Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

EGL Hellas: Τρεις Νέες Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Με 3 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μία συμβατική με καύση φυσικού αερίου και δύο ηλιοθερμικές, θα έχει συμμετοχή στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η EGL Hellas.

Ηδη η εταιρεία έχει λάβει άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 150 μεγαβάτ, στην Τιθορέα, ενώ ξεκίνησε τη διαδικασία λήψης άδειας, για μία ηλιοθερμική μονάδα ισχύος 75 μεγαβάτ στον Πύργο Ηλείας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Ηλία Καρυδογιάννη, η ελβετική εταιρεία εντάσσει την Ελλάδα στο στρατηγικό της σχεδιασμό, στην ηλεκτροπαραγωγή, στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

Για τις δύο πρώτες δραστηριότητες, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αυτόνομα. Για τη διαμετακόμιση, έχει δημιουργήσει μεικτή εταιρεία με τη νορβηγική StaoilHydro, η οποία προωθεί τις διαδικασίες για την κατασκευή του αγωγού Τrans Adriatic Pipeline, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο προέλευσης κυρίως Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και υποβρύχιου αγωγού στην Αδριατική.

Η παραγωγή

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, ο επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα επισημαίνει ότι η μονάδα της Τιθορέας, σχεδιάζεται για την κάλυψη ενδιάμεσων φορτίων.

Δηλαδή θα λειτουργεί κυρίως από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ, όταν δηλαδή οι τιμές στην αγορά χονδρικής, διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2011, με συνολικό ύψος επένδυσης τα περίπου 120 εκατομμύρια.

Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας, αποτελεί η ανάπτυξη ηλιοθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Πρόκειται για την αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, με τη χρήση κατόπτρων, τη συγκέντρωση της θερμικής ακτινοβολίας και τη μετατροπή της σε ατμό, ο οποίος θα κινεί ατμοστρόβιλο.

Για την εγκατάσταση της μονάδας, η εταιρεία έχει επιλέξει επίπεδη έκταση περίπου 1.700 στρεμμάτων στη θέση Μουριά του νομού Ηλείας, η οποία προσφέρει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για τη δημιουργία παρόμοιων μονάδων. Βρίσκεται δε σε συζητήσεις με τη Νομαρχία Ηλείας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης.

Η επένδυση έχει προϋπολογισμό περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ, με μεγάλο ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας, ενώ θα προσφέρει 550 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και περίπου 50 μόνιμες θέσεις εργασίας στη φάση της λειτουργίας της μονάδας.

Επιπλέον, βάσει της νομοθεσίας, θα προσφέρει το 3% του κύκλου εργασιών της στην τοπική αυτοδιοίκηση και απευθείας στους κατοίκους (μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού), ποσό που υπολογίζεται σε 700.000-800.000 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυδογιάννη, η λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, θα ενισχύσει και θα διασφαλίσει τη λειτουργία της EGL στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντάς την απευθείας πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου