Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΙΕΑ: Η Προσδοκία της Ανάκαμψης Οδηγεί σε Αύξηση των Τιμών του Πετρελαίου

Το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών άγγιξαν τα futuresτου αργού πετρελαίου στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με την μηναία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στις προσδοκίες για επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης από την κρίση, στην ραγδαία άνοδο των χρηματοπιστωτικών αγορών και των αγορών εμπορευμάτων, αλλά και στις προβλέψεις για άνοδο της πετρελαϊκής ζήτησης.

Ωστόσο, η Έκθεση τονίζει ότι παραμένουν οι ανησυχίες πως η άνοδος των τιμών του Brent και του WTI στα 85 περίπου δολάρια το βαρέλι προκαλεί φαινόμενα «υπερθέρμανσης» στις αγορές πετρελαίου.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτησης, αυτές αναθεωρούνται καθοδικά κατά 70 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα για το 2009 και κατά 30 χιλιάδες για το τρέχον έτος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προσαρμοσμένα προκαταρκτικά στοιχεία των χωρών εντός και εκτός ΟΟΣΑ (Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή). Σήμερα, η ζήτηση του 2009 υπολογίζεται σε 84,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ για το 2010 προβλέπεται να ανέλθει στα 86,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την μεταβολή σε ετήσια βάση να φτάνει τα -1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα και τα +1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντιστοίχως.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σημείωσε πτώση κατά 220 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως φτάνοντας τον Μάρτιο τα 86,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίδοση που οφείλεται στη μείωση της παραγωγής των χωρών του OPEC. Η προσφορά των χωρών εκτός καρτέλ παρέμεινε τον περασμένο μήνα αμετάβλητη στα 52,5 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση, μολονότι σε επίπεδο έτους σημείωσε αύξηση κατά 900 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Από την άλλη, η παραγωγή στις χώρες αυτές για το 2010 αναμένεται να φτάσει τα 52 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά 220 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα πάνω από τις ως τώρα προβλέψεις, όπως άλλωστε προκύπτει κι από μία πιο αισιόδοξη σκοπιά στην προσφορά, χάρη στην αύξηση των τιμών από το 2ο τρίμηνο του 2009. Η προσφορά εκτός OPEC, αλλά και στα NGLτου καρτέλ αναμένεται να ανέβουν συνολικά κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα εφέτος.

Η παραγωγή αργού του OPEC σημείωσε την πρώτη της σημαντική μηνιαία μείωση κατά τον τελευταίο χρόνο, ελαττωμένη κατά 190 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, αγγίζοντας τα επίπεδα των 29,0 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η εξέλιξη αυτή, κατά τον Οργανισμό, δεν θα πρέπει να αποδοθεί τόσο στην πολιτική του OPECνα συγκρατήσει την παραγωγή στα επίπεδα που έχει επιβάλει στα μέλη του, όσο στην κατά 10% περίπου μείωση παραγωγής στο ιρακινό αργό. Η παραγωγή του OPEC, εξαιρουμένου του Ιράκ, παρουσίασε αύξηση κατά 30 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα 26,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η παραγωγή του τομέα διύλισης σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι θα φτάσει το πρώτο τρίμηνο του 2010 τα 72,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά 800 χιλιάδες βαρέλια, δηλαδή, απάνω από τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2009. Η επίδοση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη ετήσια αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2008, αν και σε χαμηλή βάση. Η παραγωγή της Ευρώπης σημείωσε, ωστόσο, πτώση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών, την στιγμή που η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία σημείωσαν, όλες, ιστορικά υψηλά επίπεδα παραγωγής. Οι παγκόσμιες ροές αναμένεται εποχιακά να αυξηθούν στα 72,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σημειώνοντας αύξηση κατά 1 εκατ. βαρέλια σε ετήσιο επίπεδο.

Τα πετρελαϊκά αποθέματα των εταιρειών στις χώρες του ΟΟΣΑ, τέλος, όπως σημειώνει η έκθεση του ΙΕΑ, σημείωσαν πτώση κατά 38,4 εκατ। βαρέλια, φτάνοντας τα 2685 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο, κατά 1,6% κάτω από τα επίπεδα του 2009, με την πτώση να είναι μεγαλύτερη στο αργό, στα αποστάγματα και στα λοιπά προϊόντα. Η κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης αυξήθηκε στις 60 ημέρες, αλλά παραμένει κατά 0,9 μέρες κάτω από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο υποδεικνύουν αύξηση κατά 8.0 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ, εν μέσω συνεχιζόμενης μείωσης των έτσι κι αλλιώς κυμαινομένων επιπέδων αποθήκευσης.

Πηγή energia.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου