Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Έκκληση από ΕΒΙΚΕΝ να μην Αυξηθεί το Τέλος ΑΠΕ


Την αντίθεσή της σε πιθανή αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) που πληρώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, εκφράζει με ανακοίνωσή της, την Πέμπτη, η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας). Τονίζει ότι οι αυξήσεις αυτές θα έχουν δυσμενείς συνέπειες για τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις της χώρας.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρονται στην έντονη κινητικότητα των φορέων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας που έχει προκύψει, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και των στρεβλώσεων της εν λόγω αγοράς.

Στο πλαίσιο των «διορθωτικών κινήσεων», σχεδιάζεται και προωθείται δραματική αύξηση του Ειδικού Τέλους για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλος ΑΠΕ) που χρηματοδοτεί το μηχανισμό επιδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) έχει εισηγηθεί στις αρμόδιες αρχές (ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ) την άμεση αύξηση του τέλους κατά 3 με 4 φορές (!!!) κατά μέσο όρο, δηλαδή από περίπου 5 €/MWh σήμερα σε 15 με 20 €/MWh.

Αυτό σημαίνει μέση αύξηση 10 με 20% σε όλα τα τιμολόγια, για δεύτερη φορά μέσα στο 2012! Για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας της υψηλής τάσης αλλά και τις χιλιάδες επιχειρήσεις μεταποίησης της μέσης τάσης σε όλη την Ελλάδα, οι επαπειλούμενες αυξήσεις θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα τους, τη στιγμή που δίνουν μάχη επιβίωσης.

Οι «ρυθμιζόμενες» χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, Δίκτυα, κλπ) και οι υψηλοί φόροι στην κατανάλωση ενέργειας (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός) αποτελούν το 20-40% του συνολικού κόστους ενέργειας για το βιομηχανικό καταναλωτή, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι απολύτως επιβεβλημένο οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν άμεσα στον εξορθολογισμό του μείγματος παραγωγής και στη μείωση του κόστους των ΑΠΕ, ώστε να μην προκύψει ανάγκη για νέα, μέσα στο 2012, αύξηση. Δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση πως ολόκληρη η βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα θυσιάζεται στο βωμό της ανάπτυξης ενός μόνο κλάδου. Πρόκειται για μια επιλογή που απειλεί να καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας με ανύπαρκτο αντισταθμιστικό όφελος.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όλοι οι αρμόδιοι φορείς και αρχές καλούνται να εκτιμήσουν προσεκτικά τις συνέπειες των προωθούμενων αποφάσεών τους».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου