Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ξεκινούν οι εισαγωγές και «ιδιωτικού» υγροποιημένου αερίου Ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε προγραμματισμό φορτίου

Περιθώριο ως τις 23 Απριλίου έδωσε ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στους ενδιαφερόμενους ιδιώτες προκειμένου να προγραμματίσουν ως το τέλος του έτους εκφορτώσεις «ιδιωτικού» φυσικού αερίου με την απελευθέρωση της αγοράς. Η εκφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Ο ΔΕΣΦΑ μάλιστα ανάρτησε στην ιστοσελίδα του πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους Χρήστες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) για την κατάρτιση ετήσιου προγράμματος εκφορτώσεων για το υπόλοιπο της χρονιάς. Οι ιδιώτες έμποροι φυσικού αερίου και οι ενδιαφερόμενοι ηλεκτροπαραγωγοί ζητούσαν εδώ και αρκετές ημέρες διευκρινίσεις για τις εκφορτώσεις ώστε να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους και ο Διαχειριστής ανταποκρίθηκε στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Πρόσφατα είχε ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, από τις οποίες εισάγεται το υγροποιημένο φυσικό αέριο στη χώρα μας. Αιτία της αντιπαράθεσης ήταν η πρόθεση ιδιωτών παραγωγών να φέρουν δικά τους φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, ζήτημα το οποίο επιλύθηκε με την υπογραφή των Κωδίκων του Υγροποιημένου Αερίου από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτη.

Το πραγματικό διακύβευμα πάντως στη γενικότερη αναταραχή που είχε ξεσπάσει γύρω από το θέμα είναι οι φθηνές τιμές του υγροποιημένου αερίου, που έχουν φθάσει να είναι φθηνότερες και από τις τιμές του αερίου μέσω αγωγών διεθνώς.

Πηγή tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου