Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Αποκλείονται οι Αγρότες από τα Φωτοβολταϊκά

Την έντονη αντίδραση της ΠΑΣΕΓΕΣ προκαλεί ρύθμιση του σχεδίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, με την οποία ουσιαστικά αποκλείονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτική γη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τζανέτος Καραμίχας κάνει λόγο για «σημαδεμένη τράπουλα».

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, ο άδικος αυτός αποκλεισμός ουσιαστικά συνεπάγεται τον περιορισμό της δυνατότητας συμπλήρωσης του εισοδήματος των αγροτών από τις επενδύσεις τους στην πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, σε σχετική παράγραφο (6 του άρθρου 9) του σχεδίου νόμου, δεν προβλέπεται η δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, ούτε γίνεται καμία αναφορά σε αυτούς.

Αγροτεμάχια
Αντίθετα, χορηγείται άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται σαν αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, η άδεια χορηγείται μόνο για φωτοβολταϊκούς σταθμούς για τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή σε περίπτωση απαλλαγής δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή.

Με δεδομένο ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έχουν μέχρι σήμερα εκδώσει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ούτε διαθέτουν δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή αποκλείονται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτεμάχια γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, σε αντίθεση με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Πρόκειται συνεπώς για ρύθμιση η οποία αναστέλλει κάθε δραστηριότητα των αγροτών στον χώρο των ΑΠΕ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΑΣΕΓΕΣ «είναι σαφές ότι η διάταξη αυτή εξυπηρετεί σκοπιμότητες μια και αποκλείει τους αγρότες από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αγροτική γη, έστω και υψηλής παραγωγικότητας».

Πηγή energia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου