τα ρίσκα που θα είχαμε με το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο», πρόσθεσε.
Εκβιομηχάνιση
Υπάρχει μια ανησυχία που επιβεβαιώνει την ανάλυση του Oettinger ότι η βιομηχανική συνεισφορά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ μειώθηκε από το 22% το 2000, στο 18% το 2010. «Χρειαζόμαστε περισσότερη βιομηχανική παραγωγή», είπε.
Επειδή οι τιμές ενέργειας στη Βόρεια Ιταλία ήταν δύο φορές πιο πάνω από ότι στις ΗΠΑ, ο Επίτροπος πρότεινε «μια σαφή στρατηγική τιμών ενέργειας, για να αποφευχθούν οι συνεχιζόμενες διαδικασίες αποβιομηχανοποίησης στην Ευρώπη».
Αυτό έγινε δεκτό θερμά από τον ενεργοβόρο τομέα της ΕΕ, ο οποίος άσκησε μεγάλη πίεση παρασκηνιακά για μεγαλύτερη υποστήριξη.
«Δε μπορούμε να αρνηθούμε ότι τα ενεργειακά κόστη στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλά και ότι η τάση είναι να τα δούμε να ανεβαίνουν», είπε ο David Valenti, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάλυβα, Eurofer, στη euractiv.
«Πρέπει να πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τιμή του άνθρακα, που οι παραγωγοί ενέργειας προωθούν στις δικές τους τιμές», συμπλήρωσε. «Όλα αυτά είναι πράγματα που μας θέτουν σε μειονεκτική θέση».
Πηγή EurActiv.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου