Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Πειραματική πηγή ενέργειας Ιταλία-Ρωσία Συμφώνησαν για την κατασκευή αντιδραστήρα σύντηξης υδρογόνου




Μόσχα



Ρώμη και Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη ενός πειραματικού αντιδραστήρα που θα παράγει ενέργεια από τη σύντηξη υδρογόνου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass.

Υπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν το μνημόνιο έπειτα από συναντήσεις που είχαν στην Ιταλία τη Δευτέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συμφωνία αφορά την κατασκευή του αντιδραστήρα Ignitor («αναφλεκτήρας») σε ρωσικό έδαφος αλλά με κοινή τεχνογνωσία.

Ο Ignitor θα αποτελέσει πλατφόρμα δοκιμών για τη δοκιμή τεχνολογιών πυρηνικής σύντηξης, το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης. Στις αντιδράσεις αυτές, πυρήνες ελαφρών στοιχείων, όπως το υδρογόνο, συντήκονται και σχηματίζουν βαρύτερα στοιχεία με ταυτόχρονη απελευθέρωση μεγάλων ποσών ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, ο ρωσο-ιταλικός αντιδραστήρας θα ακολουθεί τη διάταξη «τόκαμακ» (tokamak), η οποία χρησιμοποιεί πολύ ισχυρούς ηλεκτρομαγνήτες για να συμπιέσει και να θερμάνει ισότοπα υδρογονου έσα σε ένα θωρακισμένο δοχείο.

Όταν το ιονισμένο υδρογόνο (πλάσμα) φτάσει σε θερμοκρασία εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, συντήκεται και απελευθερώνει ενέργεια, ακριβώς όπως συμβαίνει και στον Ήλιο.

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Κίνα και την Ινδία, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την υλοποίηση ενός αντίστοιχου αλλά πολύ μεγαλύτερου πειράματος με την ονομασία ITER (Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Αντιδραστήρας).

Ο ΙΤΕR θα κατασκευαστεί στη Γαλλία και θα βασιστεί σε ένα γιγάντιο τόκαμακ, διαμέτρου άνω των 6 μέτρων, θα χρησιμοποιεί όμως ασθενέστερα μαγνητικά πεδία και θα χρειάζεται μεγαλύτερα ποσά ενέργειας προκειμένου να αρχίσει η αντίδραση σύντηξης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πάντως ότι θα περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι οι τεχνολογίες σύντηξης να αρχίσουν να αξιοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα και να προσφέρουν ανεξάντλητη, σχεδόν καθαρή ενέργεια.

Πηγή tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου