Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Δέκα «Πράσινες» Δοκιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, (ΕΓΠ) εξέδωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες τα δέκα σημεία αναφοράς πάνω στα οποία θα κριθεί η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ στο τέλος του εξαμήνου της σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος.

Αυτή η πρακτική ακολουθείται από το ΕΓΠ κάθε φορά που αλλάζει μια Προεδρία, ενώ στο τέλος γίνεται μια ανασκόπηση του έργου που έχει επιτευχθεί και η Προεδρία κρίνεται από τα αποτελέσματά της.

Όπως σημειώνει το ΕΓΠ, η Κύπρος παίρνει το πηδάλιο του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη αλλά και για την ίδια.

Προσθέτει ωστόσο ότι η κρίση αυτή προσφέρει παράλληλα την ευκαιρία στην ΕΕ να κινηθεί προς ένα πιο αειφόρο τρόπο ανάπτυξης.

Το ΕΓΠ εκφράζει αισιοδοξία ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα αναγνωρίσει πως η ΕΕ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και να επιδείξει ένα πιο φιλόδοξο και ηγετικό πνεύμα.

Σημειώνει ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια κρίσιμη καμπή για το περιβάλλον αμέσως μετά τη Διάσκεψη του Ρίο + 20 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΓΠ,Jeremy Wates, χαρακτήρισε απογοητευτική την έκβαση της Διάσκεψης του Ρίο, σημειώνοντας ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειές της για αειφόρο ανάπτυξη.
Το ΕΓΠ έχει υψηλές προσδοκίες από την Κυπριακή Προεδρία αναμένοντας από αυτήν να οδηγήσει την συζήτηση σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για το νερό, αλλά επίσης για να προχωρήσει η οδηγία για την περιβαλλοντική ποιότητα των προτύπων αναφέρεται.

Επιγραμματικά, οι δέκα «πράσινες» δοκιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία έχουν ως εξής:

Ανανέωση της δέσμευσης για βιώσιμη ανάπτυξη στον απόηχο του Ρίο +20, «πράσινος» προϋπολογισμός της ΕΕ, αλλαγή της κατεύθυνσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, διαφύλαξη των αποθεμάτων αλιείας στην Ευρώπη, τέρμα στην κλιματική αλλαγή και εξοικονόμηση ενέργειας, επιτάχυνση της μεταρρύθμισης της διαχείρισης των υδάτων της ΕΕ, προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τις βλαβερές χημικές ουσίες, περιορισμός των ΓΤΟ, επένδυση στη φύση και τη βιοποικιλότητα και προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Το ΕΓΠ ιδρύθηκε το 1974, και είναι σήμερα η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων με περισσότερους από 140 οργανισμούς-μέλη.

Το Γραφείο εκδίδει τις «Δέκα δοκιμασίες» στην αρχή της κάθε προεδρίας. Αυτές χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να αξιολογηθεί η προεδρία στο τέλος των έξι μηνών.

(Από την εφημερίδα Φιλελεύθερος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου