Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ένα Ψηφιακό Νησί Αναδύθηκε στον Σαρωνικό

Ενα τεχνητό νησί μέσα στον όρμο του Φαλήρου φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τρεις απόφοιτοι της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι νέοι αρχιτέκτονες κκ. Κ. Μπουτσίκος, Δ. Πολύζος και η κυρία Χρυσάνθη Σίσκου, από τη Θεσσαλονίκη, εμπνεόμενοι από την ανάγκη γειτνίασης με το υδάτινο στοιχείο αλλά και άσκησης του θαλάσσιου αθλητισμού, οραματίστηκαν την Αquapolis, ένα τεχνητό, βιοκλιματικό νησί, το οποίο λειτουργεί εν είδει πολυχώρου, συνδυάζοντας αθλητικές δραστηριότητες, εκθεσιακές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, χωροθετούμενο έξω από το Φαληρικό Δέλτα. Βέβαια η Αquapolis δεν είναι τίποτε άλλο από μια εντυπωσιακή διπλωματική εργασία που κατετέθη στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και η οποία αποδεικνύει ότι και έμπνευση και ταλέντο και ιδέες παράγουν οι πολυτεχνικές σχολές της χώρας.

«Δημιουργήσαμε την Αquapolis με αφορμή τα σχέδια ανάπλασης που θα πραγματοποιηθούν στο Φαληρικό Δέλτα, όπως π.χ. το αρχιτεκτονικό πρότζεκτ του Ρέντζο Πιάνο. Με το τεχνητό νησί φιλοδοξούμε να εξυπηρετήσουμε αυτό που πρόκειται αρχιτεκτονικά να συμβεί. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή της τοποθεσίας έπαιξε το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή προϋπάρχουν ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις και ούτως ή άλλως το σχέδιο παίρνει αφορμές από τις ήδη υπάρχουσες δομές. Βέβαιασε όλα αυτά υπάρχει μια δόση υπερβολής» σχολιάζει ο κ. Μπουτσίκος. «Οι χώροι που σχεδιάσαμε ακολουθούν το θαλάσσιο πνεύμα. Βασικός λόγος για τη δημιουργία της Αquapolis είναι η ανάκτηση της σχέσης μας με τη θάλασσα. Στις ελληνικές πόλεις η θάλασσα αποτελεί συχνά ένα απροσπέλαστο όριο. Εμείς, εισάγοντας λειτουργίες μέσα στο αστικό υδάτινο περιβάλλον,δημιουργούμε μια στενότερη σχέση μεταξύ των κατοίκων της πόλης και του υδάτινου στοιχείου» συμπληρώνει.

Αν και πρόκειται για Θεσσαλονικείς, οι τρεις αρχιτέκτονες βρέθηκαν να ασχολούνται με τον Φαληρικό όρμο από... σπόντα. «Η Αquapolis προοριζόταν να χωροθετηθεί στην Καλαμαριά, γρήγορα όμως πήρε μεγαλύτερο χαρακτήρα και έπρεπε να μεταφερθεί σε μια megacity- όπως λέγεται στην αρχιτεκτονική- όπως η Αθήνα, από σεβασμό στην κλίμακα της τοποθεσίας» τονίζει ο κ. Μπουτσίκος. «Ενας άλλος λόγος για τον σχεδιασμό της Αquapolis ήταν η ενασχόληση με τα υδάτινα σπορ και ειδικότερα την κολύμβηση. Βασική αιτία ήταν το... απωθημένο αφού, όπως γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με αυτή τη μορφή αθλητισμού,υπάρχει μεγάλη έλλειψη υποδομών στη χώρα μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στη Γερμανία υπάρχει ένα κολυμβητήριο ανά 5.000 κατοίκους» επισημαίνει.

Οι εγκαταστάσεις της Αquapolis θα έχουν κατά βάση αθλητικό χαρακτήρα, θα φιλοξενούν όμως περισσότερες δραστηριότητες, όπως εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Οπως λένε οι δημιουργοί της, η κατασκευή της ευνοεί τη συνύπαρξη διαφορετικών χρήσεων και παράλληλων λειτουργιών καθώς διαθέτει πολλά επίπεδα και μια κινούμενη ράμπα που τα συνδέει. «Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε δανείζεται στοιχεία από τις πλατφόρμες πετρελαίου,καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ένα τεράστιο στέγαστρο με φωτοβολταϊκά πάνελ και μπορεί να αξιοποιήσει και την ενέργεια του κύματος» τονίζει ο κ. Μπουτσίκος. Αν και παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο που σχεδιάστηκε καθ΄ υπερβολήν και με γνώμονα την ουτοπία, εν τούτοις μας προτρέπει να ξαναδούμε τις πόλεις μας από την αρχή με έμφαση σε αυτά που απουσιάζουν: πρόσβαση στη θάλασσα, πράσινο, πεζόδρομοι και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η Αquapolis είναι μία από τις ιδέες αποφοίτων των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα www.greekarchitects.gr.

Καταργώντας τις διακρίσεις στη μητρόπολη

Η ίδια η μελέτη της Αquapolis μιλάει από μόνη της: «Ο σχεδιασμός της προέκυψε μέσα από οργανικές μορφές της θαλάσσιας βιολογίας και συμβολισμών αθλητικών δραστηριοτήτων. Η πρωτεύουσα μορφή της προέρχεται μέσα από φαινομενικά ελεύθερες γεωμετρίες,αντίστοιχες με εκείνες θαλάσσιων οργανισμών. Η συνολική οργάνωση του συγκροτήματος,ωστόσο,βασίζεται στην ευκλείδεια γεωμετρία και προκύπτει μέσα από ένα σύστημα χαράξεων κύκλων, ελλείψεων και κανονικών σχημάτων» αναφέρεται.

«Η αφορμή του σχεδιασμού της Αquapolis είναι η διοργάνωση αθλημάτων υγρού στίβου μεγάλης εμβέλειας και έντονης δημοσιότητας.Σε μια βαθύτερη προσέγγιση, ωστόσο, τέθηκε ως στόχος η λειτουργία της ως τόπου ελεύθερης έκφρασης δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, καταστάσεων και εν τέλει ως μικρόκοσμου μιας κοινωνίας- πόλις (με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης) μέσα σε ένα υδάτινο περιβάλλον. Οι λειτουργίες της Αquapolis απευθύνονται στο σύνολο των κατοίκων μιας σύγχρονης μητρόπολης που αναζητούν στοιχεία αρχιτεκτονικής υπερβολής μέσα από τη μονότονη καθημερινότητα, χαμένες ποιότητες που σχετίζονται με υδάτινες λειτουργίες και ίσως τελικά μια διαφορετικότητα από το σύγχρονο αστικό τοπίο. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της επιδιώκεται η κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, προκύπτει συνεπώς ένας χώρος όπου αθλητές και αθλούμενοι, κοινό, επισκέπτες και άνθρωποι του θεάματος γίνονται κοινωνοί ενός κοινού
βιώματος» καταλήγει η μελέτη.

Πηγή tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου