Τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης θα ξεκινήσει το «πάρε δώσε» των ιδιοκτητών ακινήτων με την Πολεοδομία προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τους άλλους κλειστούς χώρους που άλλαξαν χρήση.
Χθες στην ολομέλεια της βουλής ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ως τις 29 Απριλίου καθώς τότε λήγει η ισχύς της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία πάγωσε ο νόμος Σουφλιά.
Οι νέες ρυθμίσεις γίνονται νόμος του κράτους κάτω από την βαριά σκιά που ρίχνει η στήριξη της χώρας από το ΔΝΤ και η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει πόρους για να αντιμετωπίσει την Λερναία Ύδρα του δημόσιου χρέους.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος υπερασπίζεται μέχρι κεραίας τις αρχικές εξαγγελίες περί αξιοποίησης των εσόδων από τους αυθαίρετους χώρους σε περιβαλλοντικέ δράσεις, όσο όμως περνά ο καιρός και αποκαλύπτεται το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού πληθαίνουν οι σκέψεις όσους υποστηρίζουν ότι τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους πρέπει να θυσιαστούν για δημοσιονομικούς σκοπούς.
Διακομματική συναίνεση και ...ΔΝΤ!
Την ίδια άποψη εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή ο κ. Χρίστος Παπουτσής ο οποίος συντάχθηκε με το πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, που ζήτησε τα έσοδα να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του ελλείμματος.
Ανάλογες συζητήσεις φαίνεται ότι έγιναν και στις αρχές της εβδομάδας όταν η τρόικα του ΔΝΤ συναντήθηκε με υπουργούς της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων ήταν και η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη.
Δικαίωμα ένταξης στην ρύθμιση έχουν όσων η άδεια εκδόθηκε ή ανανεώθηκε έως τις 2 Ιουλίου του 2009.
Το πρόστιμο διατήρησης ισχύει για 40 χρόνια και για τα εντός σχεδίου ακίνητα έχει καθοριστεί μεταξύ 5% και 13,5% και από 7,8% έως 19,5% για τα εκτός σχεδίου.
Νέα αίτηση για τους παλαιούς
Όσοι ιδιώτες είχαν ξεκινήσει διαδικασία τακτοποίησης των παράνομων χώρων τους ή έχουν πληρώσει μέρος της εισφοράς θα πρέπει υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση.
Σε περίπτωση που δεν το κάνουν τα παράβολα που έχουν πληρώσει δεν συμψηφίζονται ενώ τυχόν καταβολή εισφοράς δεν επιστρέφεται.
Ο παραβάτης θα υποβάλλει στην αρμόδια πολεοδομία αίτηση προστίμου διατήρησης και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ατομικά του στοιχεία, ΑΦΜ, ΔΟΥ, αριθμός και έτος οικοδομικής άδειας, περιγραφή του χώρου και φωτογραφία.
Πηγή protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου