Υπέρ της πράσινης ενέργειας, κατά του λιγνίτη και της πυρηνικής ενέργειας και υπέρ των έργων ΑΠΕ ακόμη και κοντά στα… σπίτια τους εμφανίζονται οι Eλληνες και αποδίδουν την καθυστέρηση στη διάδοση των νέων μορφών ενέργειας στη γραφειοκρατία και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Πρόκειται για ένα στοιχείο που μάλλον ωραιοποιεί την πραγματική εικόνα της αγοράς και συγχρόνως καταρρίπτει την άποψη πολλών στελεχών του κλάδου της ενέργειας που ρίχνουν ευθύνες για την περιορισμένη διείσδυση των ΑΠΕ στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, κυρίως του νησιωτικού χώρου που έχουν σχεδόν δαιμονοποιήσει τις ανεμογεννήτριες.
Η στάση των Ελλήνων αποτυπώνεται στην έρευνα που διενήργησε η WWF Hellas σε συνεργασία με την Public Issue, σχετικά με την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τα στοιχεία, όμως, που παρουσιάζει πηγαίνουν κόντρα σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα καθώς το 87% των Ελλήνων εμφανίζεται θετικό στην εγκατάσταση ΑΠΕ δίπλα στις περιοχές κατοικίας του, ποσοστό που παραμένει ιδιαίτερα υψηλό (88%) και στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών!
Οι λόγοι
Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στην άνοδο της θερμοκρασίας, στη μείωση των βροχοπτώσεων και στην ξηρασία αποτελούν παράγοντες για τους οποίους οι Ελληνες εμφανίζονται ενημερωμένοι και αυτό ίσως εξηγεί και τους λόγους που τους κάνουν να προτάσσουν στην ενεργειακή στρατηγική την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το 63% των Ελλήνων θεωρεί πως είναι ενημερωμένο για το πρόβλημα της αλλαγής του κλίματος, ενώ το 86% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επηρεαστεί σημαντικά.
H έρευνα αναδεικνύει την αρνητική στάση των Ελλήνων απέναντι στον λιγνίτη και την πυρηνική ενέργεια, καθώς είναι ελάχιστοι αυτοί που θεωρούν πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση σε αυτές τις μορφές ενέργειας (μόλις 5% και 3% αντίστοιχα).
Ειδικότερα για τον λιγνίτη, το 58% θεωρεί πως η χρήση του θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 22% πιστεύει πως η απεξάρτηση θα πρέπει να είναι άμεση.
Θετικές γνώμες συγκεντρώνει και η αιολική ενέργεια, ακόμη και σε τουριστικές περιοχές, με την πλειοψηφία (75%) να πιστεύει ότι τα αιολικά πάρκα θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας στις περιοχές εγκατάστασης, ενώ το 62% των Ελλήνων θεωρεί πως δεν θα αλλοιωθεί η ομορφιά του τοπίου!
Δεν θα υποβαθμιστούν
Το 67% πιστεύει, επίσης, πως το περιβάλλον στις περιοχές εγκατάστασης δεν θα υποβαθμιστεί, ενώ υψηλό (40%) είναι το ποσοστό που θεωρεί πως και η αξία της γης δεν θα επηρεαστεί από τα αιολικά πάρκα.
«Η έρευνα καταρρίπτει μια σειρά από βολικούς μύθους, σύμφωνα με τους οποίους για την καθυστέρηση στην προώθηση των ΑΠΕ ευθύνονται οι ίδιοι οι πολίτες», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF Ελλάς και προσθέτει ότι σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή χρειάζεται να υπάρξουν αλλαγές.
Όπως αναφέρει, οι αλλαγές αυτές πρέπει να γίνουν στους τομείς της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, του κεντρικού σχεδιασμού και του περιβαλλοντικού ελέγχου των έργων ΑΠΕ, της διαφύλαξης περιοχών ιδιαίτερης οικολογικής αξίας, όπως π।χ. το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, και της διαφάνειας στις διαδικασίες αδειοδότησης και επιδότησης έργων.
Πηγή protothema.gr
Πηγή protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου