Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Τeenergy schools», το οποίο αφορά στη βιοκλιματική βελτίωση και ενίσχυση των σχολείων της πόλης, έτσι ώστε να γίνουν περισσότερο «φιλικά» προς το περιβάλλον, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, συμμετέχει ο δήμος Κατερίνης. Πρόκειται για τον μοναδικό δήμο της Βόρειας Ελλάδας ο οποίος συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην προώθηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και την εξασφάλιση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνάρτηση με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των χωρών της Μεσογείου στα δημόσια σχολεία και γενικά στα εκπαιδευτικά κτίρια.


Στο «Τeenergy schools» αρχικά εντάχθηκε πιλοτικά το 2ο Γυμνάσιο Κατερίνης, όπου και πραγματοποιούνται ενεργειακές μετρήσεις από την ερευνητική ομάδα του διεθνούς αναγνώρισης καθηγητή Ματθαίου Σανταμούρη. Για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων λαμβάνονται υπόψη εξωτερικές κλιματικές και τοπικές συνθήκες, κλιματικές απαιτήσεις των εσωτερικών χώρων, θερμικά χαρακτηριστικά των κτιρίων, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού, αερισμός, συστήματα σκίασης και ηλιακής προστασίας, καθώς και οικονομικά κριτήρια που εξαρτώνται από τη σχέση κόστους- οφέλους. Το «Τeenergy schools» είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα που καλύπτει τις Μεσογειακές χώρες και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης , σε ποσοστό 75%. Οι χώρες που υπέβαλαν πρόταση μαζί με την Ελλάδα είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος.

Για τις μετρήσεις στο 2ο Γυμνάσιο Κατερίνης η ερευνητική ομάδα «χρησιμοποιεί όργανα μετρήσεων εξειδικευμένα, όπως είναι οι θερμοκάμερες για την καταγραφή των επιφανειακών θερμοκρασιών στο κέλυφος του κτιρίου, συγκεντρώνονται τα αρχιτεκτονικά σχέδια προκειμένου να γίνουν προσομοιώσεις, χρησιμοποιούνται ερωτηματολόγια και συγκεντρώνονται λογαριασμοί παλιότερων ετών ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα των ενεργειακών δεικτών του κτιρίου» εξηγεί η Νίκη Γαϊτάνη, Φυσικός Περιβαλλοντολόγος- μέλος ερευνητικής ομάδας. Οι μετρήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου οπότε και θα παραδοθούν τα επίσημα αποτελέσματα στον Δήμο Κατερίνης. Στo κτίριo πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας με την κάμερα υπερύθρων «Thermovision 570». Με τη θερμοκάμερα επιτυγχάνεται η αποτύπωση της κατανομής των επιφανειακών θερμοκρασιών όλων των στοιχείων του χώρου και η ανίχνευση δομικών στοιχείων με μειωμένη αντίσταση θερμοδιαφυγής (θερμογέφυρες).

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Κατερίνης, Βαλάντης Θεοδώρου δήλωσε σχετικά πως «σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Σανταμούρη, που είναι ο πλέον ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος και βιοκλιματικών αξιολογήσεων παγκοσμίως, κάνουμε αυτή τη στιγμή- ως πιλοτική εφαρμογή στο 2ο Γυμνάσιο Κατερίνης- μετρήσεις στις αίθουσες και στους υπόλοιπους χώρους του σχολικού συγκροτήματος , για να διαπιστώσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχέση με την ενεργειακή ταυτότητα και τις ενεργειακές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτίριο, ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα στο σχολικό περιβάλλον। Τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε αίθουσες περισσότερο "φιλικές"». Από την πλευρά του ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου, Γιώργος Φαρφούρης, χαρακτήρισε το σχολείο του «τυχερό» που επιλέχθηκε για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και τόνισε πως «θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη δημοτική αρχή και να ευχηθώ στην ομάδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου η έρευνα αυτή να πετύχει».

Πηγή agelioforos.gr