Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τον Δυναμισμό των Ελληνο-Βουλγαρικών Ενεργειακών Σχέσεων Ανέδειξε η Ημερίδα του ΙΕΝΕ στην Σόφια

Τον διαρκώς αυξανόμενο δυναμισμό των σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας ανέδειξε η Ημερίδα του ΙΕΝΕ « Hellenic-Bulgarian Cooperation in the Energy Sector», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, με την συνεργασία με το Hellenic Business Council in Bulgaria (HBCB). Υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι και εξέχοντες εκπρόσωποι ιδιωτικών εταιριών από τις δύο χώρες ανέλυσαν το σύνολο του φάσματος των διμερών ενεργειακών σχέσεων.

Η πρώτη Συνεδρία άνοιξε με τα εισαγωγικά σχόλια του Προέδρου του ΙΕΝΕ, Δρ. Ιωάννη Δεσύπρη και του Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου, κ. Κωστή Σταμπολή, καθώς και του Αντιπροέδρου του HBCB κ. Νίκου Γεωργόπουλου. Εκ μέρους του Υπουργού Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, κ. Traycho Traykov, απηύθηνε χαιρετισμό ο επικεφαλής του τμήματος Προγραμμάτων του Υπουργείου κ. Lyubomir Petkov. Το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκπροσώπησε ο γ.γ. Καθ. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ενώ εισηγήσεις παρουσίασαν ο Ειδικός Σύμβουλος της ΡΑΕ κ. Γιώργος Κουτζούκος, ο οποίος ανέλυσε την ανάγκη για συνεργασία σε ρυθμιστικά θέματα, όχι μόνο ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και γενικότερα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και ο κ. Plamen Denchev, εκπροσωπώντας την βουλγαρική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Την γενικότερη κατάσταση της συνεργασίας των δύο χωρών στον χώρο της Ενέργειας συνόψισε στις παρατηρήσεις του ο αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας και Κλιματικής Αλλαγής και Συντονιστής για το Πρόγραμμα Nabucco της Ε.Ε. στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, πρέσβης κ. Peter Poptchev.

Στην δεύτερη Συνεδρία, ο κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, αναφέρθηκε διεξοδικά στον τομέα του φυσικού αερίου και σε ζητήματα αγωγών και ενεργειακής ασφάλειας που αφορούν την Βουλγαρία και την Ελλάδα. Στη συνέχεια, η επικεφαλής της ESO κα. Victoria Popovska περιέγραψε την παρούσα κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην γειτονική χώρα και τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη σύμφωνα με την πολιτική της ENTSO- E. Ακολούθησαν οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του κ. Ιωάννη Καμπούρη, Διευθυντή Σχεδιασμού Συστήματος του ΔΕΣΜΗΕ και του Βουλγάρου ενεργειακού εμπειρογνώμονα κ. Rosen Simitchiev, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τα θέματα φυσικού αερίου της Βουγαρίας. Τέλος, στον αγωγό πετρελαίου Burgas – Αλεξανδρούπολη, η εξέλιξη της υλοποίησης του οποίου παίζει κεντρικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Transbalkan Pipeline S.A. κ. Χρήστος Δήμας.

Στα κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των ΑΠΕ στην Βουλγαρία αναφέρθηκε ο κ. Velizar Kiriakov, Πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ, στα πλαίσια της τρίτης συνεδρίας, ενώ ο κ. Kaloyan Kanev, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλγαρικής Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών, ανέλυσε τα διοικητικά εμπόδια στην βουλγαρική αγορά φωτοβολταϊκών. Από την άλλη, ο κ. Κώστας Δανιηλίδης, πρόεδρος της Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), περιέγραψε λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Στη συνέχεια, τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο τομέας των ΑΠΕ στην Βουλγαρία περιέγραψε ο κ. Γιώργος Φτίκας, δικηγόρος της KLC Law Firm. Τέλος, ο Συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΙΕΝΕ κ. Νικόλαος Σοφιανός ανέλυσε την πορεία του ευρωπαϊκού προγράμματος GEOFAR με ιδιαίτερη αναφορά στην Βουλγαρία.

Χορηγός της ημερίδας «Hellenic-Bulgarian Cooperation in the Energy Sector» του ΙΕΝΕ, η οποία προσείλκυσε το έντονο ενδιαφέρον του ενεργειακού τομέα και από τις δύο χώρες, ήταν η ΔΕΠΑ και υποστηρικτές οι εταιρείες EKO Bulgaria και η δικηγορική εταιρεία KLC Law Firm, ενώ χορηγός επικοινωνίας ο διαδικτυακός τόπος energia.gr

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου