Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

ΕΣΣΗΘ: Η Νέα Κοινοτική Οδηγία και η Συμπαραγωγή


Τον Ιούνιο 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση νέας Οδηγίας για την Εξοικονόμηση Ενέργειας (σ.σ. με την COM(2011)370 final« on energy efficiencyand repealing Directives 2004/8/ ECand 2006/32/ EC »), η διαβούλευση της οποίας ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012. Το βασικό επιχείρημα για την αναγκαιότητα μίας νέας Οδηγίας ήταν ότι ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι θα επιτευχθεί το 20% της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα και της παραγωγής ΗΕ από ΑΠΕ, δεν επρόκειτο να επιτευχθεί το 20% στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Με την νέα Οδηγία τέθηκαν σαφή Μέτρα ανά τομέα κατανάλωσης, μεθοδολογίες, αλλά και ενδεικτικοί εθνικοί στόχοι, οι οποίοι σύμφωνα με την νέα Οδηγία θα είναι υποχρεωτικοί για τα Κράτη-Μέλη.
Ειδικά στις κατηγορίες προμήθειας ενέργειας και βιομηχανίας δίνεται έμφαση στη ΣΗΘΥΑ, με στόχο την αύξηση της παραγόμενης συμπαραγωγικής ηλεκτρικής ενέργειας, από το 11% που είναι σήμερα πανευρωπαϊκά στο 21% το 2020, καθώς και την ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων με τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες.
Με τη νέα Οδηγία, η ώθηση για τις μονάδες ΣΗΘΥΑ και την Εξοικονόμηση Ενέργειας θα είναι Πανευρωπαϊκή. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η τεχνολογία ΣΗΘΥΑ είναι η μοναδική σήμερα που μπορεί να προσφέρει φορτία βάσης, να εξισορροπήσει το σύστημα και ταυτόχρονα να εξοικονομεί μεγάλα ποσά πρωτογενούς ενέργειας.
Ήδη, από τον προηγούμενο μήνα, η Γερμανία προσάρμοσε πλήρως τη νομοθεσία της για την προώθηση της ΣΗΘΥΑ, δίδοντας αυξημένα κίνητρα και στοχεύοντας να φτάσει ο συμπαραγωγικός ηλεκτρισμός στο 25% το 2020 έναντι 14,5% το 2010.

Όπως είναι γνωστό, η Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ) και ιδιαίτερα η ΣΗΘΥΑ, θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η κύρια τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, με αποδεδειγμένα μεγάλο βαθμό απόδοσης που:
1. Συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πρωτογενούς καυσίμου μέχρι 25%, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή των ακριβών και εισαγόμενων στη χώρα ορυκτών καυσίμων.
2. Αποκεντρώνει το υδροκέφαλο και ελλειμματικό ελληνικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, συμβάλλοντας στην ευστάθειά του και στη μείωση των απωλειών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.
3. Συνεισφέρει στην εξισορρόπηση μεταξύ παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμιακής ζήτησης, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης του ηλεκτρικού δικτύου (black-outs).
4. Συνεισφέρει στον περιορισμό εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην επίτευξη των στόχων της Σύμβασης-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή και το Πρωτόκολλο του Κιότο.
5. Βελτιστοποιεί τη λειτουργία των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ή χώρων επεξεργασίας βιολογικών λυμάτων με χρήση του παραγόμενου βιομεθανίου (τεχνολογία ΑΠΕ), π.χ. σφαγεία, χοιροστάσια, τυροκομεία, κα.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου