Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

«Ναι» σε Διεθνή Συμφωνία για τις Εκπομπές των Αερογραμμών Λέει η ΕΕ


Η ΕΕ «δεσμεύεται απόλυτα» για την εύρεση παγκόσμιας συμφωνίας στις εκπομπές άνθρακα από τις αερογραμμές, διεμήνυσε στις 12 Ιουλίου η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της διεθνούς διαμάχης για το εν λόγω θέμα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso, η επίτροπος για την κλιματική αλλαγή Connie Hedegaard και ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας Roberto Kobeh, διεξήγαγαν συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
«Η ΕΕ δεσμεύεται απόλυτα να βρει μια συμφωνία που θα σέβεται πλήρως τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Pia Ahrenkilde Hansen.
«Έχουμε ένα στόχο που είναι πολύ σταθερός και πολύ σαφής, να συνεργαστούμε και να βρούμε μια διεθνή συμφωνία».
Λόγω της απουσίας ενός παγκόσμιου συστήματος μείωσης των εκπομπών από τις αερογραμμές, η ΕΕ από τον Ιανουάριο αυτού του έτους, συμπεριέλαβε όλες τις πτήσεις εντός και εκτός Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών.
Η εν λόγω απόφαση οδήγησε σε «παγκόσμια διαμάχη», που περιελάμβανε μέχρι και απειλές για εμπορικό πόλεμο, με αποτέλεσμα να στραφεί η Κομισιόν στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να βρεθεί ένα εναλλακτικό σύστημα.
Η ΕΕ θα σταματήσει να περιλαμβάνει όλες τις αερογραμμές στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών μόνο στην περίπτωση που βρεθεί εναλλακτική είτε σε επίπεδο Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας είτε εάν τα άλλα κράτη καταφέρουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους μείωσης των εκπομπών από τις αερογραμμές, τόνισε η Κομισιόν.
«Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών υπάρχει ως έχει, δεν θα υπάρξει καμία αναστολή της συμφωνίας ενώ δεν πρέπει να υπάρξει και καμία ενέργεια ή αντίποινα εναντίον των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων», είπε η Ahrenkilde Hansen.
Η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει τις αερογραμμές στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών ύστερα από διαδοχικές αποτυχημένες συζητήσεις σε επίπεδο Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ). Ωστόσο η Hedegaard τόνισε ότι θα σταθεί στο πλευρό του ΔΟΠΑ για την επίλυση του θέματος.
Πέραν των χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία που κατηγόρησαν την ΕΕ για «καταπάτηση της κυριαρχίας τους», και οι εταιρείες αερογραμμών λένε ότι το Σύστημα της ΕΕ αποτελεί απειλή για αυτές, δη σε καιρούς όπου υπάρχει δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Πηγή EurActiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου