Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Φρένο από το ΣτΕ στην Επένδυση Μεταλλείων Χρυσού


Εμπλοκή προέκυψε σε μέρος της επένδυσης που έχει ξεκινήσει η καναδικών συμφερόντων Eldorado Gold Corporation, σε συνεργασία με τον όμιλο Ελλάκτωρ, για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής.
Επειτα από προσφυγή των κατοίκων της περιοχής, στις 28 Μαΐου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέδωσε διαταγή απαγόρευσης οποιασδήποτε επέμβασης σε δασική βλάστηση στην περιοχή Σκουριές της Χαλκιδικής και σε ορισμένα σημεία στο Στρατώνι.
Η εντολή αυτή εκδόθηκε έως ότου εκδικαστεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, η προσφυγή των κατοίκων που επιδιώκουν την αναστολή της απόφασης του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, βάσει της οποίας η Hellas Gold, θυγατρική της Eldorado Gold Corporation σε ποσοστό 95%, απέκτησε την απαιτούμενη άδεια για την απόκτηση και την ανάπτυξη μονάδας επεξεργασίας πολύτιμων μετάλλων σε τμήμα δασικής έκτασης.
Βάσει της εντολής του ΣτΕ, απαγορεύεται η κοπή των δέντρων μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση αναστολής. Οπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η Eldorado Gold Corporation, οι υπόλοιπες δραστηριότητες κι επενδύσεις στην Χαλκιδική δεν επηρεάζονται. Κατά την εταιρεία, θα επιχειρηθεί να τεκμηριωθεί ότι έχει στην διάθεσή της όλες τις νόμιμες άδειες για τη σχετική δραστηριότητα.
Ο όμιλος Ελλάκτωρ είχε ήδη προχωρήσει στα τέλη του 2011 στην πώληση ποσοστού 7,7% στην European Goldfields, εταιρεία εκμετάλλευσης των χρυσωρυχείων της Χαλκιδικής, στην καναδικών συμφερόντων El Dorado Gold, αποκομίζοντας έσοδα άνω των 260 εκατ. ευρώ. Το πρόσθετο πλεονέκτημα της εν λόγω κίνησης για τον ελληνικό όμιλο έγκειται στην εξασφάλιση σοβαρού κατασκευαστικού αντικειμένου για λογαριασμό της Ακτωρ, στο πλαίσιο της επένδυσης για την ανάπτυξη των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Ακτωρ επρόκειτο να εξασφαλίσει πρόσθετο ανεκτέλεστο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, από την πρώτη φάση της επένδυσης στη Χαλκιδική, η οποία, βάσει του αρχικού πλάνου, επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών.
(Από την εφημερίδα Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου