Αυξήσεις τιμολογίων της τάξης του 4,3% ετησίως, ώστε να αποφευχθεί μία εφάπαξ μεγάλη επιβάρυνση από το 2013 και μετά, έχει ζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο μίας γενικότερης πρόθεσης για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της επιχείρησης.
Όπως ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Αρθούρος Ζερβός, στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, είναι δεδομένη η μεγάλη επιβάρυνση της ΔΕΗ με πρόσθετο κόστος από την εκπομπή ρύπων έπειτα από 2,5 χρόνια καθώς, όπως είναι γνωστό, καταργείται για τους ηλεκτροπαραγωγούς η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων και εφαρμόζεται η μέθοδος των ελεύθερων δημοπρασιών (fullauctioning).
Η επιβάρυνση για την ΔΕΗ είναι πιθανό να υπερβεί και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ – εξ ου και το αίτημα για σταδική αύξηση των τιμολογίων, σε μία περίοδο κατά την οποία, πάντως, επιβαρύνονται οι λογαριασμοί από τις αυξήσεις του συντελεστή ΦΠΑ καθώς και από την εφαρμογή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ρεύμα.Πάντως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ να απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσουν την αύξηση των τιμολογίων και τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – ο ίδιος ήταν παρών στη χτεσινή επίσκεψή τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος – καθώς επιδίωξή τους είναι να ανοίξει με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο η αγορά.
Ο ίδιος, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει να ζητηθεί και η μείωσή τους (!) από τους εμπειρογνώμονες, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων που πλήττουν, εν μέσω ύφεσης, την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ, οι 31 τύποι τιμολογίων που χαρακτηρίζονται και από την πρακτική των σταυροειδών επιδοτήσεων, μειώνονται σε οχτώ και έτσι επιτυγχάνεται εξορθολογισμός τους, ενώ για άλλες κατηγορίες καταναλωτών επέρχονται αυξήσεις και για άλλες μειώσεις.
Επιπλέον ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι στο επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, θα περιλαμβάνεται και η κατασκυεή ενός αντλητικού υδροηλεκτρικού μαμούθ, ισχύος 880 μεγαβάτ, το οποίο σχεδιάζεται για την περιοχή των Κρεμαστών στον Αχελώο, προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει το πρωί το energiagr. Επιπλέον, από το business plan τίθενται εκτός οι δύο λιθανθρακικές μονάδες που είχαν αρχικώς σχεδιαστεί, ενώ προωθούνται συνεργασίες με άλλους ιδιώτες επενδυτές στις ΑΠΕ και, ενδεχομένως, και στο φυσικό αέριο. Ο κ. Ζερβός, πάντως, τάχθηκε εναντίον των συνεργασιών με ιδιώτες στο λιγνίτη, όπως και της προοπτικής να εκποιήσει η εταιρεία εταιρεία μονάδες της.
Τέλος, ως προς την μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, αν και δεν απέκλεισε τίποτε για το μέλλον, ο κ.Ζερβός επεσήμανε ότι θα πρέπει να παραμείνει το 51% στο Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ανάλογα απάντησε και η υπουργός κα. Τίνα Μπιρμπίλη, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου