Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Έργο Κυματικής Ενέργειας 10GW Ξεκινά στην Κίνα

Η Κίνα καθιερώνεται διεθνώς στην αγορά φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων, αλλά μέχρι στιγμής έχει κάνει λίγα πράγματα στον τομέα της κυματικής ενέργειας. Αυτό πρόκειται να αλλάξει, αφού η ισραηλινή SDE Energy ανακοίνωσε πως θα ολοκληρώσει στα τέλη Απριλίου τον πιλοτικό σταθμό ισχύος 1 MW στην πόλη Ντονγκ Πινγκ, κόστους 700.000 δολαρίων. Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου που προβλέπει την συνολική εγκατάσταση 10 GW σε συστήματα κυματικής ενέργειας.

Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και για πρόσθετα σχέδια αυτού του είδους στις πόλεις Ζανζιάνγκ και στην επαρχία Χενάν. Η Κίνα κατασκεύασε τον πρώτο μικρής κλίμακας κυματικό σταθμό το 2006, αλλά μέχρι στιγμής δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Όσον αφορά την τεχνολογία που εφαρμόζεται, το σύστημα αποτελείται από μια πλεούμενη σημαδούρα η οποία συνδέεται με έναν κυματοθραύστη. Καθώς τα κύματα χτυπούν τον κυματοθραύστη, η σημαδούρα κινείται πάνω-κάτω κινώντας μια σειρά από κυλίνδρους που περιέχουν υδραυλικά υγρά και πιστόνια. Τα υγρά στη συνέχεια διοχετεύονται σε μια γεννήτρια, η οποία παράγει ηλεκτρισμό.

Η τεχνολογία αυτή έχει το πρόσθετο όφελος ότι η ενέργεια παράγεται κοντά στα αστικά κέντρα και δεν χρειάζεται να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου