Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

«Πουλήστε την ΔΕΗ, Είναι Σημαντικό!»;

Σαφές μήνυμα έστειλαν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ για την ΔΕΗ στους συναρμόδιους υπουργούς. Το 51% υπό δημόσιο έλεγχο παραμένει για την κυβέρνηση θέσφατο – για πόσο ακόμη; - αλλά τα μεγάλα κέρδη του 2009 και η ανάγκη να ανοίξει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού αποτελούν μέγα δέλεαρ για τις αγορές

Τώρα, να γράψουμε ότι δεν το περιμέναμε ή, ακόμα, ότι προκάλεσε έκπληξη και για τους υπουργούς που το άκουσαν, ίσως και πιο εμφατικά από όσο περιγράφουμε στον τίτλο, θα λέγαμε ψέματα...

Οι τεχνοκράτες – εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στην Αθήνα έστειλαν ένα σαφές και απλούστατο μήνυμα προς τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη: “Why not selling PPC?”, όπως μας μεταφέρθηκε, ή και “Sell PPC, it’simportant!” κατά μία άλλη έκδοχή που, προσωπικά, μου φαίνεται και πιθανότερη.

Και οι άνθρωποι την αλήθεια είδαν και είπαν! Μία επιχείρηση που αποτελεί σκληρό κρατικό μονοπώλιο για το οποίο η χώρα μας βρίσκεται πολλαπλώς υπόλογη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον πλέον υποσχόμενο για την ανάπτυξη διεθνώς τομέα. Και μια επιχείρηση που το 2009 έβγαλε κέρδη προ φόρων που άγγιξαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και έδωσε γενναίο μέρισμα.

“Γιατί δεν την πουλάτε;” ή “πουλήστε την, είναι σημαντικό” είπαν, σύμφωνα με πληροφόρηση της “Α” που δεν επιδέχεται διάψευσης. Και το είπαν τουλάχιστον σε έναν υπουργό της κυβέρνησης αν και εκτιμώ ότι σίγουρα το έχουν πει σε περισσότερους, αρμόδιους και μη ενδεχομένως!

Η ΔΕΗ αυτήν την τη στιγμή έχει μπροστά της ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, το ακριβές ύψος του οποίου θα το γνωρίζουμε περίπου σε ένα μήνα από τώρα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός στην διάρκεια της πρώτης συνάντησής του με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Θα ξεπερνά, πάντως, τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια, αφού μόνο οι νέες λιγνιτικές μονάδες σε Πτολεμαϊδα και Φλώρινα θα φτάσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ! Και, όπως γράφαμε προ δύο εβδομάδων, είναι πιθανό να αναγκαστεί να στρέψει ένα σημαντικό μέρος του προς τον εκσυγχρονισμό μονάδων που έτσι κι αλλιώς θα αποσυρθούν το 2020.

Μέτωπα αλλά και θετική συγκυρία

Επιπλέον η ΔΕΗ έχει τεράστια μέτωπα ανοικτά στην αγορά ηλεκτρισμού και στην λειτουργία του ανταγωνισμού και στο εγχώριο και στο διεθνές μέτωπο. Από την απώλεια πελατών και τα στρεβλά τιμολόγια που δεν την βοηθούν να ανακτήσει το κόστος έως τις στρεβλώσεις για τις οποίες η ίδια κατηγορείται από την αγορά ότι δημιουργεί με την προνομιακή χρήση των λινιτικών και των υδροηλεκτρικών εργοστασίων και έως τις νέες μονάδες παραγωγής που δημιουργούν πολύ γρηγορότερα από την ίδια οι ανταγωνιστές της.

Αντιμετωπίζει, δηλαδή, η ΔΕΗ μείζονα θέματα που απαιτούν λύσεις και τα οποία ενδεχομένως ένα κρατικό μάνατζμεντ να μην μπορεί να τα επιλύσει. Ή και αν τα επιλύσει, αυτό να μην του αναγνωριστεί από την αγορά και τα προβλήματα να διαιωνιστούν.

Αλλά και, κυρίως, η συγκυρία για την ΔΕΗ εξακολουθεί να είναι θετική σε σχέση με την συνεχιζόμενη πτώση στην κατανάλωση ηλεκτρισμού – να η στρέβλωση κόστους για την οποία σας λέγαμε πριν, η πτώση στην πώληση προϊόντος να ευνοεί την πωλητή – την μεγάλη δυνατότητα χρήσης των υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και τις “ελεγχόμενες” διεθνείς τιμές στα καύσιμα.

Στο δε χρηματιστήριο αυτήν την περίοδο η ΔΕΗ είναι πλέον ελκυστική παρά ποτέ. Η κεφαλαιοποίησή της μόλις που ξεπερνά τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή η μετοχή της χαρακτηρίζεται από πολλαπλασιαστή προ φόρων κερδών ούτε στο 3! “Πόσο πιο κάτω να πάει, πόσο πιο φτηνά να αγόραζε κάποιος ενδιαφερόμενος ένα ποσοστό και το μάνατζμεντ, βλέποντας ταυτόχρονα ότι οι λύσεις στα μέτωπα δημιουργούν προοπτικές;” αναρωτιούνται οι αγοραίοι τεχνοκράτες.

Έσοδα 1 δισ. ευρώ “εύκολα”…

Και ακόμη και η πώληση ενός, ας πούμε, 33% της ΔΕΗ θα έφερνε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο στο κράτος, με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση. Ένα Δημόσιο που βουλιάζει στα ελλείμματα και δεν μπορεί να βρει λύση για να δανειστεί στις αγορές έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει αυτό το “φιλέτο”;

Αυτή, προφανέστατα, είναι η σκέψη των ανθρώπων του ΔΝΤ. Τι λένε στην κυβέρνηση; Επισήμως το 51% παραμένει θέσφατο. Ο μάνατζερ της ΔΕΗ, που ήταν παρών στις συζητήσεις, μετέφερε ότι της κυβερνητικής άποψης υπεραμύνθηκε η κα Τίνα Μπιρμπίλη, επιχειρηματολογώντας στην λογική που όλοι εδώ και χρόνια γνωρίζουμε. Ο ίδιος ο κ. Ζερβός συντάχθηκε, αυτονόητα, με την συγκεκριμένη άποψη, αλλά παραδέχθηκε στην δημοσιογραφική ομήγυρη ότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον...

Ίσως το νέο γερό ανακάτεμα της ενεργειακής τράπουλας να είναι πιο κοντά από όσο το φανταζόμαστε. Μην ξεχνάμε τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της ιταλικής Edisonκ. UmbertoQuadrino στην Αθήνα, κατά τις οποίες η εταιρεία του θα ενδιαφερόταν για την αγορά εργοστασίων της ΔΕΗ. Και μην μας διαφεύγει ότι σε θεσμικό επίπεδο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχουν μπροστά τους την προσαρμογή στο λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο, το οποίο αναφέρεται στην υποχρέωση τουλάχιστον του νομικού διαχωρισμού της επιχείρησης.

(Δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα “Αξία”)

Θέρμανση με «ανθρώπινη ζέστη»

Το πείραμα έγινε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης και είναι επιτυχημένο. Οι 250.000 ταξιδιώτες που περνούν καθημερινά από αυτό τον σταθμό ανεβάζουν με φυσικό τρόπο τη θερμοκρασία του αέρα του στους 22 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, ο ζεστός αέρας μεταφέρεται με υπόγειες σωληνώσεις και αντλίες και εξασφαλίζει την κεντρική θέρμανση ενός γειτονικού μεγάρου.

Ανθρωποι και γλόμποι εκπέμπουν ποσότητες θερμότητας. Αν μάλιστα ο άνθρωπος τρέχει με μια βαλίτσα στο χέρι για να προλάβει το τρένο, μπορεί να μεταμορφωθεί σε πηγή θερμότητας οικονομικά εκμεταλλεύσιμη. Σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό όπως αυτός της Στοκχόλμης, που με τους 250.000

ταξιδιώτες που διακινούνται καθημερινά από αυτόν είναι ο μεγαλύτερος των σκανδιναβικών χωρών, η θερμοκρασία του αέρα διατηρείται σταθερά στους 20-22 βαθμούς Κελσίου χάρη στους ταξιδιώτες και μόνο, χωρίς κανένα σύστημα κλιματισμού. Μάλιστα η θερμοκρασία είναι λίγο υψηλή για τα δεδομένα της Σουηδίας. Αντί να ανοίξουν τα παράθυρα, οι δημόσιες αρχές που διαχειρίζονται τον σταθμό σκέφτηκαν να κατευθύνουν την επιπλέον θερμότητα που παράγεται από τους ταξιδιώτες προς την κεντρική θέρμανση του μεγάρου γραφείων Κουνγκσμπροχούσετ, που βρίσκεται σε απόσταση 90 μ. Η κατασκευή αυτού του κτιρίου με τους 13 ορόφους μόλις ολοκληρώθηκε (αναζητούνται εταιρείες για να μισθώσουν τα γραφεία) και έχει περιλάβει πολλές τεχνολογίες για εξοικονόμηση ενέργειας. Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας «είναι οικονομικοί και ανανεώσιμοι», λέει στο περιοδικό «Τime» ο Καρλ Σούντχολμ, επικεφαλής του προγράμματος της κρατικής υπηρεσίας Γερνχούζεν, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του σιδηροδρομικού σταθμού και του νέου μεγάρου Κουνγκσμπροχούσετ. Ο Σούντχολμ είναι επίσης ο μηχανικός που συνέλαβε και ανέπτυξε το σύστημα της θέρμανσης με «ανθρώπινη ζέστη». «Η τεχνολογία δεν έχει τίποτε νεωτεριστικό. Πρόκειται μόνο για σωλήνες, νερό και αντλίες. Ωστόσο ουδείς είχε έως τώρα την ιδέα να τη χρησιμοποιήσει με τέτοιον τρόπο», λέει.

Η απόσβεση της επένδυσης. Στη Στοκχόλμη, η κεντρική θέρμανση με ανθρώπινη θερμότητα έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και περίπου ένα μήνα. Ακόμη δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για το πόση ενέργεια θα καταστεί δυνατό να εξοικονομηθεί. Μακροπρόθεσμα η εταιρεία περιμένει ότι το ενεργειακό κόστος του μεγάρου γραφείων θα μειωθεί έως και 20% ετησίως, ενώ η κατασκευή του νέου συστήματος θέρμανσης, περιλαμβανομένης της εγκατάστασης των απαραίτητων αντλιών και των υπόγειων σωληνώσεων, κόστισε λιγότερο από 30.000 ευρώ. «Η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει πολύ γρήγορα», λέει ο Σούντχολμ.

Στη Σουηδία, το κόστος της ενέργειας είναι πολύ υψηλό και δεν είναι δεδομένο ότι σε άλλες χώρες θα είναι συμφέρουσα η δαπάνη για να μονωθούν οι σωληνώσεις και να διοχετευτεί το ζεστό νερό από ένα κτίριο σε ένα άλλο. Ο Σούντχολμ όμως είναι πεπεισμένος ότι η ιδέα του έχει μέλλον. «Θέλω να βρω μια μέθοδο για να συγκεντρώνω την ενέργεια που παράγεται από τα ανθρώπινα σώματα τη νύχτα στις ζώνες κατοικίας και να τη στέλνω το πρωί στα γραφεία», λέει στο περιοδικό «Τime».
Ηλεκτρική ενέργεια από την άσφαλτο!

O σταθμός της Στοκχόλμης δεν είναι ο μοναδικός χώρος με πολυκοσμία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Στο Μετρό του Τόκιο έχουν εγκαταστήσει στο δάπεδο πλακάκια που απορροφούν τους κραδασμούς από τα βήματα των επιβατών και τους μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό το σύστημα βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό επίπεδο και τροφοδοτεί τις φωτεινές πινακίδες. Η ολλανδική βιομηχανία Οoms τοποθετεί σωλήνες νερού κάτω από την άσφαλτο των δρόμων.

Μόνο οι ακτίνες του Ηλιου που ζεσταίνουν την άσφαλτο, μπορούν να παράγουν 108 μεγαβάτ τον χρόνο σε ένα πάρκινγκ 400 τ.μ. στη Σκωτία. Στη Μινεάπολη. Ενα μεγάλο εμπορικό κέντρο της Μινεάπολης που ανήκει στην αλυσίδα Μall of Αmerica εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια τους πελάτες του ως πηγή θερμότητας.

Χρησιμοποιεί όμως την παραγόμενη ανθρώπινη θερμότητα μόνο μέσα στο ίδιο το κτίριο, χωρίς να την παραχωρεί σε άλλους.Χάρη στα 40 εκατ.ανθρώπους που το επισκέπτονται κάθε χρόνο, στις τζαμαρίες που συγκεντρώνουν την ηλιακή θερμότητα και τους λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται για να φωτίζονται τα καταστήματα, το εμπορικό κέντρο μπορεί να λειτουργεί χωρίς σύστημα θέρμανσης ακόμη και σε μια πόλη κρύα όπως η Μινεσότα.

Πηγή tanea.gr

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τον Δυναμισμό των Ελληνο-Βουλγαρικών Ενεργειακών Σχέσεων Ανέδειξε η Ημερίδα του ΙΕΝΕ στην Σόφια

Τον διαρκώς αυξανόμενο δυναμισμό των σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας ανέδειξε η Ημερίδα του ΙΕΝΕ « Hellenic-Bulgarian Cooperation in the Energy Sector», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, με την συνεργασία με το Hellenic Business Council in Bulgaria (HBCB). Υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι και εξέχοντες εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιριών από τις δύο χώρες ανέλυσαν το σύνολο του φάσματος των διμερών ενεργειακών σχέσεων.

Η πρώτη Συνεδρία άνοιξε με τα εισαγωγικά σχόλια του Προέδρου του ΙΕΝΕ, Δρ. Ιωάννη Δεσύπρη και του Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου, κ. Κωστή Σταμπολή, καθώς και του Αντιπροέδρου του HBCB κ. Νίκου Γεωργόπουλου. Εκ μέρους του Υπουργού Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, κ. Traycho Traykov, απηύθηνε χαιρετισμό ο επικεφαλής του τμήματος Προγραμμάτων του Υπουργείου κ. Lyubomir Petkov. Το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκπροσώπησε ο γ.γ. Καθ. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ενώ εισηγήσεις παρουσίασαν ο Ειδικός Σύμβουλος της ΡΑΕ κ. Γιώργος Κουτζούκος, ο οποίος ανέλυσε την ανάγκη για συνεργασία σε ρυθμιστικά θέματα, όχι μόνο ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και γενικότερα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και ο κ. Plamen Denchev, εκπροσωπώντας την βουλγαρική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Την γενικότερη κατάσταση της συνεργασίας των δύο χωρών στον χώρο της Ενέργειας συνόψισε στις παρατηρήσεις του ο αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας και Κλιματικής Αλλαγής και Συντονιστής για το Πρόγραμμα Nabucco της Ε.Ε. στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, πρέσβης κ. Peter Poptchev.

Στην δεύτερη Συνεδρία, ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, αναφέρθηκε διεξοδικά στον τομέα του φυσικού αερίου και σε ζητήματα αγωγών και ενεργειακής ασφάλειας που αφορούν την Βουλγαρία και την Ελλάδα. Στη συνέχεια, η επικεφαλής της ESO κα. Victoria Popovska περιέγραψε την παρούσα κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην γειτονική χώρα και τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη σύμφωνα με την πολιτική της ENTSO- E. Ακολούθησαν οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του κ. Ιωάννη Καμπούρη, Διευθυντή Σχεδιασμού Συστήματος του ΔΕΣΜΗΕ και του Βουλγάρου ενεργειακού εμπειρογνώμονα κ. Rosen Simitchiev, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τα θέματα φυσικού αερίου της Βουγαρίας. Τέλος, στον αγωγό πετρελαίου Burgas – Αλεξανδρούπολη, η εξέλιξη της υλοποίησης του οποίου παίζει κεντρικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Transbalkan Pipeline S.A. κ. Χρήστος Δήμας.

Στα κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των ΑΠΕ στην Βουλγαρία αναφέρθηκε ο κ. Velizar Kiriakov, Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ, στα πλαίσια της τρίτης συνεδρίας, ενώ ο κ. Kaloyan Kanev, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών, ανέλυσε τα διοικητικά εμπόδια στην βουλγαρική αγορά φωτοβολταϊκών. Από την άλλη, ο κ. Κώστας Δανιηλίδης, πρόεδρος της Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), περιέγραψε λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Στη συνέχεια, τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο τομέας των ΑΠΕ στην Βουλγαρία περιέγραψε ο κ. Γιώργος Φτίκας, δικηγόρος της KLC Law Firm. Τέλος, ο Συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΙΕΝΕ κ. Νικόλαος Σοφιανός ανέλυσε την πορεία του ευρωπαϊκού προγράμματος GEOFAR με ιδιαίτερη αναφορά στην Βουλγαρία.

Χορηγός της ημερίδας «Hellenic-Bulgarian Cooperation in the Energy Sector» του ΙΕΝΕ, η οποία προσείλκυσε το έντονο ενδιαφέρον του ενεργειακού τομέα και από τις δύο χώρες, ήταν η ΔΕΠΑ και υποστηρικτές οι εταιρείες EKO Bulgaria και η δικηγορική εταιρεία KLC Law Firm, ενώ χορηγός επικοινωνίας ο διαδικτυακός τόπος energia.gr

Πηγή energia.gr

EGL Hellas: Τρεις Νέες Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Με 3 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μία συμβατική με καύση φυσικού αερίου και δύο ηλιοθερμικές, θα έχει συμμετοχή στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η EGL Hellas.

Ηδη η εταιρεία έχει λάβει άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 150 μεγαβάτ, στην Τιθορέα, ενώ ξεκίνησε τη διαδικασία λήψης άδειας, για μία ηλιοθερμική μονάδα ισχύος 75 μεγαβάτ στον Πύργο Ηλείας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Ηλία Καρυδογιάννη, η ελβετική εταιρεία εντάσσει την Ελλάδα στο στρατηγικό της σχεδιασμό, στην ηλεκτροπαραγωγή, στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

Για τις δύο πρώτες δραστηριότητες, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αυτόνομα. Για τη διαμετακόμιση, έχει δημιουργήσει μεικτή εταιρεία με τη νορβηγική StaoilHydro, η οποία προωθεί τις διαδικασίες για την κατασκευή του αγωγού Τrans Adriatic Pipeline, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο προέλευσης κυρίως Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και υποβρύχιου αγωγού στην Αδριατική.

Η παραγωγή

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ο επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα επισημαίνει ότι η μονάδα της Τιθορέας, σχεδιάζεται για την κάλυψη ενδιάμεσων φορτίων.

Δηλαδή θα λειτουργεί κυρίως από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, όταν δηλαδή οι τιμές στην αγορά χονδρικής, διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2011, με συνολικό ύψος επένδυσης τα περίπου 120 εκατομμύρια.

Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας, αποτελεί η ανάπτυξη ηλιοθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Πρόκειται για την αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, με τη χρήση κατόπτρων, τη συγκέντρωση της θερμικής ακτινοβολίας και τη μετατροπή της σε ατμό, ο οποίος θα κινεί ατμοστρόβιλο.

Για την εγκατάσταση της μονάδας, η εταιρεία έχει επιλέξει επίπεδη έκταση περίπου 1.700 στρεμμάτων στη θέση Μουριά του νομού Ηλείας, η οποία προσφέρει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για τη δημιουργία παρόμοιων μονάδων. Βρίσκεται δε σε συζητήσεις με τη Νομαρχία Ηλείας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης.

Η επένδυση έχει προϋπολογισμό περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, με μεγάλο ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας, ενώ θα προσφέρει 550 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και περίπου 50 μόνιμες θέσεις εργασίας στη φάση της λειτουργίας της μονάδας.

Επιπλέον, βάσει της νομοθεσίας, θα προσφέρει το 3% του κύκλου εργασιών της στην τοπική αυτοδιοίκηση και απευθείας στους κατοίκους (μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού), ποσό που υπολογίζεται σε 700.000-800.000 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυδογιάννη, η λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, θα ενισχύσει και θα διασφαλίσει τη λειτουργία της EGL στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντάς την απευθείας πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή naftemporiki.gr

Αποκλείονται οι Αγρότες από τα Φωτοβολταϊκά

Την έντονη αντίδραση της ΠΑΣΕΓΕΣ προκαλεί ρύθμιση του σχεδίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, με την οποία ουσιαστικά αποκλείονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτική γη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τζανέτος Καραμίχας κάνει λόγο για «σημαδεμένη τράπουλα».

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, ο άδικος αυτός αποκλεισμός ουσιαστικά συνεπάγεται τον περιορισμό της δυνατότητας συμπλήρωσης του εισοδήματος των αγροτών από τις επενδύσεις τους στην πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, σε σχετική παράγραφο (6 του άρθρου 9) του σχεδίου νόμου, δεν προβλέπεται η δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, ούτε γίνεται καμία αναφορά σε αυτούς.

Αγροτεμάχια
Αντίθετα, χορηγείται άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται σαν αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, η άδεια χορηγείται μόνο για φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή σε περίπτωση απαλλαγής δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή.

Με δεδομένο ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έχουν μέχρι σήμερα εκδώσει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ούτε διαθέτουν δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή αποκλείονται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτεμάχια γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, σε αντίθεση με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Πρόκειται συνεπώς για ρύθμιση η οποία αναστέλλει κάθε δραστηριότητα των αγροτών στον χώρο των ΑΠΕ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΑΣΕΓΕΣ «είναι σαφές ότι η διάταξη αυτή εξυπηρετεί σκοπιμότητες μια και αποκλείει τους αγρότες από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτική γη, έστω και υψηλής παραγωγικότητας».

Πηγή energia.gr


Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

«Τeenergy schools» στην Κατερίνη


Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Τeenergy schools», το οποίο αφορά στη βιοκλιματική βελτίωση και ενίσχυση των σχολείων της πόλης, έτσι ώστε να γίνουν περισσότερο «φιλικά» προς το περιβάλλον, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, συμμετέχει ο δήμος Κατερίνης. Πρόκειται για τον μοναδικό δήμο της Βόρειας Ελλάδας ο οποίος συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και την εξασφάλιση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνάρτηση με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των χωρών της Μεσογείου στα δημόσια σχολεία και γενικά στα εκπαιδευτικά κτίρια.


Στο «Τeenergy schools» αρχικά εντάχθηκε πιλοτικά το 2ο Γυμνάσιο Κατερίνης, όπου και πραγματοποιούνται ενεργειακές μετρήσεις από την ερευνητική ομάδα του διεθνούς αναγνώρισης καθηγητή Ματθαίου Σανταμούρη. Για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων λαμβάνονται υπόψη εξωτερικές κλιματικές και τοπικές συνθήκες, κλιματικές απαιτήσεις των εσωτερικών χώρων, θερμικά χαρακτηριστικά των κτιρίων, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού, αερισμός, συστήματα σκίασης και ηλιακής προστασίας, καθώς και οικονομικά κριτήρια που εξαρτώνται από τη σχέση κόστους- οφέλους. Το «Τeenergy schools» είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα που καλύπτει τις Μεσογειακές χώρες και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης , σε ποσοστό 75%. Οι χώρες που υπέβαλαν πρόταση μαζί με την Ελλάδα είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος.

Για τις μετρήσεις στο 2ο Γυμνάσιο Κατερίνης η ερευνητική ομάδα «χρησιμοποιεί όργανα μετρήσεων εξειδικευμένα, όπως είναι οι θερμοκάμερες για την καταγραφή των επιφανειακών θερμοκρασιών στο κέλυφος του κτιρίου, συγκεντρώνονται τα αρχιτεκτονικά σχέδια προκειμένου να γίνουν προσομοιώσεις, χρησιμοποιούνται ερωτηματολόγια και συγκεντρώνονται λογαριασμοί παλιότερων ετών ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα των ενεργειακών δεικτών του κτιρίου» εξηγεί η Νίκη Γαϊτάνη, Φυσικός Περιβαλλοντολόγος- μέλος ερευνητικής ομάδας. Οι μετρήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου οπότε και θα παραδοθούν τα επίσημα αποτελέσματα στον Δήμο Κατερίνης. Στo κτίριo πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας με την κάμερα υπερύθρων «Thermovision 570». Με τη θερμοκάμερα επιτυγχάνεται η αποτύπωση της κατανομής των επιφανειακών θερμοκρασιών όλων των στοιχείων του χώρου και η ανίχνευση δομικών στοιχείων με μειωμένη αντίσταση θερμοδιαφυγής (θερμογέφυρες).

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Κατερίνης, Βαλάντης Θεοδώρου δήλωσε σχετικά πως «σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Σανταμούρη, που είναι ο πλέον ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος και βιοκλιματικών αξιολογήσεων παγκοσμίως, κάνουμε αυτή τη στιγμή- ως πιλοτική εφαρμογή στο 2ο Γυμνάσιο Κατερίνης- μετρήσεις στις αίθουσες και στους υπόλοιπους χώρους του σχολικού συγκροτήματος , για να διαπιστώσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχέση με την ενεργειακή ταυτότητα και τις ενεργειακές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτίριο, ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα στο σχολικό περιβάλλον। Τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε αίθουσες περισσότερο "φιλικές"». Από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου, Γιώργος Φαρφούρης, χαρακτήρισε το σχολείο του «τυχερό» που επιλέχθηκε για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και τόνισε πως «θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη δημοτική αρχή και να ευχηθώ στην ομάδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου η έρευνα αυτή να πετύχει».

Πηγή agelioforos.gr

Ρεύμα από τη Βόρεια Θάλασσα Σε λειτουργία το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Γερμανίας


Οι τουρμπίνες του πάρκου έχουν ύψος ουρανοξύστη
Βερολίνο
Στείλε το άρθρο με  emailΤύπωσε το άρθρο


Οι έλικες άρχισαν να γυρίζουν στην πρώτη υπεράκτια αιολική εγκατάσταση της Γερμανίας, 45 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, όπου 12 ανεμογεννήτριες θα παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για 50.000 σπίτια.

Το αιολικό πάρκο Alpha Ventus, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα αποτελέσει «πεδίο δοκιμών» προκειμένου να μελετηθούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Κάθε τουρμπίνα έχει ύψος 150 μέτρα, φτάνει σε βάθος 30 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, και προσφέρει ισχύ έως 5 Megawatt.

Μέχρι το 2030 η Γερμανία σκοπεύει να δημιουργήσει υπεράκτια πάρκα με συνολική έχει εγκατεστημένη ισχύ 35 Gigawatt, όπως δήλωσε στα εγκαίνια του Alpha Ventus ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Το Alpha Ventus χρηματοδοτήθηκε από τις γερμανικές εταιρείες ενέργειας EON και EWE και τη σουηδική Vattenfall.

*Την Τετάρτη εγκρίθηκαν τα σχέδια και για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπεται να κατασκευαστεί έξω από το Ακρωτήριο Κοντ της Μασαχουσέτης και θα περιλαμβάνει 150 ανεμογεννήτριες.

Πηγή in.gr

Πειραματική πηγή ενέργειας Ιταλία-Ρωσία Συμφώνησαν για την κατασκευή αντιδραστήρα σύντηξης υδρογόνου




Μόσχα



Ρώμη και Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη ενός πειραματικού αντιδραστήρα που θα παράγει ενέργεια από τη σύντηξη υδρογόνου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass.

Υπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν το μνημόνιο έπειτα από συναντήσεις που είχαν στην Ιταλία τη Δευτέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συμφωνία αφορά την κατασκευή του αντιδραστήρα Ignitor («αναφλεκτήρας») σε ρωσικό έδαφος αλλά με κοινή τεχνογνωσία.

Ο Ignitor θα αποτελέσει πλατφόρμα δοκιμών για τη δοκιμή τεχνολογιών πυρηνικής σύντηξης, το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης. Στις αντιδράσεις αυτές, πυρήνες ελαφρών στοιχείων, όπως το υδρογόνο, συντήκονται και σχηματίζουν βαρύτερα στοιχεία με ταυτόχρονη απελευθέρωση μεγάλων ποσών ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, ο ρωσο-ιταλικός αντιδραστήρας θα ακολουθεί τη διάταξη «τόκαμακ» (tokamak), η οποία χρησιμοποιεί πολύ ισχυρούς ηλεκτρομαγνήτες για να συμπιέσει και να θερμάνει ισότοπα υδρογονου έσα σε ένα θωρακισμένο δοχείο.

Όταν το ιονισμένο υδρογόνο (πλάσμα) φτάσει σε θερμοκρασία εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, συντήκεται και απελευθερώνει ενέργεια, ακριβώς όπως συμβαίνει και στον Ήλιο.

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Κίνα και την Ινδία, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την υλοποίηση ενός αντίστοιχου αλλά πολύ μεγαλύτερου πειράματος με την ονομασία ITER (Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας).

Ο ΙΤΕR θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και θα βασιστεί σε ένα γιγάντιο τόκαμακ, διαμέτρου άνω των 6 μέτρων, θα χρησιμοποιεί όμως ασθενέστερα μαγνητικά πεδία και θα χρειάζεται μεγαλύτερα ποσά ενέργειας προκειμένου να αρχίσει η αντίδραση σύντηξης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πάντως ότι θα περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι οι τεχνολογίες σύντηξης να αρχίσουν να αξιοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα και να προσφέρουν ανεξάντλητη, σχεδόν καθαρή ενέργεια.

Πηγή tovima.gr


Κοινοπραξία της ΔΕΗ με την Ισπανική Urbaser στη Διαχείριση Αποβλήτων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε., κατά τη σημερινή συνεδρίασή του ενέκρινε την υπογραφή του Συμφωνητικού Μετόχων για την σύσταση κοινής εταιρίας μεταξύ της «ΔΕΗ Α.Ε.» και της Ισπανικής εταιρίας «URBASER S.A.».

Η εταιρεία θα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, την εκτέλεση έργων και την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών που σχετίζονται με :

· τη διαχείριση αποβλήτων,

· την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη διαχείριση αποβλήτων, και

· την επεξεργασία αστικών και βιομηχανικών υδατικών αποβλήτων, εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Η Urbaser ανήκει στον όμιλο εταιριών “ ACS” και δραστηριοποιείται στον χώρο διαχείρισης απορριμμάτων προσφέροντας υπηρεσίες σε συνολικό πληθυσμό άνω των 50 εκ. πολιτών. Δραστηριοποιείται σε Ευρώπη, Βόρειο & Νότιο Αμερική, Αφρική, Ινδία & Μέση Ανατολή και απασχολεί 32.000 υπαλλήλους.

Πηγή energia.gr

Νέο Προϊόν «Ηλιακή Ταράτσα» από το ΤΤ

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παρουσίασε το νέο ολοκληρωμένο προϊόν, με τίτλο "Ηλιακή Ταράτσα", με το οποίο παρέχει τη "δυνατότητα ουσιαστικής ενίσχυσης του εισόδηματός της οικογένειας κάθε χρόνο για 25 χρόνια".

Ειδικότερα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απευθύνεται σε κάθε οικογένεια που διαθέτει μια ταράτσα ή στέγη από 50 έως 150 τετραγωνικά μέτρα και της παρέχει τη δυνατότητα με μια μόνο αίτηση και χωρίς καμία άλλη διαδικασία να εξασφαλίσει ένα επιπλέον εισόδημα για τα επόμενα 25 χρόνια, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο σπίτι της.

Τονίζεται πως "το νέο, ολοκληρωμένο προϊόν, «Ηλιακή Ταράτσα», του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα επιτρέψει σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό να εκμεταλλευτεί τη δωρεάν και απολύτως φιλική προς το περιβάλλον ηλιακή ενέργεια, όχι ξοδεύοντας, αλλά προσθέτοντας χρήματα στο εισόδημά του!"

Με μια αίτηση, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναλαμβάνει τη δανειοδότηση, τη μελέτη και το σχεδιασμό της τεχνικής λύσης και τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών.
Χωρίς καμία υποθήκη και προσημείωση επί του ακινήτου, χωρίς καμία διαδικασία και ταλαιπωρία, μέσα σε λίγους μήνες προσθέτουμε στον οικογενειακό προϋπολογισμό ένα σημαντικό ποσό, που μπορεί να φτάσει έως και 4.000 ευρώ καθαρά το χρόνο για τα επόμενα 25 χρόνια.

Το Τ.Τ. τονίζει πως το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο, ώστε να αυτοχρηματοδοτείται από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ, να αποπληρώνει το δάνειο χωρίς άλλη συνδρομή από τον πελάτη, αλλά και να δημιουργεί ένα σημαντικό κέρδος ετησίως, δίνοντας έτσι μια οικονομική ανάσα σε κάθε Ελληνικό νοικοκυριό.

Το δίκτυο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα δέχεται αιτήσεις για το πρόγραμμα από την 1η Ιουνίου 2010 και ο ρυθμός υλοποίησής του θα εξαρτηθεί από το χρόνο έναρξης ισχύος του σχετικού υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

Πηγή energia.gr

Θα πάνε για το περιβάλλον ή για το έλλειμμα τα έσοδα; Αρχίζει το πάρε-δώσε για τους ημιυπαίθριους

Τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης θα ξεκινήσει το «πάρε δώσε» των ιδιοκτητών ακινήτων με την Πολεοδομία προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τους άλλους κλειστούς χώρους που άλλαξαν χρήση.

Χθες στην ολομέλεια της βουλής ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ως τις 29 Απριλίου καθώς τότε λήγει η ισχύς της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία πάγωσε ο νόμος Σουφλιά.

Οι νέες ρυθμίσεις γίνονται νόμος του κράτους κάτω από την βαριά σκιά που ρίχνει η στήριξη της χώρας από το ΔΝΤ και η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει πόρους για να αντιμετωπίσει την Λερναία Ύδρα του δημόσιου χρέους.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος υπερασπίζεται μέχρι κεραίας τις αρχικές εξαγγελίες περί αξιοποίησης των εσόδων από τους αυθαίρετους χώρους σε περιβαλλοντικέ δράσεις, όσο όμως περνά ο καιρός και αποκαλύπτεται το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού πληθαίνουν οι σκέψεις όσους υποστηρίζουν ότι τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους πρέπει να θυσιαστούν για δημοσιονομικούς σκοπούς.

Διακομματική συναίνεση και ...ΔΝΤ!

Την ίδια άποψη εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή ο κ. Χρίστος Παπουτσής ο οποίος συντάχθηκε με το πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, που ζήτησε τα έσοδα να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του ελλείμματος.

Ανάλογες συζητήσεις φαίνεται ότι έγιναν και στις αρχές της εβδομάδας όταν η τρόικα του ΔΝΤ συναντήθηκε με υπουργούς της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων ήταν και η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Δικαίωμα ένταξης στην ρύθμιση έχουν όσων η άδεια εκδόθηκε ή ανανεώθηκε έως τις 2 Ιουλίου του 2009.

Το πρόστιμο διατήρησης ισχύει για 40 χρόνια και για τα εντός σχεδίου ακίνητα έχει καθοριστεί μεταξύ 5% και 13,5% και από 7,8% έως 19,5% για τα εκτός σχεδίου.

Νέα αίτηση για τους παλαιούς

Όσοι ιδιώτες είχαν ξεκινήσει διαδικασία τακτοποίησης των παράνομων χώρων τους ή έχουν πληρώσει μέρος της εισφοράς θα πρέπει υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση.

Σε περίπτωση που δεν το κάνουν τα παράβολα που έχουν πληρώσει δεν συμψηφίζονται ενώ τυχόν καταβολή εισφοράς δεν επιστρέφεται.

Ο παραβάτης θα υποβάλλει στην αρμόδια πολεοδομία αίτηση προστίμου διατήρησης και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ατομικά του στοιχεία, ΑΦΜ, ΔΟΥ, αριθμός και έτος οικοδομικής άδειας, περιγραφή του χώρου και φωτογραφία.

Επίσης θα καταβάλλεται παράβολο 250 ευρώ για ημιυπαίθριους χώρους και 350 ευρώ για άλλες χρήσεις.

Πηγή protothema.gr

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Χίλιους πελάτες τον μήνα χάνει η ΔΕΗ

ΧΙΛΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ κάθε μήνα χάνει πλέον από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος η ΔΕΗ, που γνωρίζει ότι αν δεν αντιδράσει αμέσως θα βρεθεί από θέση ισχύος σε θέση άμυνας. Ενώ πριν από περίπου έναν χρόνο δεν είχαν φύγει προς τους ανταγωνιστές παρά μόνο μερικές δεκάδες πελάτες της, μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες η ΔΕΗ έχει απολέσει περίπου 7.000 πελάτες (νοικοκυριά, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις). Αν δεν κινηθεί γρήγορα προχωρώντας σε μειώσεις τιμολογίων αντίστοιχες με εκείνες του ανταγωνισμού, ενδέχεται η τρύπα αυτή στο τέλος του έτους να αριθμεί πολλές ακόμη χιλιάδες (ακόμη και 15.000-20.000 προβλέπει ένα σενάριο).

Κύκλοι της εταιρείας προαναγγέλλουν εδώ και μήνες τη μείωση των τιμών του ρεύματος στις επίμαχες κατηγορίες (μεγάλοι οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές) σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά των ανταγωνιστών της (10%-20%), ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΡΑΕ να εγκρίνει την πρόταση της ΔΕΗ για αναδιάρθρωση των τιμολογίων της, που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο, κάτι που δεν φαίνεται να επισπεύδεται. Ισως ο λόγος της καθυστέρησης να συνδέεται με το γεγονός ότι τυχόν μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια, ναι μεν θα συγκρατήσουν τους πελάτες αυτούς στο χαρτοφυλάκιό της, αλλά θα δημιουργήσουν μαύρη τρύπα στα έσοδά της, την οποία η επιχείρηση θα πρέπει να καλύψει από αλλού, αυξάνοντας άλλες κατηγορίες τιμολογίων, κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί από την κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία.

Η πρόταση της ΔΕΗ
Γι΄ αυτό και η διοίκηση της ΔΕΗ έχει καταθέσει άλλη μία πρόταση, που επίσης όμως δεν έχει εγκριθεί: Να αναλάβουν και οι ιδιώτες να «επιδοτούν» τα πολύ χαμηλά και ζημιογόνα οικιακά, αγροτικά και άλλων κατηγοριών τιμολόγια που για κοινωνικούς λόγους η ΔΕΗ υποχρεούται από την εκάστοτε κυβέρνηση να διατηρεί παγωμένα. Η πρόταση προβλέπει ότι η «επιδότηση» από τους ιδιώτες θα είναι ανάλογη με την ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνουν οι «καλοί» πελάτες και ότι θα τοποθετείται σε έναν κοινό κουμπαρά, τα κεφάλαια του οποίου θα καλύπτουν τις ανάγκες σε ρεύμα των συγκεκριμένων καταναλωτών.

Το θέμα αποτέλεσε ένα από τα βασικά αντικείμενα συζήτησης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πριν από περίπου δέκα ημέρες η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, όπου οι συνδικαλιστές εξήγησαν ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι ιδιωτικές εταιρείες- επιλεκτική απόκτηση πελατών-φιλέτων σε ώρες που τους συμφέρουν- «νοθεύει τον ανταγωνισμό και καταληστεύει την επιχείρηση».

Η ΓΕΝΟΠ προαναγγέλλει ότι αν τις επόμενες εβδομάδες η υπουργός και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχουν βρει μια λύση για να αλλάξουν αυτό το στρεβλό- κατά τη γνώμη της- μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα προχωρήσει σε δυναμικές ενέργειες και κινητοποιήσεις.Σημειωτέον ότι περισσότερο δραστήριοι στην αγορά από πλευράς ιδιωτών είναι η Verbund Εnerga (θυγατρική της αυστριακής κρατικής εταιρείας Verbund), η Αegean Ρower (συμφερόντων Ομίλου Μελισσανίδη) και η Εlpedison Τrading Εdison (θυγατρική των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Εdison).

Πηγή tanea.gr

Ηλεκτρικά ταξί με αποσπώμενες μπαταρίες

ΤΟΚΙΟ. Τα πρώτα ηλεκτροκίνητα ταξί στον κόσμο με αποσπώμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου έκαναν χθες την εμφάνισή τους στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα υβριδικά ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα πρωτοποριακά αυτά οχήματα δεν χρειάζεται να σταματήσουν τη λειτουργία τους για ώρες προκειμένου να επαναφορτιστούν. Αρκεί απλώς να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες τους που εξαντλήθηκαν με νέες, σε ειδικά εξοπλισμένα πρατήρια καυσίμων. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από ένα λεπτό, λιγότερο δηλαδή απ' όσο χρειάζεται για το γέμισμα ενός τυπικού ρεζερβουάρ με βενζίνη. Οι εξαντλημένες μπαταρίες μένουν στα πρατήρια και επαναφορτίζονται για χρήση σε επόμενο όχημα.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Better Place, που κατασκεύασε το ηλεκτρικό σύστημα τροφοδοσίας, τα νέα ταξί έχουν αυτονομία 300 χιλιομέτρων μέχρι να εξαντληθούν οι μπαταρίες τους. Η χρήση τους εντάσσεται σε πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου του Τόκιο, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών ρύπων από την κυκλοφορία. Σημειώνεται ότι μολονότι ο συνολικός αριθμός των ταξί δεν υπερβαίνει το 2% του στόλου των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην ιαπωνική μεγαλούπολη, εκλύουν στην ατμόσφαιρα το 20% του διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από οχήματα, καθώς βρίσκονται σε 24ωρη λειτουργία.

Στελέχη του ιαπωνικού υπουργείου Μεταφορών τονίζουν ότι η μετάβαση στα ηλεκτροκίνητα ταξί είναι αναπόφευκτη, προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση του Τόκιο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% μέχρι το 2020 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990). Εξάλλου, τα ταξί είναι τα ιδανικά οχήματα προκειμένου να δοκιμαστεί το σύστημα των αποσπώμενων μπαταριών, αφού διανύουν μεγάλες αποστάσεις, αλλά σπανίως βγαίνουν εκτός πόλης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε χθες θα διαρκέσει 90 ημέρες. Αν κριθεί επιτυχημένο, τότε θα γίνουν προσπάθειες να γενικευθεί η χρήση των ηλεκτροκίνητων ταξί «και να χρησιμοποιηθεί η περίπτωση του Τόκιο ως μοντέλο και για άλλες πρωτεύουσες του πλανήτη».

Πηγή kathimerini.gr


Καύσιμα από θαλάσσια φύκη

Tα φιλικότερα προς το περιβάλλον βιοκαύσιμα ως εναλλακτική λύση στην κηροζίνη ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το διήμερο συνέδριο για τις «Αερομεταφορές του σήμερα και του αύριο» που διοργάνωσε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» η Ελληνική Αεροπορική Ενωση την περασμένη εβδομάδα. Θαλάσσια φύκη ή φυτά που φύονται στις στέπες, και επομένως δεν θα απαιτούσαν τη χρήση ήδη καλλιεργούμενων για σίτιση εκτάσεων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμων ή βιοντίζελ ικανών να αντικαταστήσουν την κηροζίνη και επομένως, να επιφέρουν μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Αεροπορικές βιομηχανίες και εταιρείες επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για το αντικείμενο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας του κ. Γιώργου Ζομπανάκη για λογαριασμό ξένης αεροπορικής εταιρείας.

Ελαφρύτερα υλικά

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει την παραγωγή αεροσκαφών από ελαφρύτερα συνθετικά υλικά, όπως σημείωσε ο κ. Στέφανος Τσολακίδης του Ελληνικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής. Μειώνοντας το βάρος της κατασκευής έως και 1,5 τόνο, μειώνεται η κατανάλωση των καυσίμων και μαζί και οι εκπομπές ρύπων. Τέτοιο είναι το Airbus 380, που λόγω διαστάσεων δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.

Ετερο θέμα που απασχόλησε το συνέδριο ήταν η παραγωγή σε ορίζοντα τριακονταετίας, μικρών «προσωπικών» αεροσκαφών 2 έως 6 θέσεων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σαν Ι.Χ. αεροπλάνα ή αεροταξί για να διανύουν αποστάσεις όχι μεγαλύτερες από 500 χλμ. Στο επιδοτούμενο από την Ε.Ε. ερευνητικό πρόγραμμα, η Ελλάδα συμμετέχει με το Εργαστήριο Στοχαστικών Μηχανολογικών Συστημάτων και Αυτοματισμού του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Πατρών, μαζί με άλλα 3 Πανεπιστήμια, 5 Ερευνητικά Ινστιτούτα Αεροναυπηγικής, 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μία αεροπορική βιομηχανία από σύνολo άλλων 10 χωρών (Γαλλία, Ισραήλ, Σλοβενία, Ιταλία, Τσεχία, Πολωνία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ουγγαρία).

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του περιβαλλοντικού θορύβου στον άνθρωπο, όπως πόνος, επιθετικότητα, διαταραχή του ύπνου, μειωμένη απόδοση στην εργασία και στο σχολείο, ειδικοί ευελπιστούν ότι οι μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις στην κατασκευή κινητήρων θα μπορούσαν να μειώσουν τον θόρυβο έως και δέκα φορές.

Στο συνέδριο ακόμη συζητήθηκαν εξειδικευμένα θέματα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων την εναέρια κυκλοφορία και την ασφάλεια, τα κριτήρια για την αξιολόγηση της οικονομικής απόδοσης των αεροδρομίων, τον υγιή ανταγωνισμό κ।ά. Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο κ. Παρασκευάς Κορφιάτης εκ μέρους του Εurocontrol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας, ο οποίος, λόγω τέφρας, μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης. Συμμετείχαν, ακόμη, εκπρόσωποι της διοίκησης του «Ελ. Βενιζέλος», της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών, της Aegean, κ.ά.

Πηγή kathimerini.gr

Σταδιακές Αυξήσεις Τιμολογίων Ζητεί η ΔΕΗ

Αυξήσεις τιμολογίων της τάξης του 4,3% έχει ζητήσει η ΔΕΗ, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού αναδιάρθρωσης των τιμολογίων ο οποίος έχει υποβληθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η διοίκηση Ζερβού επιβεβαιώνει, επίσης, το σχέδιο για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού – μαμούθ στον Αχελώο, στο οποίο αναφέρθηκε πρωινό ρεπορτάζ του energiagr.

Αυξήσεις τιμολογίων της τάξης του 4,3% ετησίως, ώστε να αποφευχθεί μία εφάπαξ μεγάλη επιβάρυνση από το 2013 και μετά, έχει ζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο μίας γενικότερης πρόθεσης για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της επιχείρησης.

Όπως ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Αρθούρος Ζερβός, στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, είναι δεδομένη η μεγάλη επιβάρυνση της ΔΕΗ με πρόσθετο κόστος από την εκπομπή ρύπων έπειτα από 2,5 χρόνια καθώς, όπως είναι γνωστό, καταργείται για τους ηλεκτροπαραγωγούς η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων και εφαρμόζεται η μέθοδος των ελεύθερων δημοπρασιών (fullauctioning).

Η επιβάρυνση για την ΔΕΗ είναι πιθανό να υπερβεί και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ – εξ ου και το αίτημα για σταδική αύξηση των τιμολογίων, σε μία περίοδο κατά την οποία, πάντως, επιβαρύνονται οι λογαριασμοί από τις αυξήσεις του συντελεστή ΦΠΑ καθώς και από την εφαρμογή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ρεύμα.Πάντως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ να απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσουν την αύξηση των τιμολογίων και τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – ο ίδιος ήταν παρών στη χτεσινή επίσκεψή τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος – καθώς επιδίωξή τους είναι να ανοίξει με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο η αγορά.

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει να ζητηθεί και η μείωσή τους (!) από τους εμπειρογνώμονες, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων που πλήττουν, εν μέσω ύφεσης, την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ, οι 31 τύποι τιμολογίων που χαρακτηρίζονται και από την πρακτική των σταυροειδών επιδοτήσεων, μειώνονται σε οχτώ και έτσι επιτυγχάνεται εξορθολογισμός τους, ενώ για άλλες κατηγορίες καταναλωτών επέρχονται αυξήσεις και για άλλες μειώσεις.

Επιπλέον ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι στο επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, θα περιλαμβάνεται και η κατασκυεή ενός αντλητικού υδροηλεκτρικού μαμούθ, ισχύος 880 μεγαβάτ, το οποίο σχεδιάζεται για την περιοχή των Κρεμαστών στον Αχελώο, προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει το πρωί το energiagr. Επιπλέον, από το business plan τίθενται εκτός οι δύο λιθανθρακικές μονάδες που είχαν αρχικώς σχεδιαστεί, ενώ προωθούνται συνεργασίες με άλλους ιδιώτες επενδυτές στις ΑΠΕ και, ενδεχομένως, και στο φυσικό αέριο. Ο κ. Ζερβός, πάντως, τάχθηκε εναντίον των συνεργασιών με ιδιώτες στο λιγνίτη, όπως και της προοπτικής να εκποιήσει η εταιρεία εταιρεία μονάδες της.

Τέλος, ως προς την μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, αν και δεν απέκλεισε τίποτε για το μέλλον, ο κ.Ζερβός επεσήμανε ότι θα πρέπει να παραμείνει το 51% στο Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ανάλογα απάντησε και η υπουργός κα. Τίνα Μπιρμπίλη, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγή energia.gr

Σχέδια για Yδροηλεκτρικό 800-1000 MW από ΔΕΗ στον Αχελώο

Μία κολοσσιαία επένδυση στον τομέα των υδροηλεκτρικών έργων προετοιμάζει, όπως πληροφορείται το energia.gr., η ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα σταθμό ισχύος 800-1000 μεγαβάτ, μακράν τον μεγαλύτερο στην χώρα μας, ο οποίος σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στον Αχελώο και να λειτουργήσει ως μονάδα βάσης για το εγχώριο σύστημα ηλεκτρισμού.

Το υδροηλεκτρικό – μαμούθ δεν σχετίζεται με την χρονίζουσα εκτροπή του ποταμού και θα έχει ανλητικό χαρακτήρα, ενώ στην διοίκηση θεωρούν ότι θα μπορεί να λειτουργήσει και εξισορροπητικά προς τις μονάδες ΑΠΕ σε περιόδους αιχμής της ζήτησης. Κατά την ίδια πληροφόρηση, το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί από την διοίκηση στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού της προγράμματος, ενώ δεν αποκλείεται να αναφερθεί σήμερα σε αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος θα έχει το μεσημέρι την πρώτη του συνάντηση με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Η στροφή προς τα υδροηλεκτρικά έργα φαίνεται ότι αρχίζει να αποκτά τα χαρακτηριστικά γενικότερης τάσης στην εγχώρια αγορά, με δεδομένη και την καλή υδραυλικότητα των τελευταίων ετών. Αρκεί εδώ να θυμίσουμε ότι ο όμιλος της Τέρνα Ενεργειακής, ο οποίος έχει συνεργαστεί και με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο πλαίσιο των δύο τελευταίων κύκλων της ΡΑΕ (Δεκέμβριος 2009 και Φεβρουάριος 2010) έχει υποβάλει στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συνολικά 9 αιτήσεις για μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής ισχύος άνω των 1.500 μεγαβάτ.

Τα οκτώ, δε, εξ αυτών προορίζεται να εγκατασταθούν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (Δήμοι Ινάχου, Αμφιλοχίας, Παρακαμπυλίων και Στράτου) και το ένατο στον Δήμο Βλαχέρνας στην Άρτα.Όπως έχει επισημάνει πρόσφατα το energia.gr., οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί έδωσαν το 23,5% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής τον Μάρτιο, ήτοι σχεδόν 1 εκατ. μεγαβατώρες, διπλάσιες σε ετήσια βάση.

Πηγή energia.gr


Έρευνα: Χάθηκαν πάνω από ένα εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους


Η παγκόσμια δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 3,1% στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2005, με τους βόρειους δρυμούς να αποτελούν το ένα τρίτο αυτής της απώλειας, ακολουθούμενοι από τις υγρές τροπικές ζώνες, όπως προκύπτει σήμερα από τα πορίσματα έρευνας Αμερικανών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και βασίζεται σε παρατηρήσεις που έγιναν με τη βοήθεια δορυφόρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγάλη απώλεια της δασικής κάλυψης αποδίδεται σε φυσικά αίτια, όπως οι πυρκαγιές που οφείλονται π.χ. στην πτώση κεραυνού, αλλά και στις δραστηριότητες των ανθρώπων. Συνολικά, η απώλεια αυτή ανέρχεται σε κάτι περισσότερα από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα στο διάστημα αυτό, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε μείωση κατά 0,6% του συνολικού αριθμού των δασών κάθε χρόνο. Κατά την έναρξη της σύνταξης της έρευνας, η συνολική δασική έκταση στον πλανήτη ανερχόταν σε 32,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι βόρειοι δρυμοί, που βρίσκονται στη ζώνη της Αρκτικής και καλύπτουν το 26,7% της δασικής έκτασης του πλανήτη –η δεύτερη μεγαλύτερη κάλυψη– έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτήν την πενταετία, κατά 4%, τα δύο τρίτα της οποίας οφείλονται σε φυσικά αίτια. Την ίδια στιγμή, τα τροπικά δάση, που καλύπτουν 11,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη δασώδη έκταση στη Γη, απώλεσαν το 2,4% του όγκου τους.


Πηγή agelioforos.gr


Ανεξέλεγκτη δόμηση στο πανέμορφο θέρετρο της Μαγνησίας 80 οικισμοί φύτρωσαν παράνομα στο Πήλιο

Φρένο στην άναρχη δόμηση που έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά και την φυσιογνωμία του Πηλίου, επιδιώκουν να βάλλουν η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζητούν να κηρυχθούν παράνομες 80 αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τις οποίες καθορίστηκαν πριν από 24 χρόνια τα όρια ισάριθμων οικισμών ή ξεχείλωσαν σκανδαλωδώς οι επεκτάσεις τους.

Αφορμή υπήρξε η δυνατότητα που έδινε ο νόμος Τρίτση το 1986 να καθορίζονται με νομαρχιακές αποφάσεις τα όρια των οικισμών και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, γεγονός που δημιούργησε είτε οικισμούς που δεν αναγνωρίζει η πολεοδομική νομοθεσία (π.χ Αγίου Ανδρέα, Γεροπλίνα, Μικρό, Προφήτης Ηλίας), είτε οικισμούς που απλώθηκαν κατά το δοκούν, ισοπεδώνοντας τα δάση και την γεωργική γη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πηλίου όπου σημειωτέον ανήκει στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, διαθέτει παραδοσιακούς οικισμούς και το 1/3 είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura.

«Η ιστορία με τα 24 χωριά του Πηλίου ανήκει στο παρελθόν καθώς οι επεκτάσεις έχουν πολλαπλασιάσει τους οικισμούς και πλέον το Πήλιο τείνει να γίνει ένας οικισμός» αναφέρει ο Αντινομάρχης Μαγνησίας κ. Ηλίας Ξηρακιάς.

Οι επεκτάσεις έπρεπε να συνοδεύονται με πολεοδομικές μελέτες που να καθορίζουν με επιστημονικά κριτήρια τα όρια των οικισμών αλλά δυστυχώς αυτές ουδέποτε συντάχθηκαν. Μάλιστα το ΣτΕ από το 1997 έχει κηρύξει παράνομη τη δόμηση που γίνεται σε παραδοσιακούς, παραθαλάσσιους ή πλησίον ευπαθών οικοσυστημάτων οικισμούς που έχουν επεκταθεί με νομαρχιακές αποφάσεις.

Υπερτριπλασίασαν τα όρια οικισμών

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή Μηλέων (οικισμός Κορώπι) τα όρια του οικισμού από 350 στρέμματα επεκτάθηκαν στα 1.350 (!) ενώ και σε άλλες περιοχές τα όρια διπλασιάστηκαν ή τριπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν πανέμορφοι τουριστικοί προορισμοί όπως η Τσαγκαράδα, η Πορταριά, ο παραλιακός οικισμός του Αγίου Ιωάννη, η Μελίνα, το Χόρτο κ.α.

Όπως τονίζει ο Αντινομάρχης το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι όροι δόμησης καθώς στα 1.000 τ.μ μπορεί κανείς να χτίσει 520 τ.μ. Ο συντελεστής δόμησης είναι επίσης πολύ υψηλός (0,8) ενώ οι κατατμήσεις για οικόπεδα άνω των 1.000 τ.μ, δημιούργησαν τις συνθήκες για να χτιστούν ολόκληρα χωριά!

Η Νομαρχία αλλά και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας με απανωτές κρούσεις προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και την παρούσα, ζητούν την λήψη μέτρων για την προστασία της περιοχής από την επέλαση του τσιμέντου, που όπως υποστηρίζουν έχει μετατρέψει σε οικόπεδα τα χωράφια, δημιουργώντας οριζόντιες πολυκατοικίες από μεζενότες σε περιοχές ιδιαίτερου κάλλους.

Όπως εξηγεί ο κ. Ξηρακιάς η Νομαρχία έχει ζητήσει από το υπουργείο να χρηματοδοτήσει μέσω του ΕΤΕΡΠΣ Ειδική Χωροταξική Μελέτη, προκειμένου να καθοριστούν οι χρήσεις γης και να μπουν κανόνες, με Προεδρικό Διάταγμα ώστε να επιλυθεί και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα όρια των οικισμών.

Καταπίπτουν οικοδομικές άδειες

Ήδη πολλές οικοδομικές άδειες έχουν καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ιδιώτες καθώς εκδίδονταν σε οικόπεδα που τα όρια των οικισμών καθορίστηκαν με νομαρχιακές αποφάσεις. Ανάμεσά σε αυτούς ήταν και ο πρώην υφυπουργός κ. Αθανάσιος Νάκος, ο οποίος (ως εργολάβος οικοδομών) επιδίωξε στο παρελθόν να χτίσει συγκρότημα κατοικιών στον οικισμό Γατζία, το οποίο όμως πάγωσε λόγω προσφυγής.

Η νομαρχία Μαγνησίας έχει αναθέσει στο Πανεπιστήμιο μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και έχει ολοκληρώσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για όλο το Πήλιο προκειμένου να μπουν κάποιες απαγορεύσεις και να ανακηρυχθεί το Πήλιο περιοχή οικοανάπτυξης.

Προς το παρόν όμως το ΥΠΕΚΑ δεν έχει εγκρίνει το κονδύλι των 100.000 ευρώ για τη χωροταξική μελέτη της περιοχής. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας μαζί με κατοίκους προσέφυγαν πρόσφατα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ανάκληση των παράνομων, όπως χαρακτηρίζουν, αποφάσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για την οριοθέτηση 80 οικισμών στο Πήλιο.

Υποστηρίζουν ότι με τις αποφάσεις αυτές έγινε αυθαίρετη και υπέρμετρη επέκτασή τους χωρίς την τήρηση των διατάξεων της πολεοδομικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να ανεγερθούν κατοικίες σε εκτός σχεδίου περιοχές με όρους δόμησης σαν να ήταν εντός οικισμών.Όπως αναφέρουν, οι επίμαχες αποφάσεις είναι παράνομες διότι για την οριοθέτηση των οικισμών απαιτείται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων.

Πηγή protothema.gr

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Θαλασσινό νερό... να το πιεις στο ποτήρι! Το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει νέες μονάδες αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά, με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων

Oποιος βρεθεί έστω και λίγες ημέρες σ΄ ένα από τα μικρά νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, γνωρίζει ότι το νερό είναι σπάνιο. Οι... κατσίκες μπορεί με τα χρόνια να προσαρμόστηκαν στην έλλειψη πόσιμου νερού και να έμαθαν να ξεδιψούν από τη θάλασσα, οι άνθρωποι όμως δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και ευελπιστούν ότι με την τεχνολογία θα καταφέρουν να μετατρέψουν το θαλασσινό νερό σε πόσιμο.

Αν και οι προσπάθειες αφαλάτωσης ξεκινούν από την εποχή του Αριστοτέλη, στην Ελλάδα του 2010 τα σχέδια για παρόμοιες μονάδες έχουν περάσει από «χίλια κύματα» και η έλλειψη νερού παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στα περισσότερα νησιά. Την κατάσταση αποτυπώνει μελέτη που συνέταξε ο δρ Αθ. Δαγκαλίδης : οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, η εξάντληση-υποβάθμιση των υπόγειων αποθεμάτων, η αύξηση του πληθυσμού και ο τουρισμός δημιουργούν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας στα νησιά και σε ορισμένες παράκτιες περιοχές, ιδιαίτερα κατά το θέρος. Σε πολλές περιπτώσεις οι εναλλακτικές λύσεις που εφαρμόστηκαν δεν ήταν αποτελεσματικές ή οικονομικά βιώσιμες και παρά το κόστος τους δεν συνέβαλαν στην επίλυση των προβλημάτων (λιμνοδεξαμενές, νέες γεωτρήσεις, έργα εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων, μεταφορά νερού). Το συνολικό μέγεθος των αναγκών για αφαλατωμένο νερό είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά πιθανότατα την επόμενη 5ετία θα είναι της τάξεως των 250.000- 500.000 κυβικών μέτρων ημερησίως- με συντηρητικές υποθέσεις.

Τ ο υπουργείο Υποδομών προχωρεί εφέτος σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, στο οποίο με τη συμμετοχή ιδιωτών θα κατασκευαστούν μονάδες αφαλάτωσης σε πολλά μικρά νησιά. Μπορεί σε κάποια μεγαλύτερα (π.χ. Σύρος, Τήνος, Μύκονος, Κάρπαθος, Ρόδος) να έχουν στηθεί μονάδες αφαλάτωσης, σε άλλα μικρότερα όμως (π.χ. Μήλος, Κίμωλος, Ηρακλειά, Σύμη, Πάτμος) το πρόβλημα παραμένει: οι ανάγκες καλύπτονται με τη μεταφορά νερού από υδροφόρες και από μικρής έκτασης έργα και δεξαμενές, των οποίων η απόδοση εξαρτάται άμεσα από τις βροχές.

Τα λεγόμενα «άνυδρα» νησιά χρησιμοποιούν δικές τους πηγές μόνο για 2-3 μήνες τον χειμώνα. Ολο το υπόλοιπο διάστημα χρειάζονται τη μεταφορά νερού, μια ιδιαίτερα ακριβή διαδικασία κόστους 12,49 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Το καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού, το πρόβλημα διογκώνεται. Το υπουργείο Υποδομών προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να δημιουργηθούν μονάδες αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά, έχοντας στόχο να λυθεί το πρόβλημα μέσα στην επόμενη διετία. Οι μονάδες πρόκειται να δημιουργηθούν με ΣΔΙΤ (Συμβάσεις Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα). Ο ιδιώτης θα αναλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας, ενώ το κράτος θα αγοράζει το νερό που παράγεται (υπολογίζεται ότι το νερό της αφαλάτωσης κοστίζει 2 με 2,5 ευρώ/κυβικό μέτρο). Οπου είναι εφικτό, οι μονάδες θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, καθώς οι αφαλατώσεις έχουν σημαντικές ενεργειακές απαιτήσεις.

«Υπάρχει ανάγκη συνδυασμού μεθόδων και δράσεων ώστε να αυξηθεί η “παραγωγή” καλής ποιότητας γλυκού νερού, να μειωθεί η υπερκατανάλωση και να μη δημιουργηθούν δευτερογενή περιβαλλοντικά προβλήματα» τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Μ. Δασενάκης , πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ωκεανογράφων. «Η αφαλάτωση κα ιδιαίτερα η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας νερό ύδρευσης και μπορεί να είναι βιώσιμη λύση για το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά του Αιγαίου». ΟΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Σωτήρια δωρεά
Η Οία στη Σαντορίνη δοκίμασε από τους πρώτους τη μέθοδο της αφαλάτωσης νερού. Ο κοινοτάρχης της κ. Γ. Χάλαρης (φωτογραφία) σημειώνει: «Ως το 1994 η ύδρευση στην κοινότητα γινόταν με ιδιωτικές υδροφόρες και μεταφορά νερού από τις γεωτρήσεις στα νοικοκυριά. Η συνολική λύση ήρθε με τη δωρεά μιας μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Πλέον το πόσιμο νερό φθάνει σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Οίας. Σήμερα λόγω της αύξησης της κατανάλωσης, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, διαθέτουμε τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και δεξαμενές αποθήκευσης του νερού».

ΗΡΑΚΛΕΙΑ
Το παράδειγμα
Η πλωτήμονάδα αφαλάτωσης, σχεδιάστηκε από έλληνες επιστήμονες και κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια. Τοποθετήθηκε στην Ηρακλειά για να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού. Συντονιστής της κοινοπραξίας κατασκευής της ήταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Μπορεί να αποδώσει περίπου 70 κυβικά νερό την ημέρα- ποσότητα αρκετή για τις ανάγκες περίπου 300 ατόμων δίχως χρήση χημικής επεξεργασίας, η οποία θα διόγκωνε το κόστος συντήρησης. ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΣΥΜΗ
Απελπιστικό στέρεμα
Το θέμα της έλλειψης νερού στα νησιά απασχόλησε και την επικαιρότητα. Εν όψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Καστελόριζο, οι τοπικοί άρχοντες νησιών της ευρύτερης περιοχής κατήγγειλαν ότι οι δεξαμενές πόσιμου νερού έχουν στερέψει. Ο δήμαρχος Μεγίστης κ. Π. Πανηγύρης δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να προσφέρει στον κ. Γ. Παπανδρέου ένα ποτήρι θαλασσινό νερό για να καταλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την απελπισία των κατοίκων. Ο δήμαρχος Σύμης κ. Ελ. Παπακαλοδούκας κατήγγειλε ότι δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης του νησιού διότι έληξαν οι συμβάσεις των εργαζομένων.

EWEA: 50 Μήνες Χρειάζονται για την Αδειοδότηση των Αιολικών στην Ελλάδα, Έναντι 42 στην Ε.Ε.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας ( EWEA) δημοσίευσε δύο εκθέσεις του σχετικά με τον χρόνο αδειοδότησης των αιολικών πάρκων στην Ε.Ε. και την επίδραση της αιολικής ενέργειας στις τιμές του ηλεκτρισμού. Διαπιστώνει καθυστερήσεις με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, όπου οι επενδυτές χρειάζονται κατά μέσο όρο 50 μήνες για την αδειοδότηση των έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Απαιτούνται κατά μέσο όρο 42 μήνες για την αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου στην Ε.Ε. Η Ιταλία, το Βέλγιο και η Βρετανία χαρακτηρίζονται ως οι πιο «γρήγορες» χώρες, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία συγκαταλέγονται στις πιο «αργές». Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στις τελευταίες θέσεις με 50 μήνες απαιτούμενο χρόνο κατά μέσο όρο.

Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος αναλύθηκε επίσης και ο αριθμός των φορέων που χρειάζεται να συναινέσουν για την υλοποίηση αιολικών πάρκων στην ξηρά. Στη Δανία ο αριθμός αυτός είναι μόλις πέντε, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με 41. Παρόλα αυτά, ο χρόνος που χρειάζεται και ο αριθμός των φορέων δεν σχετίζονται άμεσα, όπως μαρτυρά η περίπτωση της Ισπανίας, όπου ο επενδυτής χρειάζεται το πράσινο φως μόλις από εννέα φορείς, αλλά παρόλα αυτά θα του πάρει 57 μήνες για την αδειοδότηση.

Ο Σύνδεσμος καταλήγει στο ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 20% στο ενεργειακό μείγμα ως το 2020, αν και ορισμένα κράτη πρέπει να πιεστούν περισσότερο. Αναφορικά με τα υπεράκτια αιολικά, ο EWEA κρίνει την πρόοδο ως θετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο μέσος χρόνος αδειοδότησης είναι 18 μήνες.

Η έκθεση του EWEA για την επίδραση της εν λόγω ΑΠΕ στις τιμές του ηλεκτρισμού συμπεραίνει πως οι τελευταίες μειώθηκαν στις υπό εξέταση περιπτώσεις κατά 3-23 ευρώ/μεγαβατώρα, ανάλογα με την ποσότητα της παραγόμενης αιολικής ενέργειας. Συνεπώς, μια αυξημένη διείσδυση των αιολικών θα οδηγήσει προς τα κάτω τα τιμολόγια χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αιολική ενέργεια αντικαθιστά την παραγωγή με λιγνίτη στις ώρες χαμηλής ζήτησης και την παραγωγή με φυσικό αέριο στις ώρες αιχμής σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν. Οι επιδράσεις αυτές συμβαίνουν διότι το χαμηλό οριακό κόστος της αιολικής ενέργειας ασκεί πίεση στις πιο ακριβές τεχνολογίες, όπως των θερμικών σταθμών εκτός αγοράς.

Τις σχετικές αναφορές μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα του EWEA:

http://www.ewea.org/fileadmin/ewea_documents/documents/publications/reports/MeritOrder.pdf

http://www.ewea.org/#video

Πηγή energia.gr

Η Προώθηση της Ελληνοβουλγαρικής Ενεργειακής Συνεργασίας Στόχος της Ημερίδας του ΙΕΝΕ στην Σόφια

Στην όλο και μεγαλύτερη ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα ανταποκρίνεται η ημερίδα του ΙΕΝΕ με τίτλο « Hellenic-Bulgarian Cooperation in the Energy Sector», που πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Απριλίου, στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Η ημερίδα, η οποία οργανώνεται σε συνεργασία με το Hellenic Business Council in Bulgaria (HBCB), συγκεντρώνει επιφανείς εκπροσώπους του χώρου της ενέργειας από τις δύο χώρες οι οποίοι θα αναφερθούν διεξοδικά σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αλλά και στην περαιτέρω εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας.

Ανάμεσα στους ομιλητές της ημερίδας συγκαταλέγονται, από βουλγαρικής πλευράς, ο Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας κ. Traycho Traykov, o Πρόεδρος της Κρατικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων κ. Aangel Semerdjiev, ο αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας και Κλιματικής Αλλαγής και Συντονιστής για το Πρόγραμμα Nabucco της Ε.Ε. στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, κ. πρέσβης κ. Peter Poptchev, η κα. Ivanka Dilovska, Διευθύντρια Ενεργειακών Στρατηγικών, Πολιτικών και Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, ο κ. Ivan Drenovichki, Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz EAD, καθώς και η επικεφαλής της ESO κα. Victoria Popovska, o Εκτελεστικός Διευθυντής της ΝΕΚ, κ. Krassimir Parvanov, ο κ. Velizar Kiriakov, Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ και ο κ. Kaloyan Kanev, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών.

Από ελληνικής πλευράς, στην ημερίδα του ΙΕΝΕ ομιλητές θα είναι ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, Δρ. Ιωάννης Δεσύπρης, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ο κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, ο Ειδικός Σύμβουλος της ΡΑΕ κ. Γιώργος Κουτσούκος, o κ. Ιωάννης Καμπούρης, Διευθυντής Σχεδιασμού Συστήματος ΔΕΣΜΗΕ, ο κ. Γιώργος Περιστέρης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Πρόεδρος της ΕΣΗΑΠΕ, ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του ΙΕΝΕ, κ. θωμάς Λαμνίδης και ο κ. Γιώργος Φτίκας, δικηγόρος, εκ μέρους της KLC Law Firm. Επίσης, στην ημερίδα θα μιλήσει ο Γενικός Διευθυντής της Transbalkan Pipeline S.A. κ. Χρήστος Δήμας και ο Πρόεδρος του Hellenic Business Council in Bulgaria κ. Ιωάννης Πολυκανδριώτης.

Στο επίκεντρο της ημερίδας «Hellenic-Bulgarian Cooperation in the Energy Sector» θα βρεθεί η ενεργειακή ασφάλεια στα Βαλκάνια στα πλαίσια της περιφερειακής ολοκλήρωσης της αγοράς ενέργειας. Παράλληλα, ζητήματα όπως οι αγωγοί διασύνδεσης φυσικού αερίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, η ανάπτυξη της συνεργασίας στην αιολική ενέργεια, καθώς και ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζει στις διμερείς σχέσεις η εξέλιξη της υλοποίησης του αγωγού πετρελαίου Burgas – Αλεξανδρούπολη θα εξεταστούν στην συνάντηση αυτή.

Χορηγός της σημαντικής αυτής εκδήλωσης είναι η ΔΕΠΑ και υποστηρικτές οι εταιρείες EKO Bulgaria και η δικηγορική εταιρεία KLC Law Firm, ενώ χορηγός επικοινωνίας ο διαδικτυακός τόπος energia.gr. Περισσότερες πληροφορίες για το σημαντικό αυτό γεγονός, που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών, στο site του ΙΕΝΕ www.iene.gr

Πηγή energia.gr

Ένα Ψηφιακό Νησί Αναδύθηκε στον Σαρωνικό

Ενα τεχνητό νησί μέσα στον όρμο του Φαλήρου φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τρεις απόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι νέοι αρχιτέκτονες κκ. Κ. Μπουτσίκος, Δ. Πολύζος και η κυρία Χρυσάνθη Σίσκου, από τη Θεσσαλονίκη, εμπνεόμενοι από την ανάγκη γειτνίασης με το υδάτινο στοιχείο αλλά και άσκησης του θαλάσσιου αθλητισμού, οραματίστηκαν την Αquapolis, ένα τεχνητό, βιοκλιματικό νησί, το οποίο λειτουργεί εν είδει πολυχώρου, συνδυάζοντας αθλητικές δραστηριότητες, εκθεσιακές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, χωροθετούμενο έξω από το Φαληρικό Δέλτα. Βέβαια η Αquapolis δεν είναι τίποτε άλλο από μια εντυπωσιακή διπλωματική εργασία που κατετέθη στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και η οποία αποδεικνύει ότι και έμπνευση και ταλέντο και ιδέες παράγουν οι πολυτεχνικές σχολές της χώρας.

«Δημιουργήσαμε την Αquapolis με αφορμή τα σχέδια ανάπλασης που θα πραγματοποιηθούν στο Φαληρικό Δέλτα, όπως π.χ. το αρχιτεκτονικό πρότζεκτ του Ρέντζο Πιάνο. Με το τεχνητό νησί φιλοδοξούμε να εξυπηρετήσουμε αυτό που πρόκειται αρχιτεκτονικά να συμβεί. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της τοποθεσίας έπαιξε το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή προϋπάρχουν ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις και ούτως ή άλλως το σχέδιο παίρνει αφορμές από τις ήδη υπάρχουσες δομές. Βέβαιασε όλα αυτά υπάρχει μια δόση υπερβολής» σχολιάζει ο κ. Μπουτσίκος. «Οι χώροι που σχεδιάσαμε ακολουθούν το θαλάσσιο πνεύμα. Βασικός λόγος για τη δημιουργία της Αquapolis είναι η ανάκτηση της σχέσης μας με τη θάλασσα. Στις ελληνικές πόλεις η θάλασσα αποτελεί συχνά ένα απροσπέλαστο όριο. Εμείς, εισάγοντας λειτουργίες μέσα στο αστικό υδάτινο περιβάλλον,δημιουργούμε μια στενότερη σχέση μεταξύ των κατοίκων της πόλης και του υδάτινου στοιχείου» συμπληρώνει.

Αν και πρόκειται για Θεσσαλονικείς, οι τρεις αρχιτέκτονες βρέθηκαν να ασχολούνται με τον Φαληρικό όρμο από... σπόντα. «Η Αquapolis προοριζόταν να χωροθετηθεί στην Καλαμαριά, γρήγορα όμως πήρε μεγαλύτερο χαρακτήρα και έπρεπε να μεταφερθεί σε μια megacity- όπως λέγεται στην αρχιτεκτονική- όπως η Αθήνα, από σεβασμό στην κλίμακα της τοποθεσίας» τονίζει ο κ. Μπουτσίκος. «Ενας άλλος λόγος για τον σχεδιασμό της Αquapolis ήταν η ενασχόληση με τα υδάτινα σπορ και ειδικότερα την κολύμβηση. Βασική αιτία ήταν το... απωθημένο αφού, όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με αυτή τη μορφή αθλητισμού,υπάρχει μεγάλη έλλειψη υποδομών στη χώρα μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στη Γερμανία υπάρχει ένα κολυμβητήριο ανά 5.000 κατοίκους» επισημαίνει.

Οι εγκαταστάσεις της Αquapolis θα έχουν κατά βάση αθλητικό χαρακτήρα, θα φιλοξενούν όμως περισσότερες δραστηριότητες, όπως εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Οπως λένε οι δημιουργοί της, η κατασκευή της ευνοεί τη συνύπαρξη διαφορετικών χρήσεων και παράλληλων λειτουργιών καθώς διαθέτει πολλά επίπεδα και μια κινούμενη ράμπα που τα συνδέει. «Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε δανείζεται στοιχεία από τις πλατφόρμες πετρελαίου,καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ένα τεράστιο στέγαστρο με φωτοβολταϊκά πάνελ και μπορεί να αξιοποιήσει και την ενέργεια του κύματος» τονίζει ο κ. Μπουτσίκος. Αν και παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο που σχεδιάστηκε καθ΄ υπερβολήν και με γνώμονα την ουτοπία, εν τούτοις μας προτρέπει να ξαναδούμε τις πόλεις μας από την αρχή με έμφαση σε αυτά που απουσιάζουν: πρόσβαση στη θάλασσα, πράσινο, πεζόδρομοι και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Αquapolis είναι μία από τις ιδέες αποφοίτων των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα www.greekarchitects.gr.

Καταργώντας τις διακρίσεις στη μητρόπολη

Η ίδια η μελέτη της Αquapolis μιλάει από μόνη της: «Ο σχεδιασμός της προέκυψε μέσα από οργανικές μορφές της θαλάσσιας βιολογίας και συμβολισμών αθλητικών δραστηριοτήτων. Η πρωτεύουσα μορφή της προέρχεται μέσα από φαινομενικά ελεύθερες γεωμετρίες,αντίστοιχες με εκείνες θαλάσσιων οργανισμών. Η συνολική οργάνωση του συγκροτήματος,ωστόσο,βασίζεται στην ευκλείδεια γεωμετρία και προκύπτει μέσα από ένα σύστημα χαράξεων κύκλων, ελλείψεων και κανονικών σχημάτων» αναφέρεται.

«Η αφορμή του σχεδιασμού της Αquapolis είναι η διοργάνωση αθλημάτων υγρού στίβου μεγάλης εμβέλειας και έντονης δημοσιότητας.Σε μια βαθύτερη προσέγγιση, ωστόσο, τέθηκε ως στόχος η λειτουργία της ως τόπου ελεύθερης έκφρασης δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, καταστάσεων και εν τέλει ως μικρόκοσμου μιας κοινωνίας- πόλις (με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης) μέσα σε ένα υδάτινο περιβάλλον. Οι λειτουργίες της Αquapolis απευθύνονται στο σύνολο των κατοίκων μιας σύγχρονης μητρόπολης που αναζητούν στοιχεία αρχιτεκτονικής υπερβολής μέσα από τη μονότονη καθημερινότητα, χαμένες ποιότητες που σχετίζονται με υδάτινες λειτουργίες και ίσως τελικά μια διαφορετικότητα από το σύγχρονο αστικό τοπίο. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της επιδιώκεται η κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, προκύπτει συνεπώς ένας χώρος όπου αθλητές και αθλούμενοι, κοινό, επισκέπτες και άνθρωποι του θεάματος γίνονται κοινωνοί ενός κοινού
βιώματος» καταλήγει η μελέτη.

Πηγή tovima.gr

Οι Προοπτικές της Κυματικής Ενέργειας

«Κυματική Ενέργεια-Δυναμικό, Εμπόδια & Προοπτικές Ανάπτυξης της Αγοράς» ήταν ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποίησε πρόσφατα το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό έργο WAVEPLAM (WAVe Energy PLAnning and Marketing). Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τόσο το έργο WAVEPLAM, όσο και οι δυνατότητες αξιοποίησης της κυματικής ενέργειας στην Ευρώπη, τα συστήματα εκμετάλλευσής της και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Στόχος του έργου WAVEPLAM, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη», είναι να αναπτύξει εργαλεία και μεθόδους και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της εισαγωγής της κυματικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά ΑΠΕ, περιορίζοντας ή και απαλείφοντας τα μη τεχνολογικής φύσης εμπόδια που θα προκύψουν όταν μεγάλης κλίμακας εφαρμογές των τεχνολογιών αυτών θα είναι έτοιμες προς εγκατάσταση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έρευνες, η κυματική ενέργεια μπορεί να καλύψει το 10% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη έως το 2030. Η κυματική ενέργεια παρουσιάζει όλα τα οφέλη των ΑΠΕ -μηδενικές εκπομπές προϊόντων καύσης (CO2), απεξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα κ.λπ.- αλλά και ειδικότερα πλεονεκτήματα, με σημαντικότερο αυτό της μεγάλης πυκνότητας ενέργειας και της μικρής οπτικής όχλησης. Αυτή τη στιγμή, 5 ευρωπαϊκές χώρες με προεξάρχουσα τη Γαλλία λειτουργούν μονάδες ισχύος 250 ΜW συνολικά, ενώ 3 ακόμη χώρες έχουν ξεκινήσει να εγκαθιστούν νέες μικρές μονάδες

Το ΚΑΠΕ δραστηριοποιείται εντατικά για την προώθηση, την αξιοποίηση και την επιτυχή ενσωμάτωση στην ελληνική αγορά των ώριμων τεχνολογιών ΑΠΕ, αλλά και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων πρωτοποριακών και πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών, όπως η κυματική ενέργεια. Έχει, μάλιστα, συμμετάσχει στο παρελθόν σε πειραματικό έργο αξιοποίησης της κυματικής ενέργειας, με την κατασκευή και εγκατάσταση ειδικής συσκευής στην Ψυττάλεια, η οποία όμως καταστράφηκε λόγω κακοκαιρίας.

Γενικότερα, λόγω του ίδιου του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η κυματική ενέργεια αντιμετωπίζει ακόμα πολλές δυσκολίες, ενώ θέμα αποτελεί και το κόστος παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η ερευνητική πειραματική διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, και το πολιτικό και βιομηχανικό ενδιαφέρον αυξάνεται.

Το έργο WAVEPLAM, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ φορείς και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο 2010, έχει ως στόχο τον περιορισμό ή και την άρση αυτών των μη τεχνολογικής φύσης εμποδίων। Στις δραστηριότητες του έργου WAVEPLAM περιλαμβάνονται οι εξής: λεπτομερής εικόνα της τεχνολογικής στάθμισης, έρευνα των διαφόρων μη τεχνολογικών εμποδίων και των βέλτιστων μεθόδων, μεθοδολογία για την επιλογή θέσεων εγκατάστασης, κατευθυντήριες οδηγίες για την πραγματοποίηση έργων κυματικής ενέργειας, δέκα αναγνωριστικές μελέτες σε διάφορες θέσεις, ανάπτυξη δικτύου με τους εταίρους άλλων ανάλογων προγραμμάτων και πλαισίων από την Ε.Ε. και άλλες χώρες και διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή naftemporiki.gr

100 αντλίες με αποσμητικό «Πόλεμο» με τα σκουπίδια στο Πεκίνο

«Πόλεμο» κατά της δυσοσμίας που αναδύουν τα σκουπίδια στο Πεκίνο, ξεκίνησαν οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας επιστρατεύοντας περισσότερες από 100 αντλίες που θα ψεκάζουν με αποσμητικό τους τόπους που συγκεντρώνονται τα σκουπίδια.

Τα 17,55 εκατομμύρια κάτοικοι του Πεκίνου παράγουν καθημερινά 18।400 τόνους σκουπιδιών, εκ των οποίων το 90% πετιέται στις 13 χωματερές που είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρο το δήμο.

Πηγή protothema.gr

Πετρέλαιο στην Κύπρο;

Μια αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο(24/04), στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», προάγει την Κύπρο ακόμα και σε πετρελαιοπαραγωγό χώρα… Σύμφωνα με την έρευνα:" Ο βυθός της λεκάνης της Λεβαντίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας ανήκει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο ενώ διόλου αμελητέα είναι και τα κοιτάσματα πετρελαίου, που έχουν εντοπιστεί".

Τα ευρήματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας « Ο Φιλελεύθερος», ανακοίνωσε το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).

Είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό κέντρο δίνει στη δημοσιότητα μελέτη που αφορά αξιολόγηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση σεισμολογικών στοιχείων και άλλων επιστημονικών μεθόδων έρευνας για κοιτάσματα.

Πρόκειται για στοιχεία ερευνών που έγιναν την περίοδο 2000-2002 και επαναξιολογήθηκαν από το 2008 μέχρι και πρόσφατα. Η εκτίμηση του USGS, είναι ότι στη λεκάνη της Λεβαντίνης, υπάρχουν « 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ανακτήσιμου φυσικού αερίου» όπως « περίπου 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια, τεχνικά ανακτήσιμου πετρελαίου».

Η λεκάνη της Λεβαντίνης μοιράζεται κυρίως μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή των κοιτασμάτων κατά την αμερικανική έρευνα, επεκτείνεται προς το δέλτα της Αιγύπτου από τη μια και της Τουρκίας από την άλλη.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασσίνης περιορίστηκε να δηλώσει στην εφημερίδα, ότι:« Τα δεδομένα της δικής μας περιοχής μάς είναι γνωστά, δεν έχουμε άλλο σχόλιο».

Πηγή cosmo.gr

ΔΕΗ: Καταργείται το Πλαφόν για Άσκηση Δικαιωμάτων Μειοψηφίας

Μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί το 51% των μετοχών της ΔΕΗ σήμερα και στο μέλλον, αλλά πλέον θεωρητικά ένας ιδιωτικός όμιλος θα μπορεί να αποκτήσει οποιοδήποτε ποσοστό μειοψηφίας (για παράδειγμα 34% που συνιστά καταστατική μειοψηφία) και να κάνει χρήση αυτού του ποσοστού στις Γενικές Συνελεύσεις, όχι μόνο για να διορίζει μέλη στο ΔΣ της εταιρείας αλλά και για να ελέγχει πιο άμεσα τα πεπραγμένα της εκάστοτε διοίκησης.

Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και συγκεκριμένα στην παράγραφο 19 του άρθρου 12, υπάρχει διάταξη με την οποία καταργείται το όριο του 5% που ισχύει για τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας της ΔΕΗ ακόμη και εάν αυτοί κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών.

Ως σήμερα και με βάση το άρθρο 8 του ΠΔ 333/2000 που αφορούσε τη μετατροπή της ΔΕΗ σε ΑΕ, προβλεπόταν ότι οι μέτοχοι που κατέχουν ποσοστό πάνω απο 5% δεν έχουν δικαίωμα παράστασης και ψήφου στη Γενική Συνέλευση για το ποσοστό που υπερβαίνει το 5%. Η διάταξη έχει κριθεί από την ΕΕ αντίθετη με τη Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς δεν επιτρέπει στους επενδυτές να ασκούν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους ως μειοψηφία. Μάλιστα η ΕΕ για το θέμα έχει αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, καλώντας τη ΔΕΗ να συμμορφωθεί και να αλλάξει το Καταστατικό της, με προθεσμία την 8η Δεκεμβρίου, που φυσικά δεν εκπληρώθηκε, ενώ δεν δόθηκε παράταση.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά μετόχων μειοψηφίας στη ΔΕΗ ανοίξουν σε ξένους θεσμικούς και συγκεκριμένα 5,01% της Silchester και 5% της Fidelity, ενώ ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ κατέχει 3,81%.

Η μετοχή της ΔΕΗ χθες κινούνταν στο επίπεδο των 13 ευρώ ενώ από την αρχή του χρόνου η τιμή της μετοχής κινείται με ανοδικό πρόσημο μεταξύ άλλων και λόγω των μεγάλων κερδών που ανακοίνωσε για το 2009, τα οποία προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ.

Πηγή energia.gr