Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Πρέπει να ανακυκλώνουμε το 50% έως το 2020 Θάβεται το 80% των απορριμμάτων που παράγουμε

Περίπου το 80% των αστικών αποβλήτων που παράγονται στην Ελλάδα θάβεται στις χωματερές. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από 300 είναι οι ΧΑΔΑ που λειτουργούν ανεξέλεγκτα σε όλη την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι όφειλαν να είχαν σφραγιστεί από τις αρχές του 2009.

Τις διαπιστώσεις αυτές έκαναν χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καρτάλης και εκπρόσωποι της αγοράς ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή με θέμα τη διαχείριση των αποβλήτων.

Οπως αναφέρθηκε, το βάρος πρέπει να δοθεί στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και η χώρα μας έχει να κάνει αγώνα δρόμου για να πιάσει τους στόχους που βάζει η ευρωπαϊκή οδηγία για αύξηση στο 50% μέχρι το 2020.
Σήμερα, παρά τις εκτιμήσεις της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου για ποσοστά ανακύκλωσης άνω του 20%, η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη έχει κατεβάσει τον πήχη, λέγοντας ότι το νούμερο δεν ξεπερνά το 14%.

Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων οφείλει να βασίζεται σε λύσεις όπως πρόληψη, επανα¬χρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση και διάθεση. Ο συνδυασμός των λύσεων εξαρτάται από την περιοχή, τις διαθέσιμες ποσότητες απορριμμάτων και τη σύνθεσή τους.

Οπως μάλιστα τόνισε, αν υπάρχουν και νέες τεχνολογίες που μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτό το μοντέλο πρέπει να εξεταστούν χωρίς προκαταλήψεις, σε συνδυασμό με επιτυχημένες πρακτικές στο εξωτερικό και σε συνάρτηση και με το κόστος διαχείρισης ανά τόνο παραγόμενων απορριμμάτων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της χρέωσης του πολίτη ανάλογα με την παραγόμενη ποσότητα απορριμμάτων αλλά και για το τέλος ταφής απορριμμάτων που εν δυνάμει θα ενισχύσει την ανακύκλωση.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε και για τις υποχρεώσεις της Ελλάδος όπως προκύπτουν από τις Κοινοτικές Οδηγίες.
Σύμφωνα με την Οδηγία για την υγειονομική ταφή, προβλέπεται σταδιακή εκτροπή των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (ΒΑΑ) από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ως εξής:

Μέχρι τις 16 Ιουνίου του 2010 οι ΧΥΤΑ μπορούν να δέχονται έως το 75% των ΒΑΑ που είχαν παραχθεί το 1995, μέχρι το 2013 έως το 50% των ΒΑΑ και έως το 2020 έως το 35% των ΒΑΑ που είχαν παραχθεί το 1995.

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου